Efsanevi halk kahramanı Köroğlu'nun ismini taşıyan Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali için Azerbaycan'a giden Başkan Yılmaz'ın kültür gezisi dolu dolu geçti.

Uluslararası Marka Şehir Bolu ve Köroğlu Festivalinin bu yıl ikincisi 26-29 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenecek. Geçen yıl olduğu gibi Köroğlu Festivalinin bu yılda büyük bir coşku ile kutlanması bekleniyor. Türki Cumhuriyetleri arasında bir kültür ve medeniyet köprüsü kuran Köroğlu'nun adına yakışan festivalin organizasyonunu üstlenen Bolu Belediyesi, etkinliklerle kültürler arası kaynaşmayı arttıracak bir organizasyona imza atacak.

Köroğlu Festivali ile ilgili görüşme yapmak üzere Azerbaycan'a giden Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'a gezi sırasında Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Ganire Paşayeva, Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ve Köroğlu Festival Koordinatörü Mehmet Çetin eşlik etti. Heyet ilk olarak Gence'nin ve Türk dünyasının Milli Şairi Nizami Gencevi'nin türbesini ziyaret etti. Heyet daha sonra Haydar Aliyev Müzesini ziyaret etti. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamasında Aliyev'in devletler nezdindeki üstün başarısı ve Azerbaycan Cumhuriyet'inin nasıl badirelerden geçilerek kurulduğunu anlatım ve fotoğraflarla bilgilenen heyet, Dünyanın her köşesinden getirilen ağaçlarla donatılan ve yüzölçümüyle dünyanın sayılı parklarından biri olan Gence Şah Bağı Parkı'nda hem gezdi hem de dinlendi.

Şehitler unutulmadı

Azerbaycan'ın tarihi, kültürel mekânlarının yanı sıra 'Şehitler Hıyabanı' da ziyaret edildi. Toplam 4 gün süren gezinin son günü Bakü'de bulunan Şehitler Hıyabanının ziyareti oldu. Ermenilerin şehit ettiği Azerbaycan vatandaşlarının bulunduğu şehitler Hıyabanda aynı zamanda Azerbaycan'ın ünlü isimlerinin mezarları ve heykelleri de yer almaktadır. Öte yandan, Türk Şehitliği de görkemli yapısıyla yerini almış durumda. Şahitliği baştan sona gezen ve tamamına gül bırakan Başkan Yılmaz ve beraberindekiler Bolulu şehitlerin de mezarı başında dua etti. Heyete Azerbaycan'ın resmi görevlileri de eşlik etti.

Azerbaycan-Karabağ Askeri Birlik Ziyareti

Azerbaycan Bağımsız Milletvekili ve Bolunun Fahri Hemşehrisi Ganire Paşayeva, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Köroğlu Festival ekibiyle birlikte Azerbaycan Karabağ sınırındaki askerlere moral ziyaretinde bulundu. Askerlere konuşma yapan Ganire Paşayeva ve Alaaddin Yılmaz Türk devletlerinin birbirlerine kenetlenmeleri gerektiğini söyledi. Başkan Yılmaz,“ Her ne zaman ve nerede olursa olsun kardeşlerimizin her zaman yanında olacağımızı soyumuzun köklerimizin buralarda yaşadığını ve minnet duyduğumuzu bilmelisiniz. Uluslararası Köroğlu Festivaline sizi davet etmek için geldik. Azerbaycan ziyaretinde üstün gayreti ile çok başarılı bir ziyaret gerçekleştirmemize sebep olan Azerbaycan bağımsız Milletvekilimiz Ganire Paşayeva ve ekibine sonsuz şükranlarımızı sunar dostluklarımızın ve kardeşliğimizin ebediyete kadar sürmesini temenni ederiz” dedi.