Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, TRT Avaz 'da Avrasya Raporu programının canlı yayın konuğu oldu. Bolu için gelecek hedeflerini kamuoyu ile paylaşan Başkan Yılmaz, konuşmasında; 26-28 Eylül tarihleri arasında Bolu'da gerçekleştirilecek olan Marka Şehir Bolu ve İkinci Uluslararası Köroğlu Festivalinde, tüm Türk dünyası ile kucaklaşacağız” dedi.

Başkan Yılmaz'ın TRT Avaz 'da yer alan programda verdiği mesajlar şöyle: Doğal güzellikleri yaratırken Allah Bolu'ya çok cömert davranmış. Coğrafyasının yüzde 65'i ormanlarla kaplı 140 kadar gölü olan bir şehre sahibiz. Bu kadar doğa güzellikleri olan ilimizde insanlarda doğasına sahip çıkıyor. Ender insanların yaşadığı ilimize biz tabiatın kalbi diyoruz. Yaşanabilir iller arasında Bolu ilk 10'un içinde yer alıyor. Biz eğer doğayla uyumlu bir şehir oluşturabilirsek dünyada ilk 10'a girebiliriz. Biz Bolu'da müthiş bir heyecanla çalışıyoruz. Bolu'yu biz Belediye olarak geleceğe taşımıyoruz. Valiliğimiz, sivil toplum örgütlerimiz, siyasi teşkilatımızla müşterek bir çalışma içersin de ileriye doğru gidiyoruz. Bolu muhteşem doğası ile turizm kenti olacak, üniversite kenti olacak ve spor kenti olacak. Bütün çalışmalarımızı bu hedef çerçevesinde yürütüyoruz”

“Bolu'da lüks tesisler hayata geçti”

“Dünya'da en güzel illerden biri de Bolu'dur. Bolu dünyada dört mevsimin doyasıya yaşanabildiği nadir yerlerden biridir. Belki Bolu'dan çok daha yeşil yerler vardır. Eğer İsviçre'ye giderseniz daha yeşildir ama güneşi her zaman göremezsiniz. Belki uzak doğudaki yerlere giderseniz orası da daha yeşildir. Fakat orada da rutubetten duramazsınız. İnsan sağlığına uygun havası güzel tek şehir Bolu… Bolu'yu geleceğe taşırken termal turizmine önem veriyoruz. Bolu'da sıcak su kaynağı çok zengin. Fakat hamam kültürünü çok geçememişiz. Şimdi ise Bolu'nun merkezinde sıcak suya dayalı küçük bir Narven isimli kasaba oluşuyor. Bu kasabayı turizme Bolulu iş adamları kazandırıyor. Taşkesti'de Sarot, Mudurnu'da Borvo, Babas Termal Tesisleri uluslararası çapta satışları olan termal tesisler… Şifalı sıcak sudan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız buralara akın ediyor. Çok lüks tesisler hayata geçti.7 bin 200 yatak kapasitemiz var. Beş yıl içerisinde 20 bin yatak kapasitesine ulaşacağımıza inanıyoruz”

“Bolu güzelliğinden bir şey kaybetmesin”

“Spor dendiğinde Bolu akla geliyor. Antalya ise kışın bütün Avrupa takımlarının kamp merkezi olarak algılanıyor. Biz ise Bolu'yu bütün Avrupa takımlarının ve spor branşlarının golf dahil kamp merkezi haline dönüştürmeye çalışıyoruz inşallah bu projemiz önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Kartalkaya'dan Bolu'ya kadar bölgeyi valimizin ve siyasilerimizin de çok büyük desteğiyle bakanlar kuruluna sunacağız. Daha sonra bu bölge beşinci derece teşviklerden yararlanabilecek. Bolu'ya turizm yatırımcıları güzel bir yatırım yapacaksa ve burada yolu, suyu, elektriği ve kanalizasyonu yoksa biz belediye ve valilik olarak tamamını yapacağımızın sözünü veriyoruz. Bu kadar muazzam bir yer Bolu… Gölcük diye bir gölümüz var. Bolu'ya Tabiatın Kalbi, Gölcüğü de kalbin merkezi diyoruz. Gölcüğe teleferik projemiz var. Bir de Gölcük'ten yamaç kızağı dediğimiz kızakla Karacasu beldesine inmek için görüşmeler yapıyoruz. Kış turizmi de Bolu'da çok renkli Kartalkaya bir de Bolu'nun en büyük ilçesi olan Gerede'de Arkut Dağımız var. Orası da kayak sporu için çok önemli bir merkez. Bolu bakir ve temiz bir alan bu doğa ve tabiat ile ilişkiyi bozmadan tabiatı o kadar sağlıklı işleyelim ki gelecekte Bolu güzelliğinden bir şey kaybetmesin.

