Özel Fatma Hatun Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Doktoru Diyetisyen Hekim Özgür Atalay, yaz aylarının yaklaştığı günlerde yoğun diyet programları ile sağlıksız kilo veren insanları uyardı. Kilo vermek isteyen insanların bunu belirli bir plan dahilinde diyetisyen ve doktorla yapılan koordineli çalışma ile yapması gerektiğini anlattı.

Gazetemize yaptığı açıklamada, yaza girerken insanların yapmış olduğu en büyük hatanın hızlı bir şekilde kilo vermek istemesi olduğunu belirten Atalay, Aslında yapılan en büyük hatalardan birisi bu. Önemli olan sadece bu yaz değil diğer yazlarda da uygun ve sağlıklı bir şekilde kalabilmektedir. Obezitenin tedavisi öncelikle kişinin istemesi ve bu işi uzman bir doktor ve diyetisyenle birlikte takip edilerek görüşülmesi gerekiyor” ifadesini kullandı. Atalay, kilo verme işinin uzun vadeye yayılması gereken bir süreç olduğuna değinerek, bu süreçte kişinin özellikle yaşam tarzının ve davranışlarının değişmesi için fiziksel aktivitelerini arttırması gerektiğini anlattı. Yaz aylarına sıfır beden olarak girmek isteyenler için doğru beslenme tüyolarını da veren Atalay, Bolu halkının bu tüyoları değerlendirmesini istedi.

Atalay, fazla kiloların verilmesi ağır ilerleyen bir süreç olduğuna dikkat çekerek, Öncelikle mucize diyetlere, iştah kesici haplara ve moda birtakım yollara başvurmayınız. Amacınız yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı yeniden düzenlemek olmalı, uzun vadeli düşünmelisiniz. Kilo vermek için en etkili yol dengeli beslenme ve düzenli egzersizdir. Başarısız her diyet, kilo vermeye karşı direncin biraz daha artmasına neden olur. Sık sık diyet yapmanın en olumsuz tarafı, her diyet denemesinde kilo kaybetmenin bir öncekinden daha zor olmasıdır. Güvenilir diyet, kişiyi uzun sürede ideal kilosuna indiren ve bu kiloyu yaşamı süresince korumasını sağlayacak beslenme alışkanlığı kazandıran diyettir. Egzersiz sayesinde bünyenin zayıflamaya karşı olan direnci kırılabilmekte, kilo kaybı diyet ve egzersiz sayesinde önemli derecede artmaktadır. Kilo kaybını korumak için egzersizin sürdürülmesi gerekmektedir. Egzersizin altın kuralı önce ölçülü başlamak, daha sonra ölçüyü arttırmak ve sürekli hale getirmektir. Egzersizin etkili olabilmesi için, haftada en az üç kere ve yirmi dakika yapılması gerekir. Egzersizi tatlı bir yorgunluk hissederse kadar yapınız. Vücutta enerji harcaması yemek yedikten sonra hazım olayları sırasında arttığı için, öğün sayınızı arttırmaya çalışınız. Yemeğinizi yavaş yavaş yemeniz, kilo vermenizi kolaylaştırır. Alkol gereksiz ek kalori demektir ve zayıflama diyetine girenler alkolden uzak durmak zorundadır. Sosyal şartlar nedeniyle içilmesi gerekiyorsa miktar çok düşük tutulmalı ve sek içkiler tercih edilmelidir. Planladığınızdan fazlasını yediğiniz zaman kendinizi suçlu hissetmeyiniz. Ama diğer öğünlerinizi ölçülü ve planlı olarak ayarlayınız. Bir öğünlük kaçamak diğer öğünlere dikkat edilerek telafi edilebilir. Diyet programı içerisinde ayda bir-iki kez çok istediğiniz gıdaları uzmanınıza danışarak yiyebilirsiniz. Yemeklerinizde ve sofrada kullandığınız tuz miktarını sınırlayınız. Tuzlu çerezler, cips, gibi yağ ve tuz oranı yüksek gıdalar yerine taze meyve yiyiniz. Günde 8-10 bardak su içme alışkanlığı kazanınız” dedi.

Diyet yapan ve yapmak isteyen insanları da uyaran, Atalay, şöyle konuştu: Diyetinizi Tanıyınız: Yapılacak diyet günlük enerji gereksinmenize göre, size hazırlanmalıdır.

Seker ve Şekerli Yiyeceklerden Kaçınınız: Şeker ve şekerle yapılmış tatlılar, bal, reçel, pekmez, marmelat, şekerli bisküviler, pasta, kek, kurabiye, çikolata ve içeriğini bilmediğiniz hazır olarak alabileceğiniz besinleri çok az tercih ediniz.

Şekerli içecekler ve Alkol Kullanmayınız: Meyve suları, şuruplar, meşrubatlar ve alkollü içecekler içmeyiniz. Soda, diyet kola, şekersiz çay, kahve, ıhlamur ve kuşburnu, elma gibi meyve çayları içebilirsiniz.

Yapay Tatlandırıcı Kullanabilirsiniz: Diyetisyeninizin önerdiği tatlandırıcıyı içeceklerinizde kullanabilirsiniz. Sevdiğiniz tatlıları, pişirdikten sonra tatlandırıcı ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Ekmek seçimi içinde kullanabilirsiniz.

Yağ Seçimine Dikkat Ediniz: Yemeklerinize size önerilen ölçülerde ayçiçeği, mısırözü, zeytinyağı, gibi sıvı yağlan karışım olarak kullanmayı tercih ediniz.

Besinlerdeki Yağ Oranına Dikkat Ediniz: Et yemeklerinize ilave yağ kullanmayınız. Kırmızı et yerine balığı ve tavuk etini tercih ediniz. Diyet süt, diyet yoğurt ve diyet peynirlerini tercih ediniz.

Diyetinizde Bol Posalı Besinlere Yer Veriniz: Beyaz ekmek yerine çavdar, kepekli veya yulaflı ekmeği tercih ediniz. Kuru baklagilleri haftada iki kez seçiniz. Her öğünde yağsız salata bulundurunuz. Ara öğün meyvelerinizi, dokunmuyorsa kabuklu yiyiniz.

Pişirme Yöntemine Dikkat Ediniz: Yemeklerinizi, haşlama, ızgara veya fırında pişiriniz. Kızartma, kavurmadan kaçınınız. Yemeklerinize lezzet vermek için salça, sirke, hardal, her türlü baharat, kullanabilirsiniz. Diyetinizi Sürekli uygulayınız: Her koşulda, her ortamda diyetinizi uygulamayı alışkanlık haline getiriniz. Vücut ağırlığına uygun düzeye geldiğinde ve bu ağırlığı korumak için yeni gıdalarla beslenmeye başladığınızda, formda görünecek ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.” Haber Merkezi