2012'nin Eylül ayında gerçekleştirilen törenle hizmete giren Necip Fazıl Kültür Merkezi ismi Bolu Belediyesi'nin CHP'li Meclis üyesi Yener Bandakçıoğlu tarafından yeniden tartışmaya açıldı. Geçtiğimiz hafta içerisinde Adnan Menderes'in Yassı Ada'da yargılanmasına neden olan örtülü ödeneklerle ilgili çeşitli haberler kamuoyuna yansımıştı. Bu haberleri hatırlatan Bandakçıoğlu, Necip Fazıl Kısakürek'in Başbakan Menderes'e yazdığı mektupları tüm belediye meclis üyelerinin okumasının yerinde olacağını düşünüyorum” dedi.
Bolu Belediyesi'nin Ocak ayı ilk oturumunda söz alan Meclis üyesi Yener Bandakçıoğlu,eski Nikah Salonuun olduğu yere Necip Fazıl'ın isminin verilmesine yeniden tepki gösterdi. Bandakçıoğlu CHP'lilerin tüm itirazlarına rağmen eski nikâh salonuna eski belediye başkanlarından Muzaffer Işın yerine Necip Fazıl Kısakürek'in adının verildiğini vurgulayarak; Bugün Habertürk gazetesinde Necip Fazıl'ın dönemin Başbakan'ı Adnan Menderes'e yazdığı örtülü ödeneklerle ilgili mektupları okudum. Oradaki ifadeleri okuduktan sonra böyle güzel bir kültür merkezine Necip Fazıl isminin verilmesinin ne kadar yanlış olduğunu gördüm. Necip Fazıl Kısakürek'in Başbakan Menderes'e yazdığı mektupları tüm belediye meclis üyelerinin okumasının yerinde olacağını düşünüyorum” dedi.
İşte o mektuplar;
Menderes'in Yassıada'da yargılandığı örtülü ödenek” dosyasına ilişkin çarpıcı belgelere ulaştı. Necip Fazıl, 'Benim yaptığımı yapanlara hükümetler ve rejimler servetlerini ve nimetlerini yağdırır' diyor.
KAHVERENGİ BAVUL
Darbeden sonra evinde yapılan aramada, örtülü ödenek harcamalarının binlerce makbuzunun olduğu kahverengi bavul bulundu. Açılan bu bavulda, gizli tutulması gereken makbuz ve mektuplar da çıktı. İşte o belgelerden bazıları, örtülü ödenek davasına konu olan yazar ve sanatçılara yapılan yardımlardı. Sanatçılara yapılan yardımlarla ilgili makbuzların yanısıra, o sanatçıların Menderes'e yardım talebiyle yazdığı mektuplar da ortaya çıktı.
KİMLER YOK Kİ...
Menderes'e gönderilen mektuplar arasında başta Necip Fazıl Kısakürek olmak üzere Peyami Safa, Yahya Kemal Beyatlı, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Cemal Kutay, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mesut Cemil Bey, Yusuf Ziya Ortaç ve ressam İbrahim Çallı'nın mektupları dikkat çekiyor. İşte o mektuplardan bazıları:
Necip Fazıl Kısakürek'in bazı mektupları;
21 Ocak 1954
"Muhterem efendim" diye başlayan mektupta Emniyet Genel Müdürü'ne kovuşturmalarla ilgili gerekli talimatın verilmesini, huzura kabul edilmesini ve kendisine yardım yapılmasını talep ediyor.
26 Aralık 1956
"Müsteşar Bey'den 2500 lira ve 'Mecmuanı çıkar da görelim ve sonra yardım edelim' cevabı aldım. İlk defa bir itimatsızlık sezer gibiyim. Ben parayı alır da mecmuayı mı çıkarmam veya çıkarırım da uygunsuz bir istikamet mi tutarım? Ben ki her şeyi uğrunuza riske etmiş, her defa mükemmel eseri vermiş ve bu kadar tecrübe ve çileden geçmiş bir adamım. Şahsım, kalbim ve kalemim her türlü teminatın üzerindedir.
Benim yaptığımı yapanlara hükümetler ve rejimler servetlerini ve nimetlerini yağdırır. Bütün bunlara karşı 15 bin lira zarar çarpıtılmış ve daha nice kasıt ve sabotaja karşı yalnız bırakılmış olarak sürünmekteyim. Haftalardır Ankara'nın bu