Bolu Valisi Aydın Baruş 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle yazılı mesaj yayınladı. Baruş mesajında şu ifadelere yer verdi;

YALNIZCA İNSAN OLUŞLARINDAN DOLAYI

İnsanlığın yaşadığı en acı tecrübelerden biri olan İkinci Dünya Savaşı'nın ardından, bugün de insan haklarının temel belgesi olarak kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanmıştır. İnsan haklarını ortak temel ilkeler çerçevesinde evrensel düzeye taşıyan bu Beyanname, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduğunu ilan etmektedir. Buna göre herkes, cinsiyet, ırk, renk,din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin bu Beyannamede ileri sürülen tüm hak ve özgürlüklerden eşit bir şekilde istifade eder.

İLK İMZALAYAN ÜLKELER ARASINDA YER ALARAK

Tarih boyunca farklı kültürlere, farklı dinlere kucak açan, dünya üzerinde mazlumların sığınağı olmuş bir medeniyete sahibiz. Bu medeniyet; yaratılanı Yüce Yaratan'dan ötürü sevmeyi esas alan, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli gibi insanı ve ona hoşgörü anlayışını kültürümüze ve tüm insanlığa armağan eden değerler yetiştirmiş bir medeniyettir. Türkiye Cumhuriyeti de insan haklarına verdiği önem doğrultusunda İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini 6 Nisan 1949'de ilk imzalayan ülkeler arasında yer alarak bu konudaki duyarlılığını ortaya koymuş ve sonrasında insan hakları konusunda imzalanan önemli uluslararası sözleşmelere taraf olmuştur.

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI KURUMU KURULMUŞTUR

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ndeki; Eşitlik, Yaşam Hakkı, Kişi Hürriyeti ve Emniyeti, İşkence Yasağı, Masumiyet, Özel Hayatın Gizliliği, Seyahat Hürriyeti, Ailenin Korunması, Din ve Düşünce Hürriyeti, Düşünceyi Açıklama Hürriyeti gibi temel ilkeler Anayasamızın temel ilkeleri arasında yer almıştır. 30.06.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6332 sayılı Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu” ile İnsan haklarını korumak ve geliştirmekle görevli, görev ve yetkileri açısından bağımsız, idari ve mali açıdan özerk olan Türkiye İnsan Hakları Kurumu kurulmuş ve faaliyetlerini sürdürmektedir. İnsan haklarını oluşturan temel değerlerin ülkemizde ve dünyada egemen olmasını diliyor, tüm vatandaşlarımızın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutluyorum.