Yeni adli yıl açılışı töreninde konuşan Bolu Barosu Başkanı Ferit Atalay, Cumhurbaşkanı bir hakem, uzlaştırıcı, doğrudan doğruya yürütmenin başı ve ülkenin işleyişinde birinci derecede sorumlu olan kişidir" dedi.

Yeni Adli Yıl Açılışı Anıtpark'ta düzenlenen törenle başladı. Törene, Bolu Barosu Başkanı Ferit Atalay, Bolu Adliyesinde görevli hakim, savcı ve avukatlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende konuşan Bolu Barosu Başkanı Ferit Atalay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 1 hafta önce seçilmiş bir vaziyette yemin ederek göreve başladığını hatırlatarak, Gerek anayasanın cumhurbaşkanlığı görev ve niteliklerini sayan, gerek de tarafsızlığını belirten maddeleri ortadadır. Biz hukukçular olarak bu maddeleri çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

‘Cumhurbaşkanı bir hakem, uzlaştırıcı, doğrudan doğruya yürütmenin başı ve ülkenin işleyişinde birinci derecede sorumlu olan kişidir' diyen Atalay, Biz isterdik ki ifade ve eleştiri özgürlüğü sırasında sayın cumhurbaşkanı, bakanlar ve tüm yetkililerin bu törene katılmasını. Metin Feyzioğlu'nun geçmişte yaptığı bir konuşma ya da o dönem başbakanı ile yaşadığı polemiği ile törenlere katılmamasını bir şansızlık ve talihsizlik olarak nitelendiriyorum. Yargı kararı olarak hakimlik, savcılı ve avukatlık makamlarını düşünmek zorundayız” ifadesini kullandı.

TÖRENE KATILMAMALARI SON DERECE ÜZÜNTÜ VERİCİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yeni hükümet üyelerinin Adli Yıl açılış törenine katılmamasını da eleştiren Atalay, Hakimlik, savcılık ve avukatlık makamları olmadan yargılama hizmetinin olamayacağına dikkat çekti.

Atalay, Dolaysıyla vatandaşı temsil eden avukatın, savunmanın olmadığı yerde bağımsız yargıdan bahsedemeyiz. Eğer Türkiye'de yargı bağımsızlığını, çağdaş batılı anlamda insan haklarını saygılı bir yargı olmasını istiyorsak, savunmayı güçlendireceğiz. Savunmayı güçlendirmek için de en önce bu devletin en üst tepesinde bulunan cumhurbaşkanı, başbakan, adalet bakanı ve ilgililer bu değeri göstermesi gerekir. Bu neden bu törenlere bu şahısların katılmamasını gerçekten üzüntü verici buluyorum” şeklinde konuştu.