Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, ayıların saldırıları nedeniyle bal üreticilerinin emeklerinin zayi olduğunu belirterek, "Ayı saldırılarından korunmak için kovanların bulunduğu alanlar tel örgü ile çevrilebilir ve bu tel örgülere elektrik verilebilir" dedi.
Ünalan, yaptığı açıklamada, ayıların arı kovanlarını parçaladığını ifade ederek, ayı saldırılarından korunmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Arıcıların saldırılar konusunda çeşitli önlemler alabileceğine dikkati çeken Ünalan, "Ayı saldırılarından korunmak için kovanların bulunduğu alanlar tel örgü ile çevrilebilir ve bu tel örgülere elektrik verilebilir. Bu şekilde önlem alındığı taktirde kovanlara ayı gelmiyor. Ayılar, çitlerle çevrili alanları da parçalayabiliyor" diye konuştu.
Zorlu üretim koşulları nedeniyle devletin üreticilere yardım etmesi gerektiğini savunan Ünalan, ayı saldırılarının en aza indirilmesi konusunda bakanlıktan destek beklediklerini anlattı.
"Yapılacak destekle ayı saldırılarını en az seviyeye indirebiliriz" diyen Ünalan, bal üreticilerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kırsal destekleme projelerinden yararlanmak istediğini söyledi.
Ünalan, Karadeniz bölgesindeki üreticilerin de en büyük probleminin ayılar olduğuna işaret ederek, "Ayıları meskun mahal dışında vurduğunuz zaman 18 bin lira cezası var, arı kovanlarını parçalarken vurduğunuz zaman cezadan kurtulabiliyorsunuz. Arıcılarımızın böyle bir cezai işlemle ile karşı karşıya kalmaması için dikkatli olmalarını istiyoruz. Karadeniz bölgesindeki arıcıların tek derdi ve sorunu ayı saldırıları" şeklinde konuştu.
Ayı saldırısından korunmak için...
Ünalan, ayıların aslında tehlikesiz hayvanlar olduğunu, korktuklarında veya kızdırıldıklarında tehlikeli olabildiklerini belirterek, ayıyla karşılaşıldığında panik yapılmaması gerektiğini ifade etti.
Ayıların aslında uysal varlıklar olduğunu savunan Ünalan, şöyle konuştu: "Siz ayıdan, o da sizden korkuyor. Ayı ile sakin şekilde konuşursanız, sizden korkmadığını ve zarar vermeyeceğinizi anlar. Panik yapar, onun canını acıtacak bir harekette bulunursanız, size saldırabilir. Ayılar durup dururken insana zarar vermez. ya ayıya zarar vermişlerdir ya da yavrularına zarar verilmeye çalışılmıştır. Bundan dolayı ayı saldırgan olabilir, yoksa ayı uysal bir hayvandır."
Yedigöller bölgesinde arı yetiştiriciliği yapan Nusret Bingöl ise ayıların kovanlarını parçaladığına dikkati çekerek, "Ayılar nedeniyle yaylalara, çiçeklerin bol olduğu, insanların gidemediği yerlere gitmeye korkuyoruz. Götürdüğümüz zaman ayı saldırısına maruz kalacağımızı biliyoruz. Ayılar artık köylere kadar inerek köy çevresinde bulunan kovanlara zarar veriyor. Geçen yıl üç kovanımı parçaladılar. Ne arıları ne de kovanları kurtarabildim" şeklinde konuştu.
Arıların emeklerini çaldığını ifade eden Bingöl, yıl boyunca çalıştıklarını, bir anlık saldırı nedeniyle emeklerinin boşa gittiğini, bu konuda yetkililerden destek beklediklerini anlattı.