Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP İl Danışma Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Hak-İş Sendikası'nın işten çıkarılan işçileri finanse ettiğini ve Bolu Belediyesi içinde de hala bankamatik memurları olduğunu iddia etti.

Haber: Erol DEĞİRMENCİ / SEFA GÜNAY

Cumhuriyet Halk Partisi İl Danışma Kurulu Toplantısı, İl Kültür Turizm Müdürlüğü Salonu'nda yapıldı. Düzenlenen toplantıya Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclisi Üyeleri, İl Başkanı Kazım Karsu, ilçe başkanları ve partililer katıldı.

“BU OLAY TÜRKİYE'DE PATLADI”

Toplantıda söz alan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan yaptığı konuşmada, göçmen meselesinin Türkiye'de patladığını fakat vatandaşın kendisinden yana tepki gösterdiğini kaydederek, Göreve başlar başlamaz verdiğimiz vaatleri yerine getirmeye başladık. Türkiye'deki en gösterişli devir teslim töreni İstanbul'dan sonra Bolu'da gerçekleşti. Binlerce kişi katıldı. Yemin ederek başlayalım dedik. ‘Edemez' dediler ettik. Suriyelilerle ilgili vaatlerimiz vardı. Biz bunu sürekli konuşuyorduk. Arkadaş bir Türk vatandaşı birden çok yardım kuruluşundan yardım alamıyor ama bu ülkedeki yabancılar birden çok kuruluştan alabiliyor. Biz 3'üncü veya 4'üncü yardım kuruluşu olmayacağız dedik. Bunu her yerde söyledik. Gelir gelmez de yazı yazdık. Birden fazla yerden yardım kuruluşundan yardım alan yabancılara Bolu Belediyesi tarafından ayni ve maddi yardım yapılmayacak. Aşevini bu işin dışında tuttuk. Tabi biz ziyaretlerle uğraşırken, bu olay Türkiye'de patladı. Beni bugüne kadar hiç muhatap almayan Cumhurbaşkanı, seçimler sonrasında bizi dilinden düşürmez oldu. Şunu da gördük ki bu söylemimizin Türkiye'de çok büyük karşılığı oldu. Bunu nerede gördüm, İstanbul'daki seçim çalışmalarında gördüm. Demek ki doğru söylemişiz. Hakkımızda 47 tane suç duyurusu bulunan iktidar partisi de bizle aynı noktaya geliyor. Demek ki doğruymuş” dedi.

“HAK – İŞ BUNLARI MAAŞI BAĞLADI”

Tartışmalara yol açan 97 işçinin çıkarılması hakkında ise Hak-İş Sendikası'nın bu işçileri maaşa bağladığını iddia eden Başkan Özcan, Sizleri bilgilendirmek istediğim 2'nci bir konu daha var. 97 işçi meselesi var, biliyorsunuz. Arkadaşlar 19 Aralık tarihinde bir konuşma yaptım. ‘Şu anda Bolu Belediyesi'nde bin 31 kişi çalışıyor. Bu arkadaşlarımızın hiç birini ideolojik sebeplerle işten çıkarmayacağız' dedik. Hangi siyasi görüşlere sahip olduklarını, nereli olduklarını, nereye oy verdiklerine bakmayacağımızı söyledik. Biz sözümüzü yerine getirdik. 19 Aralık tarihinden bir gün önce bile işe girmiş olan hiç kimseyi kapı önüne koymadık. Peki çıkan bu arkadaşlarımız kimdi? Bunlar bu tarihten sonra işe alınmış hatta seçimden sonra bile işe alınmış insanlar. Belediye bünyesine de değil şirkete. Biz 15 Nisan'da zar zor maaşları ödedik. Çünkü, şirket vergi borçlarını ve diğer borçlarını ödeyemez hale gelmiş. Belediye ihalelerine giremez hale gelmiş. Biz bu arkadaşları toplantı salonumuzda topladık. Bu kişilerden 75 tanesi ben neden çıkıyorum demedi. Tutarsa diye girmiş. Dedik ki şirket sizin maaşınızı ödeyemeyecek. Bu yüzden böyle bir tasarrufta bulunmak zorunda kaldık. Aynı gün hepsine iş bulduk. Sonra dedik ki belediyeye dönmek isteyen kaç kişi var, dediler ki 18. Dedik ki, ‘Biz işleri düzelttikçe Ramazan Bayramı sonrasında başlamak üzere sizleri 2'şer 3'er işe alacağız. Size söz veriyorum sizlerin tamamını işe almadan bir tek kişiyi işe almayacağım. Anlaştık bu şekilde. İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesine karar verilince bu Hak – İş denen sapsarı sendika var ya, bunları maaşa bağladı. Bayram sonrası dedim ki, ihtiyacı ve aciliyeti olan gelsin dedim. Gördük ki gerek kalmamış. Ankara yürüyüşüne Bolu'dan kaç kişi katıldı? Günden güne değişiklik gösterecek şekilde 10 veya 14 kişi. Sonra ne oldu? Devam ettiler. Bu sarı sendika bizim üzerimizden algı oluşturmaya çalışıyor. Sadece ve sadece sevindiğim şu, oradaki bazı ihtiyaç sahipleri Hak-İş tarafından finanse ediliyor. Profesyonel eylemci oldular ama olsun en azından evlerine ekmek götürebiliyorlar. Önümüzdeki süreçte kışkırtmaya devam edecekler. İşte açlık grevi yapacaklar ama bunları bu yola iten sarı sendika toplu iş sözleşmesi ile gösterdi kendini. Düzce Belediyesi ile yaptığı sözleşmede 3 yıl boyunca sıfır zam olarak anlaştılar. İşte bunlara sendika demeye bin şahit ister ve utanmadan işçinin hakkını hukukunu savunan bizlere ‘Gün gelecek, devran dönecek, CHP halka hesap verecek' derler. Bunu böyle bilmenizi istiyorum” şeklinde konuştu.

