İzzet Baysal Bolu Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ünitesinde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yetiş Uçar bahar alerjisi konusunda uyarılarda bulundu.
Uzm. Dr. Yetiş Uçar, bahar mevsiminde alerjik hastalıkların görülme sıklığında büyük bir artış gözlendiğini bunun sorumlusu olarak havaya yayılan çimen, ağaç ve çiçeklerin oluşturduğu polenlerin ve bazı mantarların gösterildiğini ifade etti. Polenler veya mantarların solunum yoluyla vücuda girdiklerini eğer kişi alerjik bir bünyeye sahipse vücutta salgılanan histamin maddesinin gözde, burunda, solunum yolunda ve bazen de ciltte reaksiyona yol açtığını, bunun sonucunda da halk arasında saman nezlesi olarak bilinen bir hastalık olan alerjik rinit, alerjik konjuktivit ve alerjik astım, bazen de ciltte alerjik döküntülerin ortaya çıktığını belirtti.
Bahar alerjilerinin görülme zamanının kişinin duyarlı olduğu polenin mevsimine ve süresine göre değiştiğine genellikle Nisan başı Haziran sonu arasında görüldüğüne dikkat çeken Yetiş, alerjenlerden korunmak için polenlerin yoğun olduğu dönemlerde pencereler kapalı tutulmalı, evin içinde havalandırma sistemleri ve hava filtreleri kullanılmalı, dış ortam aktiviteleri azaltılmalı, yeşil alanlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı önerilerinde bulundu.
Bahar döneminde gözde sulanma, kaşıntı, kızarıklık, burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, öksürük, nefes darlığı, ciltte kaşıntı gibi şikayetleri olan kişilerin doktora başvurması gerektiğini alerjik hastalıkların büyük çoğunluğunun genetik geçiş gösterdiğini, bahar alerjisi tanısının klinik bulgular ve aile öyküsü ile konduğunu, bahar alerjisinde ilaç tedavisini ikinci adım olduğunu söyledi.