Mahalli seçimler sonrası Bolu Belediye Başkanı seçilen Tanju Özcan, seçimlerden sonra geçirdiği ilk 6 ayı gazetemize değerlendirdi. Başkan Özcan uyguladığı tasarruf politikalarının işe yaradığını söylerken, önümüzdeki yıllarda da bütçeyi bizzat kendisinin yöneteceğini söyledi.

Özel Haber: Erol DEĞİRMENCİ / Sefa GÜNAY

31 Mart seçimlerini kazanarak Bolu’nun yeni belediye başkanı olan Tanju Özcan, ilk 6 ayını tamamladı. İlk 6 ayda çeşitli işlere imza atan, kamuoyundan olumlu-olumsuz tepkiler alan Başkan Özcan, geçirdiği ilk 6 ayı gazetemize değerlendirdi. Başkan Özcan yaptığı değerlendirmede belediyenin mali durumu, idari olarak geldikleri noktayı, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“BORCUN 3’TE 2’SİNİ ÖDEDİK”

Belediyenin mali durumu hakkında konuşan Başkan Özcan, uyguladıkları tasarruf politikası sayesinde borcun 3’te 2’sini ödemeyi başardıklarını söyleyerek, “Geldiğimizde karşılaştığımız tablo şuydu, kasada 3 bin lira para vardı. 92 milyon lira hemen ödenmesi gereken bir borcumuz vardı. Bir kısmı icraya verilmiş bir kısmı da icraya verilmek üzere olan bir borç vardı. Şimdi biz bütün bu icra takiplerini kaldırdık. Bu borcun yarısından fazlasını ödedik. Bu geçen süre içerisinde borcun 3’te 2’sini ödedik. Şu anda belediyenin icra tehdidini tamamen ortadan kaldırdık. Bugün itibari ile mali olarak çok ciddi adımlar attık. Uyguladığımız tasarruf tedbirleri sonuç vermeye başladı. Şu an için geldiğimiz noktada birçok belediyenin olmasına rağmen Bolu Belediyesi’nin icralık durumu yok. Hemen yanı başımızdaki Düzce’de bile görürsünüz. Her gün icra memuru geliyor, kasasındaki parayı alıp gidiyor. Kasa haczi uyguluyor. Çok şükür şu an bizim aleyhimize yapılmış tek bir icra takibi kalmadı. Hepsini kaldırdık. Yapılandırdık, söz verdiğimiz şekilde borcu ödüyoruz. Herkesin güvenini kazandık” dedi.

“ÇALIŞANLARIMIZA TEK KURUŞ BORCUMUZ”

Diğer belediyelerde ekonomik zorlukların yaşandığını söyleyen Başkan Özcan, çalışanlarına tek kuruş borcu olmadıklarını ifade ederek, “İkincisi bütçeyi doğru kullandık. Mali olarak baktığınızda belediye emin adımlarla hedefine doğru gidiyor. Yıl sonunda zaten tamamen toparlanmış olacağız. Ciddi adımlar attık. Bu alanda başarılı olduğumuzu iddia ediyorum. Hangi belediyeyi alırsanız alın, belediyenin muhakkak çalışanına borcu vardır. Ya maaş ya ikramiye borcu vardır. Bizim şu an maaş ve ikramiye dahil olmak üzere çalışanlarımıza tek kuruş borcumuz yok. Altını çizerek söylüyorum, piyasada bizi hacze vermiş kamu kurumu veya müteahhit, esnaf yok” şeklinde konuştu.

“İDARİ OLARAK KAFAMIZDAKİ YAPIYI OLUŞTURAMADIK”

