Özel Çağsu Hastanesi Dahiliye Polikliniği Uzm. Dr. Halil Uğur Öney bu haftanın Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası olması nedeniyle verem hastalığı ve tedavi yolları hakkında gazetemize bilgi verdi. Veremin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Öney, veremin görülme sıklığı, bulaşma yolları,tanısı ve tedavi şekilleri hakkında açıklama yaptı.

Veremin görülme sıklığı hakkında bilgi veren Öney, Dünya nüfusunun %2'si Tbc basili ile enfektedir. Dünyada her yıl 8,7 milyon insan bu hastalığa yakalanmakta, 2 milyon insan ölmektedir” dedi.

VEREM NASIL BULAŞIR

Uzm.Dr.Öney hastalığı yalnızca aktif tüberküloz bulunan kişilerin bulaştırabileceğini belirtti. Uzm.Dr.Öney, üç haftadan daha fazla devam eden sürekli öksürük,yüksek ateş, geceleri terleme,öksürürken balgam ile karışık kan çıkması,iştah kaybı,kilo kaybı,halsizlik ve yorgunluk hissi veremin belirtisi olduğunu söyledi.

VEREM TANISI

Kişinin tüberküloz olduğu ancak vücut örneklerinde balgam, idrar, mide sıvısı, BOS, pleura periton sıvısı gösterilmesiyle belirlenebileceğini belirten Öney, Alınan doku biyopsilerinde tüberküloza özgü değişikliklerin izlenmesiyle de tanı konabilir” şeklinde konuştu.

TEDAVİ ŞEKİLLERİ

Uzm.Dr Öney, Günümüzde hastalık tedavi edilebilir hale gelmiştir. Ancak günlük uygulamalarda tedavinin uzun ve çok ilaçla yapılıyor olması hasta uyumunu güçleştirmektedir. Tedavi en az 6 ay olmak üzere hastanın durumuna göre 9, 12 hatta 24 aya kadar uzayabilir. Düzensiz ya da eksik yapılan tedavi ilaç direncine yol açarak, hastalığın tedavisini güçleştirir” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi