Rektörlük Senato Odası’nda düzenlenen toplantıya, Rektör Alişarlı’nın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Kamil Gürel ve Prof. Dr. Aydın Him, Öğrenci Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, Öğrenci Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Çeker ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Sansi, Genel Sekreter Murat Tok, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Orbay Cebecioğlu, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Bayram Kaya ve senato üyesi öğrenciler katıldı.

Toplantının Gündem Maddeleri Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Toplantıda ilk olarak, gündem ve ek gündem maddeleri oylandı. Gündem ve ek gündem maddeleri oy birliği ile kabul edildi. Öğrenci Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, Sosyal Transkript’in amaç ve kapsamı ile BATIKAF’a ilişkin gündem maddelerini değerlendirmeye sundu. Öğrenci Senatosu’nun; öğretim üyelerinin öğrenci maillerini değerlendirmesi, fakültelerin ÇAP ve YANDAL programları için uygun derslerin belirlenmesi ve dönemlik bilgilendirme toplantıları yapılması, kampüste aydınlatma ve saat 17.00’den sonraki derslerde ısınma hususlarının değerlendirilmesi, Öğrenci İşleri ve Kütüphane çalışmalarının değerlendirilmesi, saat 22.30’dan sonra yaşanan ulaşım sorunu, erkek yurdundan kampüse ulaşmada yaşanılan zorluklar, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü özelinde sağlıkla ilgili bölümler için gerekli simülasyon uygulamalarının alınmasına yönelik projelerin geliştirilmesi, üstten ders alınmasında karşılaşılan sorunlar, fakültelerde ders çalışma salonlarının oluşturulması, sosyal ve sportif faaliyetlerin artırılması, online derslerin sınavlarının online yapılması ve yüzme havuzunun hizmete açılması ile Öğrenci Konseyi’nin Eğitim Fakültesi’nin öğrencilere çalışma imkanı sağlanması amacıyla Pazar günleri de açık olması teklifleri görüşüldü.

Prof. Dr. Him, Sosyal Transkript Uygulaması Hakkında Öğrenci Senatosu’na Bilgi Verdi

Toplantıda Sosyal Transkript uygulamasının ne olduğu ve kapsamı hakkında Öğrenci Senatosu’na bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, 5 başlıktan oluşan Sosyal Transkript yönergesinin oldukça geniş ve kapsamlı bir yönerge olduğuna dikkat çekerek, özetle “Hazırladığımız yönergede, sosyal faaliyetleri 5 başlığa ayırdık. Öğrencinin katılmış olduğu faaliyet hangisine uyuyorsa, bu başlık altında başvuru yapabilir. Bununla ilgili 1 ya da 2 faaliyet gibi bir sınırlama yok, neredeyse her faaliyet için başvuru yapabilirsiniz. Rektörlük olarak, öğrencilerimizi Sosyal Transkript uygulamasına katılmaları için teşvik ediyoruz. İlgili fakülteye başvuruyorsunuz. O fakültedeki öğretim elemanlarından oluşan komisyon bunları değerlendiriyor. Katılım veya diğer belgeleri sisteme yüklüyorsunuz. Değerlendirmeyi komisyon yapıyor. Sosyal Transkripti görüntüleyebiliyorsunuz. Bu 5 başlık; Kulüpler ve Organizasyonlar, Topluma Hizmet Faaliyetleri, Kazanılan Derece ve Ödüller, Bilimsel Etkinlikler, Kültürel, Sanatsal ve Sportif Etkinliklerden oluşuyor. Her türlü etkinliği belgelendirmek koşuluyla başvurularını yapabilirsiniz.” diye konuştu.

