Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Bolu ziyaretine 17 müjdesiyle geldi. Toplamda 50 milyon TL tutacak projeler ile Bolululara müjdeler veren Bakan Eroğlu, Bolu'nun kendi hayatında çok büyük bir yeri olduğunu kaydederek, Bolu insanı gerçekten yiğit ve güzel insanlar. Vatanına, milletine bağlı insanlar" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Endüstriyel Odun Üretim Sahası ve Gölcük gezilerinin ardından Bolu Valiliği'ni ziyaret ederek bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Eroğlu, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz ile Bakanlık Bölge ve İl Müdürlerinin yer aldığı basın toplantısında Bolu ile ilgili yatırımlar hakkında kapsamlı bilgi verildi.

"BENİM BOLU İLE İLGİLİ ÇOK ESKİ HATIRALARIM VAR"

Bolu gezisinde sahaları gezerek nereden nereye gelindiğini görmek için inceleme yaptıklarını ve bir kitapçık hazırladıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, Bolu'nun kendisi için çok ayrı bir yeri olduğunu kaydetti. "Benim Bolu ile ilgili çok eski hatıralarım var" diyen Bakan Eroğlu, " Teknik Üniversitede doçentlik görevimi sürdürürken burada bir fabrikanın çevre problemleri vardı. Onun için üniversiteden buraya gelirdik. Buraya dolayısı ile ayrı bir gönül bağımız vardı, dostlarımız vardı. Gider gelirken meşhur kökez suyunuzu da içtik. Bu bakımdan Bolu'ya ayrı bir sevgimiz var. Bolu insanı da gerçekten yiğit ve güzel insanlar. Vatanına, milletine bağlı insanlar. Ayrıca vekillerimiz ile de çok uyumlu çalışıyoruz" dedi.

"BOLU DAHA ÖNCEDEN UNUTULMUŞ BİR İLDİ"

Bolu'nun daha önceden unutulmuş bir il olduğunu belirten Bakan Eroğlu, "Hatta ben buraya gelir gelmez baktım, biz hükümete gelince burada ne yapılmış diye inceledik. Bir dere ıslahına başlanmış ama o bile daha bitirilememişti. Burada biz hemen yıldırım hızıyla yatırımlara başladık ve şu ana kadar 6 milyar TL'lik yatırım yapmışız. 700 milyon ile bir baraj, iki baraj ve gölet inşaatı devam ediyor. 29 dereyi ıslah ettik, 24 milyon yeni fidanı toprakla buluşturduk, bal üretimi açısından da burayı şaha kaldırmak istiyoruz. 6 tane bal üretim ormanı kurduk 17 mesire yeri tesis ettik, 2 tane şehir ormanı kurduk. Ayrıca 14 tane Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduk. Biliyorsunuz Abant'ta çok güzel bir düzenleme yapıldı. Atık sular dahil, kolektörler bağlayıp Abant Gölünü koruduk. Tanıtım merkezini inşa ettik. Abant artık dünyada da tanınan bir merkez haline geldi. Yedigöllerde yol sıkıntısı vardı, onu da hallettik. Şu anda bitmek üzere bazı eksiklerimiz kaldı. İnşallah orayı da bitireceğiz. Buranın yapımı için eksik olan 4 milyon TL'yi de dün akşam üzeri imzaladım. Hayırlı olsun. Ama yol yapılınca birden bire on misli bir ziyaret oldu. Bununla ilgili bir yeni düzenleme yapacağız. Göllere varmadan yeni piknik alanları düzenleyeceğiz ve Yedigölleri kirletmeden sadece yürüyüş ve gezinti maksadıyla kullanılması için bir çözüm yolu bulacağız. Ayrıca Gölcük de dünyaca tanınan, kartpostalları yapılan bir güzel tabiat parkımız. Orada da Bolu Belediyemiz ile birlikte güzel işler yapıyoruz. Çok güzel bir şekilde orası da düzenlendi. Orada da artık piknik yapılmasına müsaade etmeyeceğiz ve alt tarafta bir piknik alanı oluşturacağız" şeklinde konuştu.

BİZDEN TALEP EDİLEN BÜTÜN PROJELERİ YAPTIK"

Tekke Barajı ve devam eden diğer sulama projeleri hakkında da bilgiler aktaran Bakan Eroğlu, kendilerinden talep edilen bütün göletleri yaptıklarını aktararak, "Bu arada bir müjde de vermek istiyorum. Tekke Barajı inşa ediliyor. Tekke Barajı sulaması projelerine başladık. 155 bin 230 dekar arazinin sulanması sağlanacak. Projesi bitmek üzere. Ayrıca Tekkedere Köyü bentini inşa ediyoruz, Göynük Gökçesaray Barajı ve sulaması inşaat safhasında. Kıbrıscık Alanhimmetler Göleti sulaması bu da 4 bin 500 dekar. Bunun da % 75'i bitti. İnşallah önümüzdeki yıl bu da bitecek. Diğer tarafından proje safhasında 5 tane gölet var. Bunların da sözünü vermiştik, projeleri yapılıyor, bu müjdeyi de vereyim. Bolu Merkez Sultanbey Gölü sulaması, Bolu merkez SultanköyGöleti sulaması, Göynük Hasanlar Gölü sulaması ki bu büyük, 5 bin dekar. Göynük'te Yeniköy-Dedeler Sulaması, Seben'de Taşlıyayla Gölü sulaması. Bu da 32 bin dekar araziyi sulayacak. Bunlar da proje safhasında. Bunları da 2016 yatırım programına alıyoruz. Planlama safhasında da bir tane proje var. Değirmenözü - Bulanık Sulaması. Bu da planlaması bittikten sonra yaparız. Bizden talep edilen bütün göletleri yaptık ve talep edilen varsa onları da yapacağız. 29 dereyi ıslah ettik ve benim ilk ıslah ettiğim dere de Bolu'nun içinden geçen dereydi. Kenarına yol bile yaptık, trafik rahatladı. Yeni dere ıslahları da var. Borazanlar deresi 2. kısım, Dörtdivan ilçe merkezi Ulusu deresi, Göynük de Kayabaşı Köyü dere ıslahı, yine Göynük de Kuyupınar, Demirhanlar ve Ahmetbeyler köyleri dere ıslahları, Göynük ilçe merkezi Çaybahçe, Kemer ve Göynük dereleri ıslahları, Mudurnu Taşkesti Beldesi de inşallah en kısa zamanda yapılacak. İnşallah önümüzdeki yıl hepsini bitiririz" ifadelerini kullandı.

