Bolu Belediyesi tarafından okullara yerleştirilen Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi, dökülen yağ miktarı kadar para ödemesi yapıyor. Bitkisel Atık Yağ Makinesinin (BAYTOM) 50.Yıl İlköğretim Okulu'nda tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Öğrenciler BAYTOM'a 1 litre atık yağ dökünce 50 kuruş, 2 litre atık sıvı yağ döktüğünde ise 1 TL alacak.
İsrafı önlemek ve temiz bir çevrede yaşamak amacıyla Bolu Belediyesi tarafından hayata geçirilen BAYTOM'un tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Bitkisel Atık Yağ Makinesi (BAYTOM) artık ilkokullarda yer alacak öğrenciler evlerinden getirdikleri yağları bu makinelere döktüğünde makine otomatik olarak çocuklara para verecek. Bu proje ile çocukların çevre bilincinin artması hedefleniyor.
BOLU'DA 2013 YILINDA 77 TON KIZARTMALIK ATIK YAĞ TOPLANDI
Atık yağ toplanması ile ilgili bilgi veren belediye yetkilileri, BAYTOM evsel kullanıcılardan bitkisel atık yağ toplamak amacıyla üretilen bir makinadır. Kullanıcı atık yağını makinaya getirir ve döker, karşılığında makinadan ödülünü alarak atık yağını değerlendirmiş olur. Ayrıca kişi atık yağını ekonomiye kazandırmak adına bireysel olarak ilk adımı atmış olur. Ülkemizde lokanta, fastfood, yemekhane, hazır yemek fabrikası, otel, motel, hastane, turistik tesis tatil köyleri, gıda endüstrisi, askeri tesis gibi ticari işletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanımı sonucu yaklaşık 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluştuğunu belirterek, ülkemizde bir (1) yılda yaklaşık 8 bin ton kızartmalık atık yağ toplandığını Bolu da ise 2013 yılında 77 ton kızartmalık atık yağ toplandığını kaydettiler.
ATIK YAĞ ÇEVRE DÜŞMANI
Kullanılmış kızartmalık yağların lavaboya dökülmesi ile çevre kirliliğine davetiye çıkardığını belirten yetkililer, Tıkanan boruların evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olarak çevre ve insan sağlığını tehdit eder. Kanalizasyon sisteminin ve atık su arıtma tesislerinin bakım, onarım ve işletim maliyetini artırır. Böcek ve koku problemlerinin meydana gelmesine sebep olur. Kızartma işlemi sırasında oluşan fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar ile; yağda çok sayıda bozunma ürünü oluşur ve bu maddeler çevre ve insan sağlığına zarar verir” diye konuştu.
ATIK YAĞLARIN LAVABOYA DÖKÜLMESİNİN ÖNÜNE EVDE ÇOCUKLAR GEÇECEK
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz bu uygulama sayesinde Bolu Belediyesi olarak hem çevreyi temiz tuttuklarını hem de israfın önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, Bolu'da çöp toplama ve arıtma tesisleri konusunda çok güçlüyüz ayrıca kentten geçen yıl 77 ton atık yağ toplandı. Atık yağ toplamada Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz. Bazı okullara ve lokantaların lavabo altlarına ayrıştırıcı sistemler kurduk. Orada lavaboya akan yağlar ayrıştırılıyor. Okullarda bu uygulamayı hayata geçirmemizin nedeni; öğrencilerin okula atık yağ getirip makineye öğretmeniyle döktüğünde makine ona bozuk para verecek o çocukta hem çevre bilinci oluşacak. Atık yağların lavaboya dökülmesinin önüne evde çocuklar geçecek. Bitkisel atık sıvı yağ getirenleri sesli olarak yönlendiren BAYTOM, su ve diğer sıvı maddeler katılması halinde anında belirleyerek uyarıda bulunuyor. Türkiye'de bu uygulama ile de inşallah örnek şehir oluruz” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu da şu anda 4 okula BAYTOM'un yerleştirildiğini ancak bunu yaygınlaştıracaklarını belirtti. BAYTOM'un tanıtım toplantısında Başkan Yılmaz ve Çavuşoğlu makineye 2 litre yağ dökerek makinenin nasıl çalıştığını öğrencilere uygulamalı olarak gösterdi, ödül olarak paralarını aldı.