Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli bal ormanları tesis edilmesi çalışmasının başladığını bildirerek Bolu'ya 3 noktada bal ormanı tesis edildiğini söyledi.
Kış mevsiminin daha çok yaşandığı ilimizde yoğun yağan kar, ormanları nasıl etkiliyor? Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, karın ormana olan etkisini ve 2012'de yapılan çalışmaları anlattı. Köstereli şunları söyledi: Bolu için ormanlar önemli. Çünkü yüzde 64 ormanlarla kaplı bir ilde yaşıyoruz. Yüksek rakım alması nedeniyle de kar yağışının bol olduğu bir ilimiz. Kar ormanlar için ormanların gelecekteki sağlıklı büyüyebilmesi için su kaynağı için önemli bir etken. Bu çerçevede ormanlarımızda yağan karın zaman zaman bazı yerlere fazla yağması nedeniyle kırıklara devriklere sebebiyet verdiği oluyor. Şuan için yağan karın böyle bir etkisi yok. Önümüzdeki günlerde kar yağışında bir artış olursa bu risk her zaman var. Tabiatta doğada her şey kendi mecrasında ilerliyor.
2012 yılı Bölge Müdürlüğümüzün ilimiz faaliyetleri açısından oldukça başarılı bir yıl geçti. Daha önceki yıllarda da aynı şekilde. Bizim 1 yıl öncesinden belirlemiş olduğumuz hedeflerimiz programlarımızın tamamını gerçekleştirmiş olduk. Programları gerçekleştirirken ülkemizdeki bölgemizdeki halkımıza da sağlamış olduğu çok faydalar var. Toplam rakam olarak elde ettiğimiz çalışmalardan gelirlerden 40 ile 45 milyon arasındaki bir parasal değeri bu bölgede çalışan köylere kooperatiflerimize dağıtmış olduk. Bakıldığında bu çok büyük bir rakam.
BAL ORMANLARI OLUŞTURULACAK
Bal ormanları tesis edilmesi çalışması esasında birkaç yıl öncesinden başladı. Bu Sayın Bakanımızın değer verdiği bir konu. Yani kendisinin bakanlığa gelişi ile birlikte bahsettiğiniz gibi ormanlara arıcıların girmesi belli dönemlerde yasak ediliyordu. O yasak tamamen kaldırıldı. Artı başka çalışmalar yapılmaya başlandı. Bal ormanları tesis edilmeye başlandı. Yani bal üretimi ile uğraşan insanlarımız artık ormanlarda daha yüksek verimde bal elde edebilmek için orman teşkilatı olarak neler yapmamız gerekiyorsa onları yapmaya başladık. Bu çerçevede de bolu ilinde 3 noktada bal ormanı tesis ettik. Ancak bu günlerde arıcılar derneği başkanımızla birlikte bir büro çalışması yapıyoruz şu anda. Bal üretiminin daha iyi verim alınabildiği noktaları tespit edeceğiz. Bu noktaları belirleyip buraların korumasını yapacağız. İşte arıcıların kovanlarını yerleştirecekleri mekanları belirleyeceğiz. Yollarını yapacağız. Su ihtiyacı olan noktalara küçük göletler oluşturarak daha sistemli düzenli bir bal üretimine geçmiş olacağız. Burada bize önemli katkıyı sağlayacak olan arıcılarımız. Onlarla görüşmeler yürütüyoruz. Sonuçta güzel bir çalışma çıkacağını düşünüyorum”