Avrupa2da yeniden ortaya çıkan Kuş Gribine karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bolu'da

25-27 Kasım 2014 tarihlerinde Gerçek Boyutlu Kuş Gribi Tatbikatı yapılacak.

Kanatlı sektörün ilimiz ticaretinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, İlimizde 41 milyon dönem kapasiteli etlik tavuk yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca 430 bin kapasiteli broilerhindi, 3 milyon kapasiteli broiler damızlık, 400 bin kapasiteli sofralık yumurta yetiştiriciliği kapasitesine sahip olmamız nedeniyle ülkemizde kanatlı sektöründe lokomotif görevi üstlenmekteyiz. İlimiz kanatlı eti üretiminde 1/3 bir paya sahiptir. İlimizde 7 adet kanatlı entegresi faaliyet göstermektedir. Bolu İlinde 8 adet kesimhane, 9 adet yem fabrikası, 9 adet rendering tesisi, 43 adet damızlık tavuk işletmesi, 10 adet kuluçkahane bulunmaktadır. Yukarıda ayrıntıları ile belirtildiği gibi Bolu İlinde Ticari kanatlı işletmelerin yoğun olarak bulunmasından dolayı tatbikat önem kazanmaktadır. Kuş Gribi Tatbikatı 25-27 Kasım 2014 tarihlerinde yapılacaktır. Tatbikatın yapılacağı 3 gün boyunca Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu olan "Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma Ve Mücadele Yönetmeliği" ile "Acil Eylem Planı" kapsamında çalışmalar yapacaktır” dedi.

Kuş gribine karşı eylem planının hazır olduğunu belirten Taş, Tatbikat ile uygulamada görev alan personel eğitirken yaşanabilecek problemlerin önceden tespit edilebilmesini sağlanacaktır. Kuş Gribi hastalığının zoonoz (bulaşıcı) bir hastalık olduğuna dikkat çekilecektir. Tatbikat kapsamında uygulaması yapılacak olan "Acil Eylem Planı" 2010 yılında güncellenmiştir. Kuş Gribi acil eylem planı aynı yıl Hatay ve İzmir'de yapılan tatbikatlarla test edilmiştir. En son tatbikat 2013 yılında Ayfonkarahisar'da gerçekleştirilmiştir. 2005 ve 2006 yıllarında Türkiye'de açıkta beslenen köy tavuklarında görülen kuş gribinde alınan idari ve fenni tedbirlerle hastalık ticari işletmelere yayılmadan söndürülmüştür. Aynı şekilde 2007 yılında Batman ve Diyarbakır illerinde 2008 yılında ise Zonguldak, Sakarya, Samsun, Sinop ve Edirne'de açıkta beslenen köy tavuklarında yeniden görülen hastalık başka bölgelere yayılmadan kısa sürede tamamen söndürülmüştür. Kuş gribi ile mücadeledeki bu başarıda yapılan tatbikatların önemli payı olmuştur” ifadelerini kullandı.

Düzenlenecek tatbikatın teorik ve pratik olmak üzere iki ana bölümden oluşacağını söyleyen Taş, Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden, Merkez ve Bornova Veteriner Araştırma Enstitülerinden, İl Müdürlüğümüzden, İlçe Müdürlüklerimizden, Bolu Veteriner Hekimler Odasından,İlimizde faaliyet gösteren Kanatlı firmalarından temsilci ve yetkililerinin katılımıyla düzenlenecek tatbikatımız teorik ve pratik olmak üzere iki ana bölümden oluşacaktır. Teorik eğitim ve hazırlıklarımız 25-26 kasım 2014 tarihinde yapılacak, senaryo gereği İlimiz Merkez İlçe Karaköy ve Yeniçağa İlçesi Hamzabey yerleşim yerleri kuş gribi yönünden enfekte olmuş kabul edilerek hastalık takip, kontrol çalışmaları yapılacaktır.27 Kasım 2014 tarihinde de Merkez İlçe Kırha Köyünde saha tatbikatı gerçekleştirilecektir. Tatbikat; olası bir bir kuş gribi hastalığı çıkması durumunda alınacak tedbirlerin en hızlı bir şekilde alınması için deneyim oluşturacağından ilimiz ve ülkemiz kanatlı yetiştiriciliği açısından ciddi kazanımlar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.