Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, arıtma tesisine yatırımlarını sürdürüyor. 800 Bin TL'ye mal olan iki yeni cihaz arıtma tesisinde faaliyete başladı. Alımı yapılan cihazlarla birlikte günlük 397 ton temiz su kimyasal moleküllerle karıştırılmıyor. Dolayısıyla 397 ton su artık arıtıldıktan sonra doğaya bırakılmıyor.
Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, Mangallar Köyü'ne 4 kilometre uzaklıkta bulunan arıtma tesisine yatırım yapmayı sürdürüyor. Arıtma tesisine 800 Bin TL'ye mal olan iki yeni cihaz alımı yapıldı. Arıtımdan sonra ortaya çıkan çamuru susuzlaştırmaya yarayan bu cihazlar ile arıtma çamurunun kuruluk oranı %30 seviyesine çıkarıldı. Arıtma tesisinde gerçekleşen arıtımın verimliliğinin yükseltilmesi hedeflenerek alınan bu cihazlar ile böylece arıtma verimliliği en yüksek seviyeye çıkarılmış oldu.
Projenin bir parçası
Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu'nun aldığı karar ile kurulması planlanan ve ÇED raporları onaylanan Arıtma Çamuru Düzenli Depolama Tesisi'nin bir parçası olan bu yeni sistemde, arıtma çamuru kuruluk seviyesinin yüksek olması nedeniyle daha kuru çamur kurulacak düzenli depolama tesisine aktarılmış olacak. Böylece çamurun metan gazına çevrilmesinin önünde herhangi bir engel kalmayacak. Halkın sıkça şikayet ettiği kokunun ana kaynağı olan metan gazı elektrik enerjisine çevrilecek. Arıtma tesisinin olduğu bölgede oluşan koku da metan gazını enerjiye çevirme işleminin ardından en aza indirilmiş olacak.
Cihazları incelediler
Maliyeti yüksek iki cihazın arıtma tesisinde çalışmaya başlamasıyla birlikte Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, Belediye Başkanı Ömer Baygın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yusuf Kadı ile Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sağol'dan oluşan heyet alımı yapılan yeni cihazları inceledi.
Yapılan incelemenin ardından gazetemize alınan cihazlar hakkında bilgi veren İşadamı Ali Sağol, dekantör isimli iki cihazın toplam maliyetinin 800 Bin TL'nin üzerinde olduğunu belirterek, Cihazların kurulum aşamasından sonra %30 civarında çamurun susuzlaştırılmasını sağlamış olduk. Arıtma çamurunu susuzlaştırmak bir bakıma arıtımı üst düzeyde yapmak anlamına geliyor. Şöyle ki daha önce beltpress diye belirttiğimiz sistemde günlük 400 ton su kullanıyorduk. Bu 400 ton su da arıtma tesisine aktarılıyor ve arıtmadan sonra doğaya bırakılıyordu. Arıtma tesisinde aşırı yüklenme olduğunda yine bazı sıkıntıların meydana gelmesi tehlikesi daha önceki sistemde mevcuttu. Bu yeni sistemde kullanılan 400 tonluk sudan artık sadece 3 tonu kullanılıyor. Özetleyecek olursak günlük 397 ton su harcamıyoruz, bu büyük miktardaki suyu arıtma tesisine aktarmıyoruz. Aldığımız makileri de yine yerli firmalardan aldık. Yerli sermayeye de böylece destek vermiş olduk.”dedi.