İdari olarak kafalarındaki yapıyı henüz oluşturamadıklarını ifade eden Başkan Özcan, “İdari olarak kafamızdaki yapıyı oluşturamadık. Arzu ettiğimiz noktada değiliz. Bütün müdürleri değiştir diyorlar. Benim böyle bir anlayışım olmayacağını söylemiştim. Müdürlerimize siyasal gözle bakmayacağız. Farklı siyasal görüşe sahip olmasına rağmen işini yaptığı sürece görevine devam eden ve bizim elimizin üstünde tuttuğumuz insanlar var. Karmaşık bir yapı oluşturulmuş. İşe göre adam değil, adama göre iş üretilmiş. Yani hep örnek olarak veriyorum, çarpıcı bir örnek. Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’nde veteriner çalışıyordu, elektrik teknisyeni Mali Hizmetler’de kasa sorumlusuydu. Şimdi bazı görev değişiklikleri yaptık fakat yetmedi. Sistem tam olarak oturmadı. Şimdi birkaç bilimsel inceleme yapıyoruz. Hangi birimde kim fazla kim eksik, nerede eleman açığımız var nerede fazlamız var öğrenmek istiyoruz. Mesela bizim haddinden fazla çevre mühendisimiz var. Diğer taraftan bizim elektrik mühendisimiz yok. Elektrik teknikeri, koskoca belediyede 2 tane. Mimarımız çok ama inşaat mühendisimiz az. İhtiyaca göre şekillenmemiş. Biz buna göre bir belirleme yapmaya çalışıyoruz. İhtiyacımıza göre alım yapacağız ama ihtiyacımıza göre. Bu Ahmet’in oğlu hadi ona iş bul diyerek, iş yapmayacağız. Partiler isim göndersin yapmayacağız. Amacımız şu icracı birimlerin elini kuvvetlendirmek. Ana birimlerde tasarrufa gideceğiz ama Temizlik İşleri, Kültür ve Sosyal İşler gibi icracı işlerin biraz daha rahat çalışmasını sağlayacağız” diye konuştu.

“TRAFİK KAZASI SAYISI, KENT MERKEZİNDE AZALAN TEK İL BOLU”

Bolu merkezinde yaptıkları çalışmalarla trafik kazası sayısını azaltmayı başardıklarını ve bu konuda tek il olduklarını belirten Başkan Özcan, “2019 bütçesi bizim hazırladığımız bir bütçe değildi. Biz, Alaaddin Yılmaz’ın hazırladığı bütçe üzerinden yürümeye çalıştık. 2020 bütçesi bizim bütçemiz olacak. Bu anlamda önümüzdeki günlerde basın mensupları ile bir tur da düzenleyeceğiz. Planladığımızın çok ötesinde altyapı ve üstyapı işleri de yaptık. Şu anda Bolu Belediyesi bizim göreve geldiğimizden bu yana 150 bin metrekare taş döşedi. Bu az bir rakam değil. 30 kilometre üzerinde asfalt yapıldı. Bunu bütün maliyetlerin çok artmasına rağmen yaptık. Ciddi yollar kazandırıyoruz. 4 tane ana bulvar kazandırdık. Bazı yerlerde, Aktaş gibi noktalarda yol genişletme çalışmalarımız var. Artık memnuniyetle söylüyorum, Aktaş meydanından bakınca 1930 yılından itibaren ilk kez Karacasu’yu görebiliyorsunuz. Bunun dışında Bolu’daki trafiği düzenlemek adına ciddi sayıdaki, vatandaşın göbek dediği işlere ağırlık veriyoruz. Şu anda tamamlanan 23 tane döner kavşak var. Bazılarını Karayolları engellemese bu sayı daha da artacak. Önümüzdeki yılın sonuna kadar daha hedeflediğimiz 50 yada 53 tane döner kavşak var. Bu çalışmaların amacı şehir içinde trafiği yavaşlatmak ve tamamen durdurmamak. Alaaddin Bey bir o kadar yapmıştı, biz de üstüne koyup yoktuk. İlk başta Bolulular da tepki göstermişti fakat alışınca trafik kazası sayısı azaldı. Trafik kazası sayısı, kent merkezinde azalan tek il Bolu. Bunda, bu kavşakların çok büyük etkisi var” ifadelerini kullandı.

“BOLU BELEDİYE BÜTÇESİ FAZLA VERECEK”

Bolu Belediye bütçesinin uzun yıllar sonra ilk defa fazla vereceğini söyleyen Başkan Özcan, “Önümüzdeki yılın bütçesini yapıyoruz. Bütçe çalışmalarına doğrudan katılan belki tek belediye başkanıyım. Şunu söyleyeyim fen işlerine ne kadar para ayırmam gerekiyor bilmek gerekiyor. Çünkü bir ihalenin kaynağı olmadan yapmayacağız. Kaynağı olmayan ihaleyi yapmayacağız. Parasını ödeyemeyeceğim iş vermeyeceğim. Böyle bir ihale olmayacak. Dolayısı ile bizim gelirimiz önümüzdeki yıl ne kadar fazla olacak, giderimiz bunu en fazla yüzde 5 aşacak şekilde olacak ki denk getirmeye çalışıyoruz. Yüzde 5’ten fazlaya izin vermeyeceğim. Bu yıl sonu itibari ile 240 Milyon lira civarı bir gelir hedefimiz var ama çok çok uzun yıllar sonra Bolu Belediye Bütçesi fazla verecek. O fazla verecek parayı da borç ödemede kullandık. Aldığımız tedbirlerin de burada etkisi var. Bundan sonraki yıllarda gelirimiz, giderimizden az olacak iddiam yok ama denk olması için çalışacağız. Yüzde 5’i geçmeyecek. Tek tek birimlerle görüşüyorum ve kendi yaptığım bütçeyi yine kendim bizzat kontrol ederek götürmek istiyorum. Her alanda değişik başkan yardımcılarına görev verdik ama mali hizmetler, satın alma gibi birimleri kendimde tuttum. Bunu yapma nedenim de kontrol etmek istiyorum. Her gün mali hizmetler ile toplantı yapıyoruz. Nereye ne ödeme yapılacak bizzat kendim uğraşıyorum. Bu benim için yorucu oluyor. Satın alma birimi ile istişare içerisindeyim” dedi.

