Makina Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği Başkanı Murat Ataman düzenlemeler getirilen Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği hakkında bilgiler verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, "Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle beraber asansörlerle ilgili bazı düzenlemelerin yenilenerek bazı maddelerin eski yönetmeliğe göre devam ettiğini söyleyen Makina Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği Başkanı Murat Ataman yeni düzenlemeler hakkında da bilgiler verdi.

ASANSÖR KİMLİK NUMARASI

Her asansörün tek bir kimlik numarasına sahip olması ve tüm işlemlerin bu numara üzerinden takip edilmesi uygulaması da yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle beraber hayata geçirilecektir. Asansör kimlik numarası için İçişleri Bakanlığı tarafından kullanılan Ulusal Adres Veri Tabanında binalara/yapılara verilen bina numarası esas alınır uygun asansör kimlik numarası A tipi Muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrol aşamasından önce oluşturulur ve alüminyum esaslı yapıştırma etiket şeklinde tanımlanır.

MEVCUT ASANSÖRÜN TESCİLİ

Bu Yönetmeliğe göre A tipi muayene kuruluşu tarafından tespiti yapılan ve TS EN 81-80 standardı esas alınarak güvenlik seviyesi artırılan mevcut asansör, bir defaya mahsus olmak üzere ilgili idare tarafından tescil edilir.

PERİYODİK KONTROL SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Periyodik kontrol sonuçları kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta değerlendirilir. Kusursuz olarak tanımlanan asansöre, ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından yeşil renkli bilgi etiketi iliştirilir. Hafif kusurlu olarak tanımlanan asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından mavi renkli bilgi etiketi iliştirilir. Kusurlu olarak tanımlanan asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından sarı renkli bilgi etiketi iliştirilir. Güvensiz olarak tanımlanan asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilir. Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir. Güvensiz olarak tanımlanan asansörün belirtilen süre (en fazla otuz gün ) içerisinde güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür. Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansördeki uygunsuzlukların en fazla altmış gün içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.

MEVCUT ASANSÖRÜN GÜVENLİK SEVİYESİNİN ARTTIRILMASI

Mevcut asansörde tespit edilen tehlikeli durumlar hafif kusurlu olarak tanımlanır ve mevcut asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından mavi renkli bilgi etiketi iliştirilir. Mevcut asansörde tespit edilen söz konusu tehlikeli durumların periyodik kontrol raporu düzenleme tarihinden itibaren en fazla kırk sekiz ay içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Ataman yönetmelikte bina sorumlusunun yükümlülüklerinin, asansörün kontrollerinin A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılmasının, periyodik kontrol dönemi ve yaptırma sorumluluğunun, periyodik kontrol esaslarının ve idari yaptırımların mevcut haliyle uygulanmaya devam edildiğini belirtti. Haber Merkezi