Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (BAMER) Gülezler Konağı'nda düzenlediği geleneksel BAMER Konferansları'nda bu hafta en eski Türk boylarından Çepniler ele alındı. Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, ‘Bolu'da Çepni Kültürü' konusunda konferans verdi.

Çepnilerin, Anadolu'nun Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında en önemli rolü oynadığına dikkati çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, Çepnilerin Anadolu'ya gelen ilk Türk boylarından biri olduğunu söyledi. Çelik, Çepniler, Anadolu'ya Kayı boyundan önce gelmişlerdir. Örneğin Divan-ı Lügat-it Türk'te Kayıların ismi geçer ama hakkında açıklama yapılan, malumat verilen Çepnilerdir. Çepni; çapan vuran, düşmanı nerede görse savaşan, çok iyi silah yapan, çok iyi savaşan Türk boyudur. Ama diyebiliriz ki Türklerin hepsi zaten savaşçı. Ama Çepniler bunların içinde en acar, en yerinde durmaz, en korkusuz ve en çok savaşan boydur. diye konuştu.

13'üncü yüzyıldan bu yana Anadolu, İran, Azerbaycan ve Mısır'ı içine alan bölgede Çepnilerin yaşadığını anlatan Çelik, Günümüzde en fazla bulundukları bölge Doğu Karadeniz Bölgesi. Giresun ve Trabzon'un bir kısmını içine alan bölge eski haritalarda Çepni vilayeti olarak geçer. Çepniler eski Türk özelliklerini bugünde Anadolu'da yaşatan Türklerdir.” dedi. Konferansın sonunda Prof. Dr. Ali Çelik'e BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Haber Merkezi