“İŞLER YARIM YAMALAK YÜRÜMÜŞ”

İşlerin daha önceki dönemde yarım yamalak yürüdüğünü de kaydeden Başkan Özcan, “Önceden birim müdürlükleri kafalarına göre ihale dosyaları hazırlayıp gönderiyorlarmış, şimdi buna da izin vermiyorum. Şimdi birim müdürlüklerinin depolarında sayım yapılacak. Kablo ihalesine çıkalım, çıkalım da kablo stoğu ne kadar bilmiyoruz ki. Park Bahçeler ahşap ihalesi yapacak, depoda ne kadar var görmemiz lazım. Elimizde zaten varsa bir daha buna eklemeye gerek yok. İşler yarım yamalak yürümüş. Park Bahçeler park yapıyor. Çim ihalesi Park Bahçelerde, direk ihalesi Destek Hizmetlerinde. Böyle bir şey olur mu? Karmakarışık. Temizlik İşlerimizin araçlarını Cuma veya Cumartesi günü sergileyeceğiz. 11 değişik araç kazandırdık. Bunlar ek olarak. Süpürme aracı, çöp kutularının yıkanması için araçlar var. Sıkıştırmalı çöp kamyonları var. Çöp konusunda çok hassasız. Ben bazen makam aracında giderken yola atılmış poşeti görüp kendim alıyorum. Türkiye’nin en temiz şehri olma konusunda ciddi bir iddia ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMAYANLA YOL YÜRÜMEM”

Personel ile sık sık diyalog halinde olmaya çalıştığını söyleyen Başkan Özcan, çalışmayan kişilerle de yol yürümeyeceğini söyleyerek, “Personel verimliliğini arttırmaya çalışıyorum. Personele ‘Hiçbir çalışanımızın siyasi parti üyeliğini araştırmayacağım ama en koyu CHP’li olun isterseniz çalışmıyorsanız ben sizinle yol yürümem’ dedim. ‘İsterseniz en koyu Ak Partili olun, çalıştığınız sürece sizi başımın üstünden eksik etmem’ de dedim. Bunu konuştuk. Tahammül edemediğim şey personelin çalışmaması. Bugün Bolu’da sokağa çıkın sorun ‘Belediyede insanlar yatarak para kazanıyorlar’ diyorlar. Bu şu demek, ‘Ben su, emlak vergimi ödüyorum, yatarak para kazanıyorlar. Hakkımı helal etmiyorum’ demek. Belediye çalışanlarına, Boluluların şunu demesi lazım ‘Helal olsun belediyedekiler çalışıyor, benim de ödediğim vergiler helal olsun.’ İyi niyetle çalışmayan arkadaş varsa kötü olur. Ben burada 180 bin kişinin vebalini taşıyorum. Çalışmayanla yol yürümem. Çok çalışan varsa ödüllendirmekten korkmam” şeklinde konuştu.

“2020 YILI DAHA DERLİ TOPLU OLACAK”

Son olarak yeni yılda daha derli toplu olacaklarını belirten Başkan Özcan, “Dışarıda çalışan temizlik işçileri ve çalışan park bahçeler çalışanlarına pozitif ayrımcılık yapacağım. Şu belediyede görevi sadece masaları silmek olan temizlik personeli ile dışarı sokakları süpüren, çöpleri toplayan, çöp kamyonunun arkasında geceleri çalışan insan aynı ücret almamalı. Eşit işe eşit ücret diyorsak, meşakkatli işi yapan daha çok ücret almalı. Bu mantıkla gideceğiz. Başarılı olacağız, hiç kimsenin kuşkusu olmasın. İlk 6 ayda yaptıklarımız ve yapamadıklarımız var. Yapmayı planladıklarımızdan daha çok yaptığımız şeyler de var. 2020 yılı daha derli toplu olacak” diye konuştu.