BOLU'NUN YOL AĞINA 718 BİN AĞAÇ DİKTİK"

Bolu'ya 108 km yol ağına olmak üzere 718bin ağaç diktiklerini aktaran Bakan Eroğlu, "Orman bakımından Bolu'nun % 64'ü orman olan ve Karabük'ten sonra en büyük orman alanına sahip olan ilimiz. Dolayısı ile biz burada ormancılık faaliyetlerine önem veriyoruz. Bu yüzden yeni fidan dikilmesi, hastane ve okul bahçeleri, mabetler, yol kenarlarını ağaçlandırıyoruz. Örneğin 108 kilometre yol ağına, 718 bin ağaç Bolu iline dikmişiz. Ayrıca Bolu'ya 17 adet mesire yeri kurduk, 2 tane şehir ormanı kurduk, 6 tane bal ormanı kurduk. Doğa Koruma ve Milli Parkların burada muazzam faaliyetleri var. Abant, Yedigöller, Gölcük ve yeni alanlarla inşallah burayı tabiat turizmine açacağız. Burada Bakanlığımız çok büyük yatırımlar yaptı ve yapmaya da devam ediyor" dedi.

BAKAN EROĞLU'NDAN BOLU'YA 17 MÜJDE

Kendinde ayrı bir yeri olan Bolu'ya eli boş gelmek istemediğini belirterek toplam bedeli 50 milyon TL olan 17 proje müjdesiyle geldiğini aktaran Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diğer taraftan Bolu'ya gelirken buraya eli boş gelmek caiz değildi ve sürprizlerle geldim. Daha önce geldiğimde 27 tane müjde verdim. Şimdi de 46 milyon TL'lik 17 müjde ile geldim. Bunlardan 6 tanesi DSİ'ye ait ve bunların toplamı 26 milyon 865 bin TL'lik yeni yatırımlar yapılacak. Orman Genel Müdürlüğü'nün 7 adet müjdesi var ve bunlar da 17 milyon 615 bin TL, Doğa Koruma ve Milli Parkların 3 müjdesi var ve bunların toplamı 5 milyon 400 bin TL, ayrıca 4 milyon TL'de dün akşam imzaladık ve o bunun içerisinde yok. Meteoroloji'nin de 1 tane müjdesi var. Onu da dahil edersek Bolu'ya 50 milyon TL'lik yatırım müjdesi ile geldim. Bu müjdeler gerçekten önemli. Ayrıca Bolu merkez isale hattı var. Bolu şehir merkezine yıllık 21 milyon metreküp içme suyu sağlayacak, Gölköy Barajı ile arıtma tesisi arasına takriben 10 km'lik ishale hattı yapılacak. Özellikle 4 Kasım da yer teslimi yapıldı ve çalışmalara başlandı. 12.5 milyon TL bedeli var.

DAHA ÖNCE VERİLEN 27 MÜJDENİN KAÇI YAPILDI?

Daha önce verdiğimiz 27 müjdeye gelecek olursak, bunların durumlarını da merak edebilirsiniz. Bunun 16 tanesini bitirmişiz. Geri kalan 11 proje de devam ediyor. Bunları da 2016 yılında bitireceğiz ve sözümüzü yerine getirmiş olacağız.

BATI KARADENİZ GELİŞİM PROJESİ

Diğer taraftan pek çok ilde kalkınma projeleri var. GAP gibi tarzda projeler ama Batı Karadeniz ile ilgili bir proje yoktu. Sayın Başbakanımız talimat verdi ve Batı Karadeniz ile ilgili, Bolu merkez olmak üzere Bolu, Düzce Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu ve Sinop illerini kapsayan büyük bir proje hazırladık. 2019 yılına kadar tamamlayacağız ve toplamda 18 milyar TL'lik yatırım yapacağız. 31 Aralık 2019 tarihine kadar bu proje de bitecek. İnşallah tüm bu yatırımlarımız hayırlı olur."

Basın toplantısının ardından Bakan Eroğlu'na Bolu Valisi Aydın Baruş tarafından Gerede'de yetişen ve endemik bir tür olan Antik Orkidenin iğne oyasından yapılmış modelini hediye etti. Cam bir fanus içinde olan ve iğne oyası ile işlenen el yapımı ürünü çok beğenen Bakan Eroğlu, bu güzel hediyeyi çok güzel bir yerde muhafaza edeceğini söyleyerek Vali Baruş'a teşekkür etti. Bakan Eroğlu, Valilik Şeref Defteri'ni imzalamasının ardından Bolu Valiliği'nden ayrıldı. Haber Merkezi