Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op Dr Hüseyin İka ve Özel Fatma Hatun Hastanesi Üroloji Uzmanı Alper Özelçi tarafından, Arçelik A.Ş Pişirici Cihazlar İşletmesinde verilen konferansta Arçelik çalışanlarına Kansersiz Yaşam ve Kanserle Mücadelede yapılması gerekenler anlatıldı.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Üroloj uzmanı Alper Özelçi hazırladığı slayt gösterisi ile Türkiye de ve Dünyada en sık görülen kanser türleri ,tedavi süreçleri, erken teşhisin önemi bayan ve erkek hastalar üzerinde kanser çeşitlerinin dağılımı hakkında istatistiki bilgiler verdi.Özelçi ülkemizde erkelerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu ve buna neden olarak sigara kullanımının etkili olduğunu özellikle belirtti.Kadın kanserleri arasında en sık görülen kanser türünün ise meme kanseri olduğunu belirten Özelçi erken teşhisle bu kanserleri yenmenin mümkün olduğunu ifade etti.
Dünyada ise erkeklerde görülen kanserler arasında ilk sırayı alan kanser türü Prostat kanseridir.
Prostat kanseri için özellikle 40yaşından sonra riskin arttığını belirten Özelçi yıllık yapılan sağlık kontrollerinin erken teşhis ve sağlıklı yaşam açısından oldukça önem arz ettiğine dikkat çekmiştir.
Özelçi'den sonra söz alan Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op Dr Hüseyin İka ise, Kanser hayatımızın yaşamımızın bir gerçeği günümüzde her 9 kadından biri meme kanseri olma riski taşır. O nedenle kanserle mücadele ve kanser hastalığına yenilmemek adına erken teşhisin önemine dikkat çekmiştir. Kanserle mücadele adına çeşitli örnekler veren İka hasta önce iyileşeceğine kendisi inanmalıdır. İnsanlığımızı tehdit eden bu hastalıklar için sağlık kontrollerinin önemine de dikkat çeken İka sigara alkol sağlıksız beslenme kanseri tetikleyen unsurlardır sağlıklı ı bir nesil yetiştirmek için öncelikle sigarasız bir toplum oluşturmalıyız.Yeme alışkanlıklarımızı olumlu yönde değiştirmeliyiz. Öncelikle herkes kendisinsin doktoru olabilir bu anlamda spor yapmak alkol ve sigara kullanmamak sağlıklı beslenmek ve belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmek sağlıklı nesiller yetiştirmek ve kansersiz yaşam sürdürmek için yapılabilecek önemli şeylerdir” dedi.
Konferansa ilginin büyük olduğu gözlemlenirken, katılımcıların doktorlara sorduğu sorular toplumun kanser ve kanserle mücadele için bilinçlendiğinin izlenimini vermiştir.
Özellikle sorular arasında kanserlerin hangi yaş aralığında daha sık görüldüğü ,kanserle mücadele için neler yapılabileceği,çocuklarda hangi kanser türlerinin daha çok olabileceği hakkında merak edilen sorular katılımcılar tarafından doktorlara yöneltildi.
Özellikle bazı kanserlerin genetik olarak aile bireylerinde görülebildiğinden de söz eden Genel Cerrahi Uzmanı Hüseyin İka, ailesinde kanser hikayesi olan bir bireyin bu konuda daha hassas davranması gerektiğini belirterek, annesi meme kanseri rahatsızlığı geçiren ve bir bayanın mamografi çektirmek için 40 yaşı beklemesine gerek yok, yıllık yapılması gereken tarama testlerini 6 ayda bir yaptırarak bir anlamda bu hastalığa karşı bir önlem almış olacaktır her zaman dile getirdiğimiz gibi erken teşhis hayat kurtarır bunun yüzlerce örneğini görmekteyiz.Kanser hastalığından ölmek kader değildir.Kanserle mücadele etmeyi öğrenmeliyiz”ifadelerini kullandı.
Konferans sonrasında Bolu Arçelik A.Ş Pişirici Cihazlar İşletmesi Ürün Direktörü Adnan Tüfekçi ziyaret edilerek, kendilerine böyle bir organizasyonu destekledikleri için konuşmacı doktorlar Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op Dr Hüseyin İka , Fatma Hatun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op Dr Alper Özelçi ve Çağsu Hastanesi Halkla İlişkiler Müdürü Neşe Alagöz tarafından teşekkür edildi.
Bolu Arçelik A.Ş Pişirici Cihazlar İşletmesi Ürün Direktörü Adnan Tüfekçi ise yapılan çalışmadan son derece memnun kaldıklarını belirterek bu tarz toplumu bilin