Ulu Çay'da meydana gelen balık ölümlerinin nedeni anlaşıldı. Geçtiğimiz günlerde toplu balık ölümleri kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanırken, oluşan soru işaretleri önceki gün yapılan açıklama ile son buldu.

Hatırlanacağı üzere; Ulusu Çayı'nın aktığı Dursunfakı, Süllertoklar köyünde bulunan göllerde yaşayan binlerce balık telef olmuştu. Bunun üzerine Bolu Valisi Aydın Baruş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne talimat vererek derhal balık ölümlerinin araştırılması ve ölüm nedenlerinin sonuçlarının tarafına iletilmesi konusunda talimat verdi.

Gerede Süllertoklar Köyü mevkii Ulu Çayında meydana gelen balık ölümleri üzerine Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik ekipleri ve Gerede İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı teknik personel olay yerine giderek incelemelerde bulunmuştu. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü yetkilileri, sudan ve ölen balıklardan numune almış ve ekipler ayrıca vatandaşlardan ölen balıkları toplamamaları konusunda uyarmıştı.

İncelemelerde bulunan ekipler, numune alarak laboratuvarlarda inceledi. Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ‘'Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Alpaslan Akpınar ve Su Ürünleri Mühendisi Çağatay Oktay olay mahallinde incelemelerde bulunup 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa göre numune almışlardır. Balık Ölümlerinin Ulu Çayında koy şeklini almış ve çıkışı ağaç kütüğüyle kapanmış bir noktada gerçekleştiği tespit edilmiştir. Alınan su ve balık numuneleri Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsüne gönderilmiştir. Gerede ve Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı teknik personel aldığı su numunelerini tahlil ettirdi'' ifadelerine yer verdi.

Ölümlerin ardından değerlendirme yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Havaların ısınması ve ırmak suyunun azalması nedeniyle oksijen yetersizliği ve sudaki sıcaklık artışının ölümlere neden olduğunu tespit etti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü yetkilileri ise sudan aldıkları numuneleri incelediklerini, suyun sıcaklığının 25.8 derece, sudaki oksijen miktarının ise yüzde 3,67 oranında olduğunu belirtti. Yetkililer, oksijen miktarının yüzde 5'in altına düştüğünde balıklar için hayati tehlikenin söz konusu olduğunu da ifade etti. Haber Merkezi