“66 MİLYONLUK ÖDEME SAĞLAMIŞ OLDUK”

Bolu Belediyesi'ne ait borcun 66 milyonunu ödemeyi başardıklarını söyleyen Başkan Özcan, Birinci önceliğimiz şu dedik. Bu belediyeyi mali olarak yeniden ayağa kaldıracağız dedik. Geldiğimiz de 461 milyon TL borç vardı. Eski belediye başkanı buna itiraz etmedi. Çünkü rakamlar doğru. Ödenmesi gereken 92 Milyon TL borç vardı. Hatta bir tanesi işlemleri başlatmıştı bile. 3 – 4 Milyon alacağı olduğu için. Büyük bir kısmı yüzde 20 indirim yaptı. Bu borçları ödemeye başladık. Ödüyoruz ve ödemeye de devam edeceğiz. 16 hafta oldu saati saatine ödemeye başladık. İller Bankası'ndan 12 Milyonluk kesinti ile 66 milyonluk ödeme sağlamış olduk. Şu an itibari ile bizle iş yapacak olanların alacaklarını alma konusunda endişeleri kalmadı. Mali konuda belediyeyi ayağa kaldırıyoruz. 4 ay daha bu şekilde devam ettiğimizde Bolu Belediyesi 2020 yılında büyük projeleri yapacak hale gelecek. Peki bunu nasıl yaptık? Mali olarak bir belediyeyi bozmak çok kolay. Doğru tedbirle toparlanmakta çok kolay. İsrafı engelledik. Mesela kiralık araçlar. Bunların fazlasını geri gönderdik. İhaleleri tek elde topladık. Ben ilk geldiğim de bana borcu söyleyemediler. Neden böyle dedim, çünkü her birim ihalesini kendi yapıyor dediler. Ben bu ihaleleri hakkediş gelene kadar bilmiyorum. Şimdi tek ele topladık. İlgili müdür hangi ihaleyi yapmak istiyorsa satın alma birimine yazıyor, biz ihaleyi yapıyoruz. İnanın ki, 2 – 3 yıl önce 3 veya 4 milyona yaptıkları ihaleleri biz bugün 1 milyona bitirir hale geldik. Sağ olsun benim genel merkezim Ankara'dan şunu gönderiyorum ihaleyi ona ver de demiyor. Biz bunu kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

BİR PROJE DAHA HAYATA GEÇİYOR

Seçim öncesinde verdiği sözlerden olan ‘Her Apartman Bir Burs Veriyor' projesi içinde çalışmalara başladıklarını ifade eden Başkan Özcan, Bizim seçim döneminde teknik ve sosyal olmak 2 farklı kulvarda projelerimiz vardı. Teknik projelere henüz başlamadık. Sosyal projelerin ise önemli bir kısmını yerine getirdik. Otopark katılım payları düştü, bebek sepetleri yapıldı. Mesela her apartman bir burs veriyor. Yakında buna da başlayacağız. Şoförlerimize ve esnafımıza verdiğimiz sözleri yerine getiriyoruz. Turan Başkan gibi aday olayım yada olmayayım seçim broşürümüzü elimize alıp bunların hepsini yaptık demek istiyorum” diye konuştu.

BANKAMATİK MEMURLARI DEVAM EDİYOR MU?

Son olarak Bolu Belediyesi'nde bankamatik memurlarının devam ettiğini ve tespit edeceklerini söyleyen Başkan Özcan, İdari olarak henüz arzu ettiğimiz noktaya gelemedik. Mali olarak iyi gidiyoruz ama idari yapıyı düzeltmek zor. Bütün birimleri tek tek ziyaret ediyoruz. Bakın dedik hiç birinizle sorunumuz yok. Bizim, sizin siyasi görüşlerinizle bir işimiz yok. 19 Aralık ile ilgili olan dışında işten çıkarttığımız tek kişi olmadı. Hiç biriniz dünya görüşü umurumda değil ama çalışmak ve alın teri dökmek kaydıyla. Kim olursa olsun çalışmıyorsa Bolu halkının paralarından ona para ödemeye devam etmem. Şunu yapmak istiyorum, çıkın sokağa belediye çalışanı olduğunu söylemeden sorun ‘Ben dışarıdan geldim, belediye çalışanlarını aldıkları parayı hak ediyorlar mı?' diye. Yüzde doksanı hayır der. Biz bu insanlardan emlak vergileri, su paraları alıyoruz. Siz de ‘Helal olsun' dedirtin. Bu yolda da ciddi adımlar attık. Topluyorum müdürleri bin küsür çalışan var. Bu sayı az mı, değil diyorlar. Fazla diyen de var. Her daire müdürü ile konuştuğumuz da ise bize birimlerinde eksik eleman var diyorlar. Peki birimlerde eksik varsa, totalde nasıl fazla çalışan var? Çünkü maalesef bankamatik çalışanları var. Şu anda geliyorlar. Eskiden gelmiyorlardı. Bir tanesinin kim olduğunu biliyorsunuz. Sağ olsun Ak Parti de onu görevden aldı.Kimse alın teri dökmeden para alamayacak” şeklinde konuştu.