Çevre konulu bir sempozyuma katılmak üzere Orman ve Su İşlerini Bakanlığını ziyaret eden Azerbaycan Tabii Kaynaklar Bakanlığı heyetinde yer alan Azerbaycan Ağaçlandırma Genel Müdürü Ramik Eşrefov, Bölge Müdürlüğümüze bağlı Bolu Orman İşletme Müdürlüğü Fidanlık Şefliğinde incelemelerde bulundu.

Bolu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Şaban Bıyıklı ve İşletme Müdürü Kemal Yıldız'ın eşlik ettiği ziyarette, Fidanlık Şefi Koray Cantürk tarafından gezi öncesi fidanlık hakkında bilgilendirmeler yapılarak fidan üretim aşamaları sırası ile anlatıldı. Geziye ilk olarak Tohum Meşçereleri ve Bahçelerinden toplanan kozalaklardan tohum çıkarma işleminin yapıldığı Tohum Çıkarma Evi ve Tohum Stok Merkeziyle başlandı. Thermoblok Isı Fırınlarına kozalak kasaları içinde yerleştirilen kozalakların önceki ve sonraki halleri, kozalaktan tohum çıkarma ve kozalaktan ayrılmış tohumların kanat kırılma işlemi uygulamalı olarak gösterildi. Tohumların saklama koşulları ile ilgili bilgi verilerek soğuk hava deposunda saklamada dikkat edilecek noktalar anlatıldı.

Buradan tüplü fidan üretiminde kullanılmak üzere hazırlanan toprak karıştırma ünitesinde, kullanılan ham toprak, humus, torf, kompost ve organik gübrelerin hazırlanması anlatılarak tüplü üretim parsellerine geçildi. Burada hazırlanan tüp harcı ve fidan yaşı ile kullanılacak kap ebatları hakkında bilgi verildi. Daha sonra yere repikaj yapılmış Mavi ladin, Batı Ladini, Ebe sarıçamı, Ebe Karaçamı ve Sedir parselleri gezilerek türler hakkında bilgi verildi. Çıplak köklü üretim parsellerinde ibreli ve yapraklı türlerin ekim teknikleri, kullanım alan ve amaçları ile ambalajlanma işlemleri yerinde anlatıldı.

Daha sonra cam seraya geçilerek süs bitkileri üretim teknikleri hakkında bilgi verildi. Süs bitkileri üretiminde köklendirme ortamının hazırlanması, çelik alma işlemleri, köklendirmede kullanılan asit türleri hakkında bilgi verilerek henüz köklenmeye başlamış türlerden de örnekler gösterildi.

Son olarak vejetatif üretimin bir şekli olan Aşılı Ceviz üretim serasına geçildi. Burada gelen altlıkların ve aşı kalemlerinin hazırlanması, kesim işlemleri, aşılama, bağlama, kaba aktarım, yastıklara dizilişi, ısı bantları geçirme ve kapama işlemleri uygulamalı olarak gösterildi. Ziyaretten memnun kaldığını ifade eden konuk Genel Müdür, yapılan çalışmalardan etkilendiğini ve çok başarılı bulduğunu dile getirerek iyi niyet dileklerinin ardından Fidanlıktaki ziyaretini tamamlayarak, Bölge Müdürlüğümüzce düzenlenen 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Mali İşler ve Muhasebe Mevzuatı konularını kapsayan Bolu Gazelle Oteldeki eğitime katıldı. Haber Merkezi