“Bolu havaalanına da kavuşacak”

“Bolu'da 10 yıldır havaalanı kurulması için çalışmalar yapıyorum. Turizm şirketleri ‘Havaalanın mutlaka olması gerekiyor' dedi. Şimdi özel bir müteşebbiste ‘Ben havaalanı inşa edip işletmesini yapıyım' dedi. Havaalanı için epey bir mesafe aldık. Önümüzde ki günlerde Bolu havaalanına da kavuşacak. Kişi başına 6 metrekare yeşil alanın düştüğü Bolu'da, 121 adet park bulunuyor. Bolu Belediyesi yeni yapılan parklarda çocukların yanı sıra yaşlılara ve yetişkin vatandaşlara hem spor yapma hem de dinlenme imkânı sağlıyor. Bolu Belediyesi son 10 yılda kentteki yeşil alan sayısını 4 katına çıkarttı. 2004 yılında kentte park sayısı 34'dü. Şu an ise bu sayı 121'e ulaştı. Parklar ve spor alanları ile birlikte 377 bin 955 m2 yeşil alanımız var. 127 bin m2 daha yeşil alanı Bolu'ya kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bolu'nun yanı sıra ilçelerimizde çok güzel Göynük, Mudurnu, Gerede, Seben bu ilçeler bina olarak tarihi dokusunu bozmadan geleceğe taşıyan yerler. Kültürel mirasa sahip. Mudurnu'da her pazartesi esnaf ahilik duası ile dükkânını açar. Bu geçmişten bugüne gelen bir adettir.

“Bolu ile iç içe olmuş bir kahraman Köroğlu”

“Köroğlu dediğimizde o özlü söz akla geliyor. ‘Benden selam olsun Bolu Beyine' diyor. Bolu ile içe içe olan bir kahraman. Robin Hood diye bir Batı kahramanı vardır ve bu kahraman ezilenlerin yanında olmuş, ezene karşı dik durmuş bir kahramandır. Robin Hood'u Batılılar dünyaya mal etmişler. Köroğlu dediğimizde Türk dünyası, müthiş heyecanlanıyor. Köroğlu Bolu ile özdeşleşmiş bir kahraman fakat bugüne kadar sahip çıkılmamış. Köroğlu elinde sazı olan dilinde sözü olan şiiri olan bir kahraman… Böyle bir kahramanı biz dünyaya tanıtamamışız. Türk dünyası ile birlikte Köroğlu ile Bolu'nun özdeşleşmesi için UNESCO'ya başvuru yapacağız. Tabii kahraman çıkartmak kolay değil. Biliyorsunuz Amerika yeni bir ülke olduğu için hiç kahramanı olmayan bir ülke. Ama Amerika ne yapıyor? He Man çıkartıyor, Örümcek Adam diye hayal ürünü kahramanlar yaratarak, dünyayı etkilemeye çalışıyor ve başarıyor da. Bizde ise o kadar çok kahraman var ki biz bu kahramanlarımızı kendimize bile mal edememişiz ki dünyaya mal edelim. Köroğlu ise Türk Dünyası'nın tamamında bilinen ve ufak tefek farklılıkları ile birlikte kabul görmüş bir kahraman. Biz kahramanımıza sahip çıkıyoruz. 26-28 Eylül tarihleri arasında Bolu'da gerçekleştirilecek olan Marka Şehir Bolu ve İkinci Uluslararası Köroğlu Festivalinde, tüm Türk dünyası kucaklaşacağız. Bolu'ya Köroğlu Park'ı yapacağız. Bu büyük bir park olacak bu parkta en az 35 metre büyüklüğünde bir Köroğlu heykeli olacak. Bu Bolu'nun, Türkiye'nin değil Türk dünyasının Köroğlu heykeli olacak. Bu heykel için Türk dünyasındaki heykeltıraşlar ve mimarlarla birlikte çalışıyoruz. Köroğlu müzesi olacak. Bu konuda bize hükümetimiz çok büyük destek veriyor. Köroğlu diyarı olan Türk cumhuriyetlerinin her ili ile de Bolu'yu kardeş yapacağız. Türk dünyasını Bolu'ya davet ediyoruz. Marka Şehir Bolu ve 2. Uluslararası Köroğlu Festivali 26.28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivale Türk sinemasının duayeni taçsız kraliçe Türkan Şoray bizim şeref konuğumuz olacak”

