Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Metin Bakırcıoğlu bir açıklama yayımlayarak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kooperatifçilik sektörünün önünü açmak, daha etkin ve verimli bir yapıyla sektörü geleceğe hazırlamak için akademik eserlerin sayısının artırılması gerektiğini belirtti” dedi.
İl Müdürü Metin Bakırcıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi; Bu amaçla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile kooperatif üst kuruluşları arasında imzalanan protokoller kapsamında yüksek lisans ve doktora tezlerine destek projesi başlatıldığını ifade eden Bakan Yazıcı, böylece sektörle ilgili akademik çalışmaların sayısının ve niteliğinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna tanıtılan "Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Plam"nda yer alan hedeflere emin adımlarla ilerlendiğini vurguladı.
Kooperatifçiliğin en önemli ilkelerinin eğitim, öğrenim ve bilgilendirme” olduğunun altını çizen Yazıcı, Dünyada kooperatiflerin önemi artık daha iyi anlaşılmaktadır. Kooperatifler bir yandan ortaklarının sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılarken, diğer yandan da toplumun genelini önemseyen işletmeler olarak her alanda varlıklarını göstermektedirler* ifadelerini kullandı.
Bakan Yazıcı, kooperatifçilikle ilgili yüksek lisans tezleri için 3 bin, doktora tezleri için de 10 bin lira maddi destek verileceğini ifade ederek, gerekli şartları taşıyan herkesin bu desteklerden yararlanabileceğini kaydetti.
Ticaret İl Müdürü Metin BAKIRCIOGLU, söz konusu desteklerden yararlanmak isteyenlerin, başvuru süresi, şartları ve diğer bilgilere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünün "koop.gtb.gov.tr" internet adresinden ulaşabileceğini bildirdi.
Hangi Tezler Desteklenecek?
2013 yılı ve sonrasında üniversitelerin yüksek lisans veya doktora tez jürisi tarafından kabul edilen kooperatifçilikle ilgili Türkçe yazılmış tezler desteklenecektir.
Proje kapsamında destek verecek kooperatif birlikleri ve merkez birlikleri şunlar:
-S.S. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği
-S.S. Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği
-S.S. Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği
-S.S. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği
-S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği
-S.S. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği
-S.S. Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği -S.S. Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği.”