Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan Gerede Arasta'daki incelemeden yıkımın durdurulması kararı çıktı. Ayrıca Arasta sit alanı olarak ilan edildi. Artık Arasta'yı değil yıkmak çivi çakmak bile zor.
Mimarlar Odası'nın Yüksek Kurul'a yaptığı itirazın kabul görmesiyle Arasta için yapılacak çalışmalarda AVAM proje ve işlemler için harcanan onca para da çöpe gitti. Daha önce tarihi olarak tescillenmeyen ve tarihi olmaması nedeniyle çalışma yürüten Gerede Belediyesi'nin bu hususta anlamlı bir adım atarak, proje için harcanan miktarları tahsil etmek için girişimlere başladığı bilgisine ulaşıldı.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Arasta'nın sit alanı olduğuna karar vermesiyle Arasta için yapılacak AVM ve Kentsel Dönüşümüm ikinci etabı resmen durdurulmuş oldu. Gerede Belediyesi'ne konuya ilişkin henüz yazılı bildirim yapılmadığı bilgisine ulaşılırken, yazılı bildirimin gelmesiyle Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın'ın suskunluğunu bozması bekleniyor.
Gerede'nin geleceği için hayati önem taşıyan Arasta Projesi”ne ilişkin nihai kararın verilmesiyle kentsel dönüşüm projeleri de tam anlamıyla gerçekleşmemiş oldu. Hatta projenin en önemli ayağı Arastaydı.
Proje iptal olmasına karşın Gerede Belediyesi'nin yine de önünde çok sayıda seçenek bulunuyor. Belediye Başkanı Ömer Baygın'ın da Arasta'ya ilişkin düşünceleri çok önemli. Bu seçeneklerden ilki Arasta, belirli bir kaynak aktarılarak modern hale getirilebilir ve burada sadece Gerede'nin yöresel ürünlerinin satışının yapılmasına izin verilebilir. Bir diğer seçenek ise Gerede'de ana caddeyi değiştirmek. Başka bir bölgede yapılacak kentsel dönüşüm ile bu alanda önce AVM'nin yapımını gerçekleştirerek, AVM'nin yapımından sonra Cumhuriyet Meydanındaki
VEBAL ONLARIN! yoğunluğu belirlenecek bu alana aktarmak. Yada Atatürk Bulvarı'nı tamamen trafiğine kapatmak.
Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, hatırlanacağı üzere Arasta'ya ilişkin karar verilmeden önce gazetemize bir açıklama yapmış, Bu projenin hayata geçmemesi için şikayet edenler ilçemizin istikbaliyle oynamışlardır. Yıllardır üzerinde çalıştığımız bir projeyi engellemeye çalışmışlardır. Gerede'nin havasını solumayan, suyunu içmeyen, Gerede'mizin sosyal hayatını tanımayan, ticari ve kültürel ihtiyaçlarından habersiz olan insanların Gerede'miz ile ilgili olarak ahkam kesmesine anlam veremiyorum” demişti.