“Nevruz Türk dünyasının bayramı”

“Türk dünyasını heyecanlandıran bir şey daha var ve o da Nevruz. Nevruz son dönemlerde Türkiye'de sanki sadece Güney Doğu'da yaşayan insanların kutladığı, üstelikte Türkiye'ye karşı ayaklanmalarına vesile olan bir yapı gibi algılanmaya ve algılatılmaya çalışıldı. Ama Nevruz, Türk Dünyası'nın bayramı… Türk dünyasında, Nevruz Tepesi diye bir tek tepe var o da Bolu'da. Yani öyle ki, Bolu hem Köroğlu ile hem de Nevruz Tepesi ile bütün Türk Dünyası'nı kucaklayacak bir yapıya sahip. Biz Bolu'da yüzyıllarca Nevruz Tepesi'nde, Nevruz Bayramını kutlamışız ve kutluyoruz. Nevruz Bayramı'nda, Nevruz Tepesi'ne ateş yakılır ve o ateş yanınca köyde şenlikler başlar. Seben İlçemizin Alpağut Köyü'nde bulunan bu tepede Nevruz Bayramı, Türkler Anadolu'ya ilk geldiklerinden beri kutlanan bir bayramdır. Dolayısıyla böyle bir heyecanı da Türk Dünyası ile birlikte iç içe yaşamayı istiyoruz ve bunun içinde çalışmalarımız olacak”

“Yaşlılar Köyü kuruyoruz”

“Bizim birde Yaşlılar Köyü diye bir projemiz var ve bu proje başlangıçta 100 evle başlayıp 1000 eve çıkartmaya çalıştığımız bir proje. Şu an biz yaşlılarımızı Huzurevlerinde misafir ediyoruz ve yaşlılarımız kendilerini huzurevlerinde emanetçi gibi görüyor. Dünyanın en son geldiği nokta şu; yaşlının kendi evi, kendi mutfağı, küçük bir bahçesi olacak. İstediği zaman misafirini çağırabilecek. Kısaca kendi yaşam alanı olacak ve bunların yanında da sosyal her hizmetten faydalanabilecek. Bu konuda Bolu Belediyesi, Almanya'daki kardeş belediyemiz olan Neuss Belediyesi, Kızılay, Kızılhaç ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ile birlikte müşterek bir sistem içerisinde becerebilirsek parasını da Avrupa Birliği'nden alarak ‘Yaşlılar Köyü' diye ciddi bir projeyi de Bolu'ya kazandırma çalışmalarımız da belirli bir aşamaya geldi. Proje kendi elektriğini kendisi üreten evlerden oluşacak. Bu evlerdeki teknoloji Almanya'da belirli bir noktaya kadar gelmiş ve projeyi de zaten Alman bir mimar ile birlikte müşterek yürütüyoruz” diye konuştu