Belediye İş Sendikası Başkanı Sinan Ay, yayınladığı yazılı açıklama ile Bolu belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'a seslendi. Ay yaptığı açıklamada, Hem idari hem siyasi büyük bir yanlış yapmaktasınız” dedi. Bolu Belediyesi'nde faaliyet gösteren taşeron işçilerinden 26'sı geçtiğimiz aylarda iş başı yaptırılmamış, bu işçilere bu günde 52 kişi daha eklenmişti.

Belediye İş Sendikası Bolu Şube Başkanı Sinan Ay, Bolu Belediyesi'nde taşeronda çalıştırılan 52 işçinin işe başlatılmaması üzerine yazılı açıklamada bulunarak Bolu Belediye başkanı Alaaddin Yılmaz'a seslendi. Ay yaptığı açıklamada şu ifadelerini kullandı;

“İŞÇİ TAŞERON DAHİ OLSA SENDİKALI OLMAK ZORUNDADIR”

8 Şubat 2015 Tarihli 29261 Sayılı Resmi Gazetede Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında istihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının ödenmesi Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır. Bu Yönetmelik daha önce çıkarılan kanunun uygulanmasındaki sorunları gidermiştir. Kamuda çalışan işçiler Taşeron dahi olsalar tüm hakları ilgili kamu kurumunun sorumluluğundadır. Bu şu demek Bolu Belediyemiz hangi taşeronda çalışmış olursa olsun çalıştırdığı işçinin sosyal haklarını ödemekle mükelleftir. İşçi taşeron dahi olsa sendikalı olmak zorundadır. Taşeron işçiyle kamu işçisi arasındaki tek fark ücretleridir.

“KAPI DIŞARI ETMEK İSTEMEKTEDİRLER”

Tüm bu kanuni düzenlemelerin altında Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın imzası bulunmaktadır. Hala eskide kalan bazı kafalar işçiyi tutanaksız delilsiz taşeronun sorumluluğunda diyerek kapı dışarı etmek istemektedirler. Ancak bu ve bunun gibi zihniyetler bizzat hükümetimizin yapmış olduğu düzenlemelerle iptal edilmiş, işçi hak ve hukuku son derece ciddi bir şekilde teminat altına alınmıştır.

“BEN ÇIKARDIM SEN NE YAPARSAN YAP…”

Özel sektörde, kamuda işçisini işten çıkartabilir. Ancak kanuni gerekçeleri olmak zorundadır. Tazminat, kıdem, ihbar gibi ödemelerin yapılması gerekmektedir. Ben çıkardım sen ne yaparsan yap, kanun ne diyorsa bak, mahkemeye git vs tutumlar hem özel sektörde hem kamuda kanunide değildir, etikte değildir. Seni kovdum çünkü sen sendikaya üye olmuşsun haklı ve kanuni bir gerekçe değildir. Üstelik Sevgili Peygamberimiz işçinin ücretini alnının teri kurumadan veriniz” buyurmamışlar mıdır? İktidarın söylemleriyle uygulamaları arasındaki bu tezatlara anlam veremiyoruz.

“HEM İDARİ HEM SİYASİ YANLIŞ YAPMAKTASINIZ”

İşçilerimiz kamunun işçileridir. Taşeron şirketin eskiden olan sorumlulukları dahil Belediyeye devredilmiştir. Yani personel 10 senedir belediyede çalışıyorsa kaç farklı taşeron olursa olsun tüm hakları belediye güvencesinde ve sorumluluğundadır. Buna rağmen belediyemiz yetkilileri bize ne işçiler taşeron, şirket ne yaparsa yapsın demektedirler. Sayın başkanım ekibinizi toplayıp konuşursanız, sizi aydınlatacaklardır. Hem idari hem siyasi büyük bir yanlış yapmaktasınız. Hükümet adına, Milet adına görev alan tüm yetkililere sorun olanca ciddiyetiyle tarafımızdan anlatılmıştır. Bu vesileyle mevcut milletvekillerimize, il başkanlarına, belediye başkanımıza, kurum müdürlerimize seslenmek istiyorum, Bolu Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabi değil midir? Sendika olarak kanunların gölgesinden hiç ayrılmadık. Önce işten çıkarılan 26 arkadaşımızın ve bugün iş başı yaptırılmayan 52 arkadaşımızın kanuni haklarını emin olun arayacağız. Kamuoyu şunu çok iyi bilmelidir ki yapılan tüm işlemler kanunlara aykırıdır.

“DESTEK VE DUA BEKLENTİLERİYLE DUYURULUR”

Açıklamamızın sonunda Sayın Cumhurbaşkanımızın altında imzası olan kanunları uygulamayarak suç işleyen ve kendi partilerinin kurallarını çiğneyenlere Cumhurbaşkanımızın çok defa zikrettiği Seyit Rızanın asılmadan önceki sözleriyle seslenmek istiyorum; Evladı Kerbelayız, Bi-Günahız, Ayıptır, Zulümdür, Günahtır.”

Tüm kamuoyuna saygıyla destek ve dua beklentileriyle duyurulur. Haber Merkezi