Ayak bileğinde kireçlenme nedeniyle şiddetli ağrılar çeken ve bu yüzden yürüyemeyen 74 yaşındaki Hacer Sevim'in; Bolu'da ilk, Türkiye'de henüz sayılı olan zor bir ameliyatla ayak bileğine total protez takıldı. 4 saat süren ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Sevim, Ağrılar o kadar çoktu ki, artık canıma tak demişti. Şimdi çok iyiyim” diye konuştu.

Bolu'da ilk kez ayak bileği kireçlenen 74 yaşındaki hastanın ayak bileğine protez takıldı. Tekniği zor bir ameliyat olması nedeniyle Türkiye'de sayılı, Bolu'da ilk kez yapılan bir operasyonla ayak bileğine total protez takıldı. Bu başarılı operasyon Bolu'da özel bir hastanede Operatör Dr. Şükrü Levent Uçar tarafından yapıldı. Uzun zamandır ayak bileğindeki şiddetli ağrı nedeniyle üzerine basamadığı için yürüyemeyen 74 yaşındaki Hacer Sevim, Op. Dr. Şükrü Levent Uçar'a muayene oldu. Yapılan kontrollerde hastanın ayak bileğinde aşırı kireçlenme tespit eden Uçar; hastanın şeker, kalp gibi kronik bir hastalığı da olmamasını avantaj sayarak bu zor ameliyatı yaptı. Ameliyattan sonra hastanın durumunun gayet iyi olduğunu söyleyen uçar, Hacer Sevim'in bundan sonra rahatlıkla yürüyebileceğini ve tüm işlerini kendisinin yapabileceğini belirtti. Uçar, hastanın durumuna ilişkin şunları söyledi:

AYAK BİLEĞİNDE AŞIRI KİREÇLENME

“Hacer teyze bize sağ ayak bileğinde çok şiddetli ayrı nedeniyle yürüyemediği için başvurdu. Biz burada yaptığımız tetkik ve muayenelerde ayak bileği ekleminde aynı kalça ve dizlerde olduğu gibi kireçlenme olduğunu ve bu yüzden yürüyemediğini gördük. Bunun üzerine kendisinin yaşını da göz önüne alarak sağlık durumunu gözden geçirdik ve incelemelerimizde Hacer Teyze'nin günlük işlerini yapmasına engel olacak başka bir hastalığı olmadığını tespit ettik. Şeker, kalp, böbrek gibi. Kimseye muhtaç olmadan işlerini yapabilmesi için önündeki tek engel ayak bileği ağrısıydı ve bu yüzden yürüyemeyecek durumdaydı” Operasyonun Türkiye'de henüz 3-4 yıldır uygulanmaya başlandığını ve tekniği zor bir ameliyat olduğunu söyleyen Uçar şöyle devam etti:

“TEKNİĞİ ZOR BİR AMELİYAT”

“Ayak bileği protezleri Türkiye'de zaten 3-4 yıldır yapılmaya başlandı. Daha önce hiç yoktu. Diz ve kalça protezlerini hemen hemen her merkezde her ortopedist yapabiliyor. Ama ayak bileği protezi ayak bileği ekleminin bir takım özelliklerinden dolayı daralan bir alanda yük taşımasından ötürü uzun süreler Avrupa ve Amerika'da, Türkiye'de de özellikle bu iş için uğraşan birkaç kişinin çabalarıyla geliştirildi. İlk yapılan örnekler başarısızdı. O yüzden bu ameliyata çok yönlenme olmadı. Ancak son denemelerden sonra güzel bir protez dizaynı geliştirildi. Teknik olarak zoru bir ameliyat. Türkiye'de de hâlihazırda yapılan bir ameliyat değil. Ben de daha önce Balta Limanı Kemik Hastalıkları Hastanesi'nde uzun yıllar görev yaptığım için bu tarz yeniliklere ilgi duyuyorum. Kendimizi de geliştirdik. Hacer Teyze'yi de görünce buna uygun bir hasta olduğunu gördük” Ameliyatın ardından artık yürüyecek olmasının yanı sıra çektiği şiddetli ağrılardan da kurtulduğuna çok sevindiğini söyleyen Hacer Sevim, Artık canıma tak etmişti. Doktoruma teşekkür ediyorum. Artık işlerimi rahatlıkla kendim yapabileceğim” diye konuştu.