Bağla gitsin...!!!‏

Bu söz, kararlı bir insana ait. Rahmetle andığımız, yeri hiç bir zaman doldurulamayacak engin, faziletli kamil insan İzzet Baysal'a ait. Cumhuriyet tarihinde bir şahsın doğup büyüdüğü, feyzini aldığı şehrine adadığı ilk ve tek vakıf üniversitesini kuran, üretime, emeğe saygılı, hayvanları seven, Bolu'ya bir mimarlık diploması getiren ilk genç, ülkemizde özel teşebbüsün ilk mekanize entegre temperli döküm fabrikasını kuran, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın kurucusu, hiç bir karşılık beklemeden, insanların iyiliğine vakfeden bir hayırsever İzzet Baysal Şükran Günleri'nin, artık festival havasına dönme, onu onere etme, gelecek kuşaklara aktarma, onu ilahlaştırmadan, gönüllerinizin de, en güzel ifade eden, yazan, çizenin oluşacağı, böylesine anlamlı bir günde fikirdir bu...!! Türkiye'de ilk defa… Bir belde halkının Boluluların içinden çıkan bir hemşehrisine düzenlenen şükran günü, festivalleştirilmelidir. Bunu sırasıyla Aşçılık ve Köroğlu'suyla özdeştirmeli, şehir ülke çapında ses getiren ekonomik girdilerinde olacağı, bir kültür şehri olmalıdır. Bolu Beyi olmazsa Köroğlu olmaz, İzzet Baysal olmazsa Bolu ve Ahmet Baysal olmaz. Ahmet Baysal olmazsa Vakıf olmaz. Vakfın eğitimde, sağlıkta aldığı yol, şehrin gelişmesi, üniversite, canlı bir ekonomiyi de beraberinde getirdiğine göre, orta hamamın belediyeye bakan yönüne, madem bizler İstanbul'a kadar her zaman gidip hayırla dualar edemeyeceğimiz, zaman olarak zor olacağına göre, unutulmamak adına, aynı aileden dünyaca duayen Hattat-Cilt sanatçısı Emin Barın, Ahmet Baysal, Solmaz Baysal, Mebrure ve İlhan Bağışgil'in büstlerini, hayatlarında yapıp, konulamaz mı? Bolulular ne dersiniz? Emin Barın naşı Zincirlikuyu'da(bir çok Bolulu bilmez) Baysal aile mezarlığı Feriköy İstanbul 34 adada. Bu başlangıç olur sonra diğer faziletli yetiştirdiğimiz diğer insanlarında büstlerini pekala yaptırabiliriz diye düşünmekteyim. Siz ne düşünürsünüz bilmem ama doğru olan bu değil mi? Ceplerimizde eş-sevgili, evlat fotoğrafları, işyeri, evlerde evin ileri gelenleri vs. Olamaz mı?... Bağlayalım bitsin bu iş.

ÇALIŞMALAR

Mehmet Yücetürk(kızı Elif hanım üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirip babasını kitaplaştırarak ölümsüzleştirdi. Salih Zeki Kutucuoğlu, Zekai Konrapa, Turgut Gülez, Ahmet Baysal, Emin Barın, Tevfik Atay, Matbaacı Kemal Özkan, Mazhar Murtezaoğlu üzerine çalışmalarımız devam etmekte. Burada sizlere seslenme ihtiyacı duyuyorum. Ellerinde yazdığım kişilerle ilgili fotoğraf, güzel bir anısı, kaynağı olanların [email protected] adresine mail atmalarını rica etmekteyim. Anlamlı, güzel eserler çıkması adına. Sizlerinde katkısı olsun lütfen. Beraber güzel bir şeyler yapalım.!

KISA KISA…

Bolumuza ilk matbaa. Tayyar Çulha ve Nuhoğlu'nun girişimleriyle Almanya'dan getirilmiştir. Vilayet matbaasında da, hiç arıza vermeden çalışmıştır. 17 Ekim 1961'de yani Bolu'da müze de yok. Jandarma nezaretinde Ermeni Mahallesinde 3 Ermeni vatandaşımız gerekli izinleri almış, Hafriyata başlamış. Lise öğrencilerimize 6 Nisan 1999'da Emniyet müdürlüğü tarafından uyuşturucu konusunda panel verilmiş. 23 kasım 1993'te salı günü akşam saat 18.30'da 6 kişinin Mengen Gökçesu Karaelmas Kömür İşletmesi yangınında ölümleri....