Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan geçtiğimiz gece kentte etkili olan sağanak hakkında yaptığı açıklamada Dün belki farkına vardık ya da varamadık ama tam anlamıyla Allah bizi korumuş” dedi. Öte yandan 200'ün üzerinde ev ve işyerinin zarar gördüğü açıklandı.

Haber: Erol DEĞİRMENCİ

Geçtiğimiz gece kentte etkili olan sağanak, yaşamı olumsuz etkilemişti. Bolu'nun birçok bölgesinde su baskınları yaşanırken, alt geçitler ulaşıma kapatılmıştı. Konu hakkında basın toplantısı düzenleyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Allah bizi korumuş” diyerek, Ben dün geceki yağışla alakalı olarak hem sizler hem de kamuoyunu bilgilendirmek adına bu basın toplantısını düzenlemek istedim. Dün belki farkına vardık ya da varamadık ama tam anlamıyla Allah bizi korumuş. Böyle bir yağış ki dün gece Bolu merkezde metrekareye düşen yağış 61 buçuk kilo. Yani bu yağış daha fazlası en son 11 Kasım 1938'de yağmış Bolu'ya. 11 Kasım 1938'den sonra bir günde ortalama en yüksek aldığımız yağış dün oldu. 61 buçuk kilo, Çele bölgesinde bu 78 buçuk kiloya kadar çıkmış. Sadece Bolu sınırını düşünürsek yaklaşık 7 bin 500 hektar. Bu 75 milyon metrekare demek. Bolu'daki mahallelerin toplam alanı bu kadar ediyor. Bolu'daki mahallelerin toplam alanına düşen yağış 4 milyon 612 bin 500 ton. Bunun yüzde 90'ı da 4 saat içinde yağmış. Arkadaşlar biraz daha açık anlatmak istersek 100 metrekareye 6 ton 150 gram, bin metrekareye 61 ton, 10 dönümlük alana 600 tonluk yağış düşmüş. Biz şehre saniyede 400 litre su veriyoruz. Bu bir dakikada 24 ton, bir saatte bin 440 ton, bir günde 34 bin 560 ton su veriyoruz. Sadece belediye sınırından bahsediyorum. Dağlar ve benzeri alanlar buna dahil değil. Yani 135 günde bizim şehre verdiğimiz su yaklaşık 4 saatte gökten inmiş. Olayın büyüklüğü bu. Allah bizi korudu” şeklinde konuştu.

200'ÜN ÜZERİNDE EV VE İŞYERİ ZARAR GÖRDÜ

200'ün üzerinde ev ve işyerinin zarar gördüğünü söyleyen Başkan Özcan, Bu bize bir uyarı oldu. 200'ün üzerinde ev ve işyerinden su baskını ihbarı aldık. Bunlardan bir tanesinin mağduru da benim. Benim evimin de bodrumunu su bastı. Tabi bu bize bir uyarı oldu. Bu belki 30 belki 50 yılda karşılaşacağımız bir şey. Yaklaşık 81 yıl geçmiş. Dün gece en büyük yağışı almışız. Tabi altyapı konusunda eksikliklerde bu vesile ile ortaya çıktı. Bu su baskınlardan dolayı hangi bölgelerde hasarlar oluştuğunu tespit ediyoruz. Oradaki altyapıyı da yeniden ele almak durumundayız, hızlı bir şekilde de ele alacağız. Bu yağış bir 4 saat daha devam etseydi maalesef Bolumuzun ana halterlerinde büyük dereler oluştuğuna, sadece mal değil can kaybı yaşandığını da görecektik. Bu olay 80 yıl sonra tekrarlamış olabilir ama 8 yıl sonra tekrar olmayacağının garantisi yok. Bizim her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor. Mücavir sahayı da dahil edip hesapladığımızda düşen yağış miktarı bütün yıl şehre verdiğimiz su miktarına eşit. Bu konuda kamuoyunun bilgilenmesini istedim” dedi.

MAĞDURLARIN YANINDA OLACAKLAR

Yaşanan su baskınlarında belediyenin hizmet kusuru olan yerlerde vatandaşa yardımcı olacaklarını ifade eden Başkan Özcan, Ev ve işyerlerinde çok büyük hasar olan yerlerin tespitlerini ekipleriniz yapmaya çalışıyor. Önümüzdeki süreçte de çok büyük zarar gören yerlerde belediyenin hizmet kusuru olduğu görülen vatandaşlarımız için gerekeni yapacağız. Hizmet kusuru varsa bu zararlarda kendi payımıza düşen kısmı karşılamaya çalışacağız. Tekrar Bolumuza geçmiş olsun” diye konuştu.