Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda basın mensuplarına bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda Başkan Yılmaz, Bolu ili Belediyeleri Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği (BEKAB) tarafından hayata geçirilecek olan 1 milyon 279 bin TL bütçeyle Bolu'nun çöpünün depolanacağı 2. LOT 1.kademe projesinin detaylarını anlattı.

Başkan Yılmaz, 10 yıllık hizmet süresi boyunca çöple ilgili çok büyük bir yol kat ettiklerini belirterek konuşmasına başladı. Başkan Yılmaz, Bolu'da çöp sorununu çözdük. Çöp toplama ayrıştırma çalışmalarında Bolu Belediyesi en iyi belediyedir. Katı atık depolama tesisi modern olarak yapılmıştır. Hem de evlerden ambalaj atıklarını, evsel atıkları ayrıştırarak topluyoruz. Çöplüğümüzde ise devasa ayrıştırma sistemimiz var. Geri dönüşüm tam anlamıyla sağlanmıştır. Çöpten de aynı zamanda elektrik enerjisi üretmeye başladık. Bu sistemi başka bir şehirde oluşturabilen bir belediye daha yok. Bolu Belediyesi tarafından daha önce Türkiye'nin gözbebeği, Bolu'nun incisi Gölcük'te hayata geçirilen yeraltı konteynır sistemi Bolu merkezde de uygulanmaya başladı. Bolu'nun tabiatı da insanları da çok güzel. Buradaki insanlar en güzel çalışmaları hak ediyor. Belediye olarak Bolu'yu geleceğe taşırken Bolu insanına da Türkiye'de ilkleri göstermek için yoğun çaba harcıyoruz” dedi.

“Çöpü geri dönüşümle ekonomiye kazandırıyoruz”

Başkan Yılmaz çöp suyunun geçmiş dönemde vatandaşların kullandığı suya karıştığını belirtti. Yılmaz, Belediye Başkanı olduğum dönemde çöplerin suyu topraktan yeraltı suyuna karışıyordu. Bu pis suyu da vatandaşlar tüketiyordu. Bolu için bu hijyenik olmayan koşullarda yapılan işlemler insan sağlığı için çok tehlikeli olduğu için göreve gelir gelmez. Hemen modern katı atık depolama tesisini hayata geçirdik artık çöplerimiz yeraltı suyuna karışmıyor. Ayrıştırma sistemini de uyguladığımız için buraya atılan çöp miktarı azaldı. Çöpü geri dönüşümle ekonomiye kazandırıyoruz. Çöplüğümüzde bulunan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ile tıbbi atıkları ekonomiye kazandırıyoruz” dedi.

“ Çöp ayrıştırmada Bolu Türkiye standartlarının üzerinde bir hizmete ulaşmıştır”

Başkan Yılmaz, çöplüğün önümüzdeki dönemde modern bir parka dönüşeceğinin müjdesini verdi. Şu an itibari ile 1 Lot belirlenen yüksekliğe ulaştı.1.Lot dediğimiz modern çöp depolama alanımız doldu.2. Lot, 1.Etap çalışmalarına hızla başladık. İhale Bedeli: 1 milyon 279 bin TL'dir. Burayı en fazla 3-4 yıl kullandıktan sonra Gökçesu yolu üzerinde yeni katı atık depolama alanı için çalışmalarımız var. Bu katı atık depolama tesisimizi ilçelerle birlikte kullanacağız. Çöp ayrıştırmada Bolu Türkiye standartlarının üzerinde bir hizmete ulaşmıştır. Çöplüğümüzde lotlar belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra üzeri kapatılarak devasa bir park olarak Bolu halkına hizmet verecek” dedi.

“Allah'ın bize verdiği tertemiz doğayı miras bırakalım”

Kullanılmış kızartmalık yağların lavaboya dökülmesi ile çevre kirliliğine davetiye çıkardığını belirten Başkan Yılmaz, ”Tıkanan boruların evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olarak çevre ve insan sağlığını tehdit eder. Kanalizasyon sisteminin ve atık su arıtma tesislerinin bakım, onarım ve işletim maliyetini artırır. Böcek ve koku problemlerinin meydana gelmesine sebep olur. Kızartma işlemi sırasında oluşan fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar ile yağda çok sayıda bozunma ürünü oluşur ve bu maddeler çevre ve insan sağlığına zarar verir. Kızartmalık yağları toplama konusunda bize vatandaşlarımız yardımcı olsunlar çocuklarımıza Allah'ın bize verdiği tertemiz doğayı miras bırakalım” diye konuştu.