12-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısı Köroğlu Engelsiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şeyda Ay bir açıklama yaptı ve haftanın amacına ulaşıp ulaşmadığı konusuna yanıt verdi. Şeyda Ay, hep birlikte sorunların çözülmesi gerektiğine işaret ederek engelli çocuk sahibi olan annelerin sosyal yaşam kalitesinin arttırılması gerektiğini ifade etti.
Köroğlu Engelsiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şeyda Ay konu ile yaptığı açıklamada şunları kaydetti: Bildiğiniz gibi her yıl 12-16 Mayıs tarihleri arasında engelliler haftasını tüm Türkiye'de kutluyoruz. Bunun vesilesi ile tüm engelli ailelerimize ve çocuklarımızın haftalarını kutlar hepsine sevgi dolu selamlarımızı iletiyoruz.
Bu hafta amacına ulaşıyor mu?
Evet bir çok yerde etkinliklerimiz var. Okullarımız çok büyük çabalarla, çok uzun vadede emek sarf ederek bir sürü etkinlikler, şenlikler hazırladılar. Aslında kabul etmek lazım, bizim engellilerimizde bir şeyi başarmak çok zordur. Uzun vadede sabır ister ve bu vesile ile eğiticilerimizi de kutluyorum. Birçok etkinliklerimiz var. Ancak gönül isterdi ki buların yanı sıra bütün Bolu'daki en üst düzey yetkililerimizin bizleri bir platformda toplayıp, bizim şahsi sıkıntılarımızı değil genel anlamdaki sıkıntılarımızı çözme yolunda ne yapabiliriz diye hepimizin, bütün ailelerin görüşlerini almış olsalardı belki Bolu'da bu vesile ile yaşam kalitemiz bir adım daha ileriye doğru iyileşirdi diye düşünüyorum. Hala da o davetlerini bekliyoruz.
Tabiî ki son yıllarda engelliler adına birçok kanunlar, yönetmelikler bizim lehimize çıktı. Ancak uygularken ya da eksikliklerimiz var. Bunların tek tek engelli ailelerimizin şikayet götürmesinden yana değilim. Hepsi birlikte, eğitimcilerimizin, büyük yetkililerimizin, sayın valimiz başta olmak üzere bir platformda ortak sıkıntılarımızı toplayıp tamamen çözüm getirebiliriz diye düşünüyorum.
Dernekler engelli aileler tarafından biliniyor mu?
Bir noktaya parmak basmak istiyorum. Toplumumuzda halk arasında sivil toplum kuruluşlarını hala benimsemeyen kitleler var. Hala derneklerin bir şekilde farkında olmayan kitlemiz var. Bunun yanı sıra da bizi herkes tanıyor mu? İstanbul Ümraniye'den bile bizi tanıyan engelli çocuk sahibi ailelerimiz var. Demek ki biz herkese hasbel kader yetişmeye çalışıyoruz.
Tabi anneler günü vesilesi ile de tüm engelli çocuk sahibi annelerimizin anneler günü kutluyorum. Ama bizim engelli çocuk sahibi annelerimizin sosyal yaşam kalitesinin diğer annelerimize nazara daha farklı olduğunu, yetkililerimizden onları biraz daha özellerinden sıyrılarak biraz daha mutlu olmaları için ne yapabiliriz açıkçası bu konuya davet ediyoruz. Herkes aklındakini, fikrindekini iletebilir. Hep birlikte o annelerimizin de birazcık soluk alması gerekir diye düşünüyorum.