Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Devlet Personel Başkanlığı'nca Abant'ta düzenlenen ‘Kamu Personel Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalıştayı'na katıldı. Oturum arasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çelik, 10 yıl içinde kadın istihdamını yüzde 38'ler seviyesine çıkarma hedefimiz var” dedi.
Devlet Personel Başkanlığı'nca Abant'ta düzenlenen ''Kamu Personel Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalıştayı''na katılan Çelik, oturum arasında gazetecilere yaptığı açıklamada, kadın istihdamının önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'de henüz kadın istihdamının ve kadınların iş gücüne katılımının istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Çelik, ''Kadınlarımızın iş gücüne katılımı yüzde 30,7 civarındadır. Bizim istihdam stratejimizde yani 2023 vizyonu çerçevesindeki stratejimizde yüzde 38 kadın istihdamını hedefliyoruz. 10 yıl içinde kadın istihdamını yüzde 38'ler seviyesine çıkarma hedefimiz var'' şeklinde konuştu.
Personel sayısının iyi ve kaliteli hizmet anlamına gelmediğine dikkati çeken Çelik, nicelik yerine niteliğin esas alınması gerektiğini, çalıştayda ortaya konacak fikirlerin yeni personel sistemi konusunda yol gösterici olacağını vurguladı.
Türkiye'nin gelecek 50 yılına damga vuracak personel sistemini sosyal ortaklar ve sosyal diyalogla hayata geçirmek istediklerini dile getiren Çelik, ''Dünyadaki uygulamaları da gözden geçirerek, kamu personelinin yurt sathına dengeli dağılımını gözeten, çalışanın emeğinin tam karşılığını veren, hem hizmet sunanı hem de hizmet alanı memnun eden, liyakat ilkesini esas alan, toplumsal yapımıza uygun olan, kamu hizmetinde verimliliği esas alan ve Türkiye'nin dinamizmine ayak uyduracak yeni bir personel sistemini hayata geçirmemiz gerekiyor'' şeklinde konuştu.
''Çağdaş ülkelerle aramızdaki mesafeyi önemli oranda kapattık''
Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, kendini sürekli yenileyen nitelikli insanları kamu hizmetine katabilmeyi amaçladıklarını ifade eden Çelik, Türkiye'nin son 10 yılda yakaladığı siyasi istikrar sayesinde her alanda yenilenme yaşadığını bildirdi.
Çelik, geçmişteki acı tecrübeler, darbeler, muhtıralar, anti demokratik müdahaleler ve kayıp yıllara rağmen Türkiye'nin son 10 yılda yakaladığı siyasi istikrar sayesinde her alanda yenilenme, tazelenme ve onarım süreci yaşadığını belirterek, şöyle devam etti: ''1923'ten 2012'ye kadar yıpranan ve yorulan Türkiye'nin her organını adeta servis bakımına aldık. 2002 öncesinde adeta çığ altında kalan Türkiye, dünyanın gidişatını iyi okuyarak 10 yıllık süreçte hayata geçirdiğimiz reformlarla çağ atlayan bir noktaya geldi. Hükümetimiz döneminde ekonomik kalkınmanın yanında demokratik kalkınmayı da gerçekleştirerek, çağdaş ülkelerle aramızdaki mesafeyi önemli oranda kapattık.
İnsan haklarını imtiyaz olarak gören anlayışların aksine, temel hak ve özgürlükleri vazgeçilmez kılan, millet iradesini tali unsur olarak değil, asli unsur olarak kabul eden yönetim anlayışını hayata geçirdik.''
Türkiye'de hantal bürokrasi anlayışı nedeniyle devlet kapısının adeta ''çile kapısına'' dönüştüğünü dile getiren Çelik, ''Eskiden bu millet köyüne yol isterdi, yol için yapılan yazışmaların evrakı talep edilen yoldan daha uzun olurdu. Devleti millet iradesi üzerine kurgulamamız gerekiyor. Artık vatandaşa tepeden bakan 'Bugün git, bir ay sonra gel' anlayışı yerine, vatandaşın yanında olan ve 'Senin derdin benim derdimdir' anayışını daha da güçlendirmeliyiz'' ifadelerini kullandı.
Çelik, devlet iradesini değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlara karşılık verebilecek, çağdaş yapıya kavuşturmak istediklerini kaydederek