Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) bilişim altyapısını oluşturan bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarını elektronik ortamda takip edip, yönetebileceğimiz Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi (AYDES) eğitimi tamamlandı.

AYDES: Afet yönetiminde görevi olan tüm paydaşlara ulaşabilen, afet ve acil durumlarda etkin ve hızlı müdahaleyi mümkün kılan bir sistemdir. Uzun süredir çalışmaları devam eden Planlarınbu sisteme aktarılabilmesi için Bolu Ticaret ve Sanayi Odası eğitim salonunda planlardan sorumlu kurumların ilgili personellerine 3 günlük bir eğitim verildi. Gerçekleşen eğitimde öncelikle katılımcılara AYDES'in genel tanıtımı yapıldı, özelliklerinden, altyapısından ve işleyişinden bahsedildi. Programın arayüzü ve modülleri de tanıtıldıktan sonra genelgeye göre operasyon planlarındaki hangi verilerin sisteme nasıl girileceği afet öncesi hazırlıklar kapsamında uygulamalı olarak anlatıldı. Olası afet anı ve sonrasındaki hizmet gruplarının kendi çalışma alanlarını kapsayan menüler ise sorumlu personellerle birebir çalışılarak gösterildi. Son olarak katılımcılara etkin bir afet/acil durum hazırlık müdahalesinin yapılabilmesi için Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknolojilerini kullanarak gerçek zamanlı bilgi gelmesine bu sayede de karar vericilere ve hizmet gruplarına afet ve acil durumların izlenmesi ve yönetilmesinde stratejik bir bakış yeteneği sağlayan Ortak Harekat Resmi (OHR) ve Mekansal Bilgi Sistemi (MBS) konuları anlatıldı.

Eğitimekatılarak çalışmaların nasıl gittiği hakkında bilgi alan ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker ATEŞ'e destekleri için teşekkür ziyaretinde bulunan Bolu AFAD İl Müdürü Hasan ERDOĞAN eğitim programının tamamlanmasının ardından Uzun süredir üzerinde çalıştığımız planlarımızın sisteme aktarılması aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Sorumlu personellerin bilgilendirilmesi için dolu dolu geçen bir eğitim programı gerçekleştirdik. Katkıda bulunan ve bu işi bizim kadar ciddiye alan tüm Bolu İl Müdürlüklerine, Şube Müdürümüz İbrahim SARIDOĞAN ve AYDES Eğitim Ekibine teşekkür ederim” dedi. Haber Merkezi