Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen kısa adı ‘ARAVET' olan proje hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açıkla yapıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı 2013 teklif çağrısı kapsamında hazırladığı ve desteklenmeye değer görülen Mesleki Eğitim ve Öğretim Alanlarında Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları” isimli Leonardo da Vinci Ortaklık (Partnership) Projesi okulumuz koordinatörlüğünde Kasım 2013 tarihinde uygulanmaya başlandı.

Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eski müdürü, şuan ki İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, okul da yaptığı toplantıda öğretmenlere eğitim-öğretimde kullanılacak yeni metotlarla ilgili olarak AR (Arttırılmış Gerçeklik) teknolojilerinden bahsetti. Okul proje ekibi AR teknolojisi ile ilgili araştırmalarına başladı ve bir proje fikri kafalarında şekillendi. Konu okul müdürüyle paylaşıldı ve destek gördü. Müdürümüzün talimatı ile proje ekibi çalışmalarına başladı. Proje Ekibini, bu projeyi gerçekleştirmeye sevk eden en heyecan verici durum, FATİH Projesiyle de uyumlu olmasıdır.

İnternet üzerinden çeşitli platformlarda proje fikrimiz tanıtıldı ve bu projede ortak olarak yer almak isteyenlerle temasa geçildi. Bu kurumlardan uzmanlık alanları ile proje deneyimleri ve projede almak istedikleri görevler hakkında bilgi istendi. Gelen bilgiler ışığında ekibin titizlikle yaptığı inceleme sonucunda bir eleme yapıldı ve okulumuz koordinatörlüğünde; ülkemizden şirket ortağımız Şahinoğlu Bilgisayar, İtalya'dan okul ortağımız Istituto Tecnico Settore Economico "Antonino Calabretta", İspanya'dan şirket ortağımız Marque 21, Yunanistan'dan okul ortağımız 2nd Vocational High School Of Katerini, Romanya'dan okul ortağımız Colegiul Tehnic Napoca, Slovenya'dan şirket ortağımız Alcyone ve Çek Cumhuriyeti'nden şirket ortağımız Gameleon olmak üzere toplamda 7 ülkeden 8 ortaklı bir yapının kurulması uygun görüldü. Ekibimiz 1 aylık sıkı bir çalışmanın sonunda proje fikrini metne döktü ve 7 ülke kendi ulusal ajansına hazırladığımız projeyi sundu. Her ülkenin ulusal ajansı ayrı ayrı değerlendirmede bulundu, projemiz hiçbir fire vermeden 7 ülkeden de desteklenmeye değer görüldü. Projenin gerçekleştirilmesi için Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı toplam €114,200 hibe desteğinde bulundu.

Bugüne kadar ilki ülkemizde olmak üzere İspanya ve Çek Cumhuriyetinde birer çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştaylarda öncelikle her bir alandan hayata geçirilecek üç konu tespit edildi. Alan öğretmenleri tarafından belirlenen konuların senaryoları öğrencilerin en iyi anlayacakları şekilde yazıldı. Yazılan senaryolar ile materyallerin ve cihazların gerçekleri dikkate alınarak 3D görselleri çizildi. Çizilen bu görsellere öğrencilerin uygulamaları gerçekleştirebileceği ve bire bir müdahale edebileceği özellikler eklendi. Bilgisayar ortamında yapılan tüm işlemler son olarak Android yazılımla çalışan telefon, tablet gibi mobil cihazlarda kullanılabilir hale getirildi.

Projemizde son aşamaya gelinmiş olup, Arttırılmış Gerçeklik uygulamamız mobil cihazlarda çalışmaktadır. Projemizde bulunan okul ortaklarımız geliştirilen yazılımı öğrencileriyle birlikte test ederek projenin etkinliğini değerlendireceklerdir. Alınan sonuçlar Mayıs 2015'te Yunanistan'da yapılacak çalıştayda değerlendirilecektir. Proje kapsamında üretilen yazılım tüm Android işletim sistemli mobil cihazlarda çalışır durumda olup, kısa bir süre sonra Google Play Mağazası'ndan da ücretsiz olarak indirilebilecektir. Projemizle ilgili detaylı bilgilere www.aravet-project.eu adresinden ulaşabilirsiniz. Haber merkezi