Gıda Tarım ve Hayvancılık Bolu İl Müdürlüğü ve Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 2015 Yılı Eğitim Faaliyetleri kapsamında arı yetiştiricilerine konferans verildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa Bolu Vali Vekili Mustafa Kemal Keskin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, Bolu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Özacar, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Bahri Yılmaz, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferat Genç, Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan ve arı yetiştiricileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan konferans konuşmalarla devam etti.

Bolu'daki arıcılık ve birlik çalışmaları hakkında bilgiler veren Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan yaptığı konuşmasında, Usta arı yetiştiriciliği eğitimlerini devam ettiriyoruz. Sahte bal satışına karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün denetimlerini artırmasını talep ediyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü'nün ORKÖY kanunundan biz arı yetiştiricilerinin de daha kapsamlı bir şekilde faydalanması gerekiyor. Ayrıca biz arı yetiştiricileri için kovan yapımında ormanın keresti imkanlarından da destek bekliyoruz. Bal ormanlarına biraz daha ivme kazandırılarak öne çıkması gerekmektedir. İl Özel İdaresi tarafından Merkeze yakın bir okul bizlere tahsis edilirse bizler de bu okulda arıcılarımıza eğitimlerimizi verme imkanı bulabiliriz. Ben bu toplantının hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Bolu'da arı yetiştiriciliği ve bu konuda verilen eğitimler hakkında bilgiler veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş ise konuşmasında, "Devlet olarak hat safhada arı yetiştiricilerimize Arıcılık Danışmanlık Desteği veriyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile her zaman istişare içinde olarak daha iyi ne yapabilirin peşindeyiz. Arı yetiştiriciliği geçim sağlamak ve profesyonel arıcılık çerçevesinde yapıldığından daha iyi nasıl yapabiliriz bunun araştırmasında ve çabasında olacağız her zaman” ifadelerine yer verdi.

Daha sonra söz alan Bolu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Özacar ise konuşmasında, "Bal üretiminin asıl kaynağı ormanlarımızdır. Balın %85'i ormanlarımızdan elde edilmekte. Arıcılık da ormancılığın bir parçasıdır. Orman Genel Müdürlüğü Arıcılığı geliştirmek için Bal Eylem Planı yapılmıştır. İlimizde 4 adet Bal ormanı bulunmaktadır. Orman Köylülerimizin ORKÖY kanunundan faydalanabilmeleri için sadece Orman Köylüsü olması ve ikamet etmesi dahilinde 30-50 kovanlık projelerle desteklerimiz var. Arıcılarımızın hangi Orman İşletme Şefliği sınırları içinde yaşıyorlarsa o şefliğe müracaat etmeleri yeterli. Ayrıca orman envalleri açık artırma ile satılmaktadır ve kovan desteklerinizi dikili ağaç satışından faydalandırılacak bir organizasyon yapabiliriz" dedi.

Ekonominin temelinin ziraat olduğunun altını çizen Bolu Vali Vekili Mustafa Kemal Keskin, "Tarımda ve ziraatta ülkemizi ne kadar geliştirirsek memleketimiz o ölçüde daha ileri boyutlara ulaşacaktır. Sayın Valimiz Ahmet Zahteroğulları geldiği günden beri İlimizin her konuda gelişmesi ve ilerlemesi konusunda çok önemli projeler geliştirmekte ve bu projelere öncülük yapmaktadır. Bunların en önemlilerinden birisi de badem yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği ve arı yetiştiriciliği konusudur. Bu konuda gerek Orman Bakanlığı gerek Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı son derece hassasiyet göstermekte ve destek verilmektedir. Bolu'da Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği sorunlarını en güzel şekilde ifade etti. Daha sonraki konuşmacılar da bu sorunlara kısmen cevap verdiler. Burada yapılması gereken husus gerek Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Orman Bölge Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ilgili tüm kuruluşların aralarında çok iyi bir diyalogla karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı bir işbirliği ve çalışma içerisinde bu konudaki sorunları tek tek çözmek suretiyle arıcılık konusunda ilimizin hak ettiği seviyeye ulaşmasını sağlamaktır. Bu yönde gerekli çalışma seferberliği gösterilirse mutlaka başarıya ulaşılacağını düşünüyorum. Bu duygu ve düşüncelerle bu konuda katkıda bulunan, destekte bulunan, çalışan çabalayan tüm ilgili kişi ve kuruluşlara teşekkür ve tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Bahri Yılmaz ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferat Genç konferansa katılan arı yetiştiricilerine sunum eşliğinde bilgiler aktardılar. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'de Arıcılık, Anadolu'da arıcılığın tarihçesi, Türkiye'de Arı Sağlığı, Ulusal Aktiviteler, pazarlama, kalite yönetimi, suni tohumlama, Arıcılığın ekonomiye katkısı,arıcılıkta teknoloji imkanlarının kullanılması, Eğitim ve 2014 yılı organizasyonları hakkında bilgiler verdi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferat Genç ise Türkiye arıcılığının nitelikleri ve verimlilik, Türkiye Arıcılığında biyolojik çeşitlilik, Başarılı ve kazançlı arıcılık yapma yollarını katılımcılara anlatarak, "Türkiye Arıcılık için çok zengin bir ülkedir. Coğrafi bakımdan da arıcılağa elverişli bir ülkedir. Türkiye bitki çeşitliliği bakımından da dünyada çok ender ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye bir bitki cenneti botanik bahçedir" dedi. Haber Merkezi