Avukatlar Günü nedeniyle açıklama yapan Bolu Barosu Başkanı Ferit Atalay, Türkiye'nin uzun tutukluluk süreleriyle ilgili eleştiri aldığını bildirdi.

Atalay, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Bolu Adliyesi bahçesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bu günün aslında bir farkındalık günü olduğunu belirterek, savunmanın insan yaşamına ve yargıda insan haklarının tecelli etmesinde ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için seçilmiş bir gün olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de baroların kurulduğu yıl olan 1958'den bu yana yargılama, yasama ve yürütme heyetlerinin ve bu heyetlerin temel kurullarının yavaş yavaş oluşmaya devam ettiğini dile getiren Atalay, "Bugün avukatlık mesleğinin vazgeçilmez bir meslek olarak ilanının günüdür. Bugün aynı zamanda bütün dünyada hukukçular avukatlara destek verir. Savunmayı güçlendirmek için programlar düzenlenir" ifadesini kullandı.
Türkiye'de adalet sisteminin daha düzenli ve anlaşılır hale getirilmesine ilişkin hazırlanan yargı paketlerinin avukatlar ve Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Atalay, "Şu anda 4. yargı paketi mecliste görüşülmeye başlandı. Hatta birçok komisyondan çoğu madde geçti. 4 yargı paketinde avukatlar adına çok önemli unsurlar yer alıyor. Teröre, toplu yargılamalara ve kamuoyunda 'Silivri davaları' diye bilinen örgütlü suçlar olarak iddia edilen suçlar için ciddi düzenlemeler var" şeklinde konuştu.
Bu pakette, son yıllarda üzerinde en çok konuşulan konulardan biri olan uzun yargılama sürelerinin kısaltılması için gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirten Atalay, şunları kaydetti: "Türkiye uzun süredir uzun tutuklulukla ilgili eleştiri alıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında da görüldüğü üzere yargılamalarda tutukluluk sürelerinin uzun olduğunu herkes şikayet ediyordu. Biz de şikayet ediyorduk, halen de ediyoruz. Bununla ilgili düzenlemeler de getiriliyor ama tabi bu benim söylediklerim tasarıda olan şeyler. Meclisten çıkmasını bekleyeceğiz."