Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen konferansta kovanlardaki balın, bal arısının ve tüketicinin sağlığını riske eden hastalıklar konuşuldu. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden gelen Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, arıcıları kovan hastalıkları konularında bilgilendirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen konferansta arıcılar bilgilendirildi. Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan tarafından organize edilen programda konuşmacı ise İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Akkaya oldu.
Konferans öncesi açılış konuşması yapan Birlik Başkanı İsmail Ünalan, üreticinin ve tüketicinin eğitim eksikliğinden bahsederek, Vali Zahteroğulları ile Birlik adına bulundukları girişimlerden bahsetti. Vali Zahteroğulları'na Bolu'da kovanların arttırılmasına yönelik talepte bulunduklarını söyleyen Ünalan, Vali'nin konuya karşı hassasiyet gösterdiğini ancak Abant'taki konferansa katılmak için Bolu'ya gelen Bakan'ın ise kendilerini dikkate almadığını söyledi. Ünalan Bolu'da kovanların ayıların tehdidi altında olduğunu söyleyerek, Başımız ayılarla dertte. Ayılar kovanları bozuyor ve henüz mevsimin başındayız. Önlem alınmalı” dedi.
Konferansta konuşan İ.Ü Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Akkaya kovanları, balarılarını, balları ve tüketiciyi riske eden hastalıklar hakkında yapılan araştırmaları, alınması gereken önlemleri anlattı. Akkaya, Kovandan sofraya balarısı, bal ve tüketici sağlığını riske eden paraziter, viral ve mikrobiyolojik etkenlerin varlığının araştırılması ve aralarındaki etkileşimlerin belirlenmesi konulu konferansında, 50 koloniden alınan bal, yavru ve erişkin arılarda yapılan incelemenin sonuçlarının gizli tutulduğunu söyledi. Prof. Dr. Akkaya, kovanlarda oluşan güvelere karşı da tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi.