Bolu Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Müdürlüğü İmaret Sosyal Tesisi yapılan şartlı ve şartsız gıda, temizlik ve giyecek yardımlarının yanı sıra, Belediye bütçesinden yardım amacıyla alınan gıda, temizlik ve giyim malzemelerinin niteliklerine uygun şartlarda kabulü, depolanması, muhafazası ve yardım maksatlı olarak ücretsiz dağıtılması sağlıyor.
Yardımlar, Bolu Belediyesi mücavir alanı sınırları içerisinde ikamet eden muhtaçlara yapılıyor. Yardımlar, gıda, temizlik ve giyecek maddesi olarak yapılıp, Gıda Bankasından verilecek olan yardım maddeleri, giriş fiyatları üzerinden etiket veya barkot sistemine göre fiyatlandırılarak, ihtiyaç sahipleri için belirlenen limitler dahilinde yardım yapılması sağlanıyor. Bu işlem kayıt sistemine göre veya limitli alış-veriş kartları veya alış-veriş çekleri kullandırılarak gerçekleştiriliyor. Hiçbir şekilde nakit parayla alış-veriş yapılmıyor.
Muhtaçlığın belirlenmesinde fakirlik ilmühaberi ile Ticaret Odası, D.İ.E. ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kuruluşların verileri ile yardım amaçlı sivil toplum örgütlerinin görüş ve uygulamaları doğrultusunda Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenecek kriterler esas alıyor. Gıda Bankasından yardım yapılacak muhtaçların sayısı ile yapılacak yardım miktarı Değerlendirme Komisyonu tarafından belirleniyor. Muhtaçların ihtiyaç durumlarına göre yardım miktarları farklı olarak belirlenebiliyor.
Gıda Bankası'ndan yardım talep edecek olan ihtiyaç sahibi, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne başvuracak ve istenen belgeleri idareye sunacak. Daha sonra bu müracaatlar Değerlendirme Komisyonu tarafından hızlı ve kapsamlı bir şekilde incelenip değerlendirilerek Gıda Bankası'ndan yararlanacak gerçek ihtiyaç sahipleri belirlenecek.
Belirlenen ihtiyaç sahiplerinin durumları her yıl yeniden incelenerek muhtaçlıklarının devam edip etmediği kontrol ediliyor. Belediyeler ile diğer kamu kuruluşlarında çalışan memur, sözleşmeli personel ve işçilere Gıda Bankası'ndan yardım yapılmıyor.
Bolu Belediyesi Gıda Bankası 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesine istinaden Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün bünyesinde kuruldu. Özel ve tüzel kişiler ile esnafın bağışlarını, bağışlanan mala ilişkin bilgileri eksiksiz olacak şekilde içerecek, Bolu Belediyesi Gıda Bankası adına düzenlenmiş ve İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır.” ibareli fatura ile teslim almak ve bu fatura karşılığında alındı makbuzu düzenleniyor. Bağışı yapılan mal bedeli fatura düzenleme sınırının altında kalsa dahi mutlaka fatura ile belgelendiriliyor ve ayrıca taşıma için sevk irsaliyesi düzenleniyor.
Bağışı yapan tarafından fatura düzenlenemiyor ise; bir tutanak marifetiyle bağış yapılan malların aynısının veya benzerinin KDV hariç fiyatı tespit edilerek, günün rayiç değerleri üzerinden kayıt altına alınıyor ve alındı makbuzu düzenleniyor.