“Üniversitemizin web sayfasındaki BATIKAF sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel ise, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin himayelerinde ve 25-26 Mart 2022 tarihlerinde, 16 paydaş üniversitenin katılımıyla Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Batı Karadeniz Kariyer Fuarı hakkında bilgi verdi. Gürel, öğrencilerimizin Üniversitemizin web sayfasındaki BATIKAF sekmesini tıkladıklarında, başvuru sayfasına yönlendirileceklerini, bu sayfada kayıt ol, kayıt süreci, fuar kataloğu, tanıtım filmi ve afişler kısmına ulaşacaklarını ve fuarın ayrıntılarını öğrenebileceklerini vurguladı.

BATIKAF tanıtım filminin gösterilmesinin ardından Prof. Dr. Kamil Gürel, BATIKAF’ın öğrencileri ve mezunları, kamu ve özel firma ve kuruluşlar ile bir araya getirecek önemli bir kariyer fuarı olduğunu kaydederek, özetle “Bu fuara, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin web sitesinden kayıt olabilirsiniz. Katılımcı firmalar da aynı şekilde kayıt oluyor. Yaklaşık 200 firmanın katılmasını öngörüyoruz. Fuar bittikten sonra da, firmalar yeni bir elemana ihtiyaç duyduklarında, sistem firmaları talep edilen kriterlere uygun öğrencilerle eşleştirebiliyor. Biz, 25-30 bin öğrencimizin kayıt olmasını istiyoruz. Bazı kamu kuruluşları, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi düzenlediği için otomatik olarak fuara gelecek. TUSAŞ, HAVELSAN, ASELSAN gibi kuruluşlar bunlar. Birçok başka firma da gelecek. Fuara, bizim dışımızda paydaş 16 üniversite de katılıyor. Üniversitemizden ne kadar çok öğrencimiz bu sisteme kaydolursa, o kadar çok firmayla, kısa süre içerisinde irtibata geçme imkanı sağlanmış olacak. Aslında ayağınıza kadar getirilmiş bir hizmet bu. Biz, BATIKAF’ın bütün öğrencilerimizce duyurulmasını ve öğrencilerimizin büyük bölümünün kayıt yaptırmalarını kendi iyilikleri için istiyoruz.” diye konuştu.

Rektör Alişarlı, Gündem Maddelerini Tek Tek Değerlendirdi

Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, gündem maddelerini tek tek değerlendirerek, özellikle ortak kullanım alanlarında yapılan israf hususunda öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Rektör Alişarlı, özetle “Ara sıra saat 20.00’den sonra kütüphaneye uğruyorum. En üst katta bir ya da iki öğrenci oluyor ama örneğin tüm katın petekleri yanıyor. Genelde saat 20.00’den sonra katlardaki yoğunluklar azalıyor. Bolluk bile olsa bu imkanlarda, bu kadar rahat davranılmamalı diye düşünüyorum. Aşağıda saat 24.00’e kadar açık bir alan var, oraya inilebilir. Bunları öğrencilere ya da personele söylememize gerek yok. Hassas duygulara sahip olan biri, bunun israf olduğunu bilir ve bulunduğu katta çok az öğrenci kalmışsa, bir kat aşağı inerek çalışmasına devam eder. Topluluk azaldıkça, bir kat aşağı inerek çalışmayı sürdürür ve o katı boşaltır. Bu bilincin, kendiliğinden, doğal bir şekilde olması gerek. Bu bilincin vatanını seven insanlar olarak bizler de olması gerekiyor. Ama böyle gelişmiş bir kültür, biz de yok maalesef. Aslında israf kültürü, bizim manevi değerlerimizde yok. Bizim için devlet kutsaldır. Maddi-manevi bütün değerlerinin korunması gerekir. Milli birlik de bunu gerektirir. İkram çorbası ile ilgili de benzer sorun yaşanıyor. 200 kişilik kazan var, 40-50 kişi faydalanıyor. Bunlar sadece iki örnekti. Senato olarak bizler her zaman, ne olursa olsun öğrenci lehine karar alıyoruz. Bu noktada da sizden, bizim işlerimizi kolaylaştırmanız için destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öğrenci Senatosu’nun ikinci toplantısı, 2022 yılı Bahar Döneminde gerçekleştirilecek.