Türkiye Oryantiring Federasyonunun 2013-2014 yılı faaliyet programında yer alan Herkes için Oryantiring Yarışları” 12 Ocak 2014 tarihinde 14:00-18:00 saatleri arasında Atatürk Orman Parkında yapıldı.
Müsabakalara A.İ.B.Ü Spor Kulübünden, Köroğlu İ.Ö.O, İzzet Baysal Lisesi ve İzzet Baysal Teknik ve Endüstri Meslek lisesinden ferdi lisansa sahip toplam 58 bayan ve erkek sporcu katıldı. Sporcular 16 farklı kategoride mücadele ettiler ve ilk üçe giren sporculara madalyaları verildi.
Oryantiring İl temsilciliği yarışmalara katılan sporculara teşekkür ederek, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne, A.İ.B.Ü Spor Kulübü, Köroğlu İ.Ö.O, İzzet Baysal Anadolu Lisesi, İzzet Baysal Teknik ve Endüstri Meslek lisesi, Fen Lisesi ve yarışmaya katılan veli ve öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz” dediler.
ORYANTİRİNG SPORU NEDİR, NASIL YAPILIR?
Oryantiring; kısaca koşarak hedef bulma sporudur. Çeşitli mekânlarda, çıkış, kontrol noktaları (hedefler) ve varış arasındaki en uygun rotayı seçerek, özel olarak hazırlanmış harita ve pusula yardımı ile koşarak, yürüyerek veya kayak, bisiklet gibi çeşitli araçlarla harita üzerine çizilmiş rotayı en kısa sürede, doğru bir şekilde tamamlamayı gerektirir.
ORYANTİRİNG SPORUNUN FAYDALARI
Oryantiring, bireye düşünme, karar verme, konsantrasyon, harita okuma gibi yetiler kazandırır. Bu yönüyle de düşünce sporu olarak adlandırılmaktadır. Kısaca Oryantiring doğada Satranç oynamaktır.
Oryantiring sporu bireylerin fiziki gelişimlerinin yanı sıra; zihinsel gelişimlerine de katkı sağlayan bir spor branşıdır. Çünkü Oryantiring sporu Matematik, Fen Bilgisi, Coğrafya gibi birçok ders içeriğine sahiptir.
Sürekli olarak bireyin elindeki bilgileri yorumlamasını gerektirir.
Bireylere çevreyi koruma ve doğa bilinci kazandırır.
Oryantiring sporu bireylerin kendine güven sınırlarını tanımalarında yardımcı olur.
Oryantiring sporu, bireylerin hatalarını kabul etmelerini, yanlıştan ders alıp DOĞRU'ya odaklanmalarını sağlar.
Oryantiring sporu bireylere rekabet ve yardımlaşmayı öğretir.
Tarihçesi; ilk sportif yarıma türüyle 1897 yılında İsveç'te ortaya çıkmıştır. 1961 yılında Uluslararası Oryantiring Federasyonu (IOF) kurulmuştur. Türkiye'de Oryantiring, 1970'lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır. 1999'da İstanbul ve Ankara'da halka açık Oryantiring grupları kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Türkiye'de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu'na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alınmış olup, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu'ndan ayrılan Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde kurulan Oryantiring Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılının son dönemlerinde özerliğini isteyen Federasyon, 2007 Mart ayında birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmuştur.
Oryantiring Sporunun Türleri;
Koşarak hedef bulma
Bisiklet ile MTB-O
Kayak ile SKI-O
Özürlüler için PATİKA-O