Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 76'ncı yıl dönümünde Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) düzenlenen konferansla anıldı. Atatürk'ü anmak için ilk olarak Gölköy yerleşkesindeki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi.

Anıta çelenk konulmasının ardından saat 09.05'te bayraklar yarıya indirildi. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. Ardından İzzet Baysal Kültür Merkezi'nde ‘Anıtkabir'i anlatan belgesel gösterildi, AİBÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemal Avcı, ‘Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri' konulu konferans verdi. Konferansı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Bahar ve Prof. Dr. Mustafa Gencer ile öğretim üyeleri ve öğrenciler izledi.

Konferansta, Atatürk'ün Türk tarihinde yaşadığı dönemi ve sonrasını derinden etkileyen çığır açıcı bir yeri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Avcı, Ulu önderin Türk tarihi içinde seçkin bir yer almasını sağlayan hizmetlerinden en başta geleni hiç şüphesiz vatan kurtaran, milli bir kahraman olmasıdır. Yurdun dört bir yanından ve hatta içinden amansız saldırılara uğradığı, her şeyin düşmanların insaf ve merhametinden beklendiği, milletin artık yaşama gücünü tükettiği zannedilen bir dönemde korkusuzca ortaya atılmıştır. Türk milletinin hür yaşama arzusuna ve vatan toprağı sevgisine güvenerek, Milli Mücadele'yi hiçbir şeyden yılmayan iradesiyle organize etmiş ve son bağımsız Türk devletini yok olmaktan kurtarmış milli bir kahramandır. Sadece bu muazzam hizmet Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk tarihinde emsalsiz bir yer alması için yeterlidir.” diye konuştu.

Atatürk'ün Türk toplumunda ‘çağdaşlaşmayı' her şeyden evvel bir yaşam davası ve var olma mücadelesi olarak kabul ettiğine işaret eden Prof. Dr. Avcı, Bu ideali gerçekleştirmek için milletine miras bıraktığı değerler topluluğuna Atatürk'ün fikir ve düşünceleri demekteyiz. Bu düşünce sistemi; Türkiye gerçeklerinden, Türk halkının ihtiyaç ve isteklerinden, Türk tarihinden kaynaklandı. Bu sistem; Türk milletinin aklın ve bilimin önderliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasını, Dünya milletlerinin bağımsız, eşit bir üyesi olarak, demokratik kurallar içinde mutlu bir yaşam sürmesini amaçlar. Atatürk'ün Türkiye şartlarını göz önüne alarak sistemleştirdiği bir düşünceler bütünüdür. Bu fikir ve düşüncelerden ilham alan Atatürk ilke ve inkılaplarının Türkiye için ne derece önemli olduğu, 1. Dünya Savaşı'na kadar aynı sınırlar içinde yaşadığımız Orta Doğu ülkelerinin içinde bulundukları kaos ve çağdaşlık düzeyleri göz önüne alındığında daha iyi anlaşılacaktır.” şeklinde konuştu.

‘Atatürk'ün Fikirlerine Bağlı Kalmalıyız'

‘Atatürk'ün fikirlerine bağlı kalmalıyız.' diyen Prof. Dr. Avcı, Atatürk'ün fikir yapısının oluşmasındaki etkenleri ayrıntılarıyla anlatarak, O'nun düşünce yapısının oluşmasında 1905-1918 yılları arasında görev aldığı kamu hizmetleri sonucunda yaptığı gözlemlerin, yaşadığı deneyimlerin önemli ölçüde yeri vardır. Bu zaman süreci içerisinde Bulgaristan bağımsızlığını ilan etmiş, Avusturya Macaristan Bosna Hersek'i ilhak etmiş, ayaklanmalar almış yürümüş, İtalya Trablusgarp'a girmiş, Balkan ülkeleri Rumeli'yi paylaşmış ve nihayet Osmanlı Devleti 1. Dünya Harbi'nden yenik çıkmış, ülkenin dört bir yanı işgal altına alınmıştı. Devlet, tarih sahnesinden silinmenin eşiğine gelmişti. Atatürk, yaşadığı bu acı deneyimler sonucunda tek çarenin milli hudutlar içerinde yeni bir devlet oluşturmak olduğu sonucuna varmıştır.' dedi.

Konuşmasını ‘Böyle bir lidere ve bu liderin fikir ve düşünceleri üzerine inşa edilmiş Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip olmakla Türk milleti büyük bir şans yakalamıştır. Bu şansın değerini iyi bilmeli, geleceğimizin daha güzel olması için, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar kalması için, Atatürk'ün fikir ve düşüncelerine, ilke ve inkılaplarına sıkı sıkıya sarılmalıyız.' diyerek bitiren Prof. Dr. Cemal Avcı'ya, konferansın sonunda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer tarafından teşekkür plaketi verildi.