Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Emre Uysal son günlerde basında sıkça gündeme gelen, Gebelikte şeker yüklemesi” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uysal, Son zamanlarda görsel ve yazılı basında yapılan açıklamalar maalesef sizleri olumsuz yönde etkilemekte ve testin bebeğinize zarar vereceği yönünde bir kanaat oluşmasına neden olmaktadır. Unutmayınız asıl bu riskin ortaya konulmamış olması bebeğinize ve size daha çok zarar verecektir” dedi.

Konuyla ilgili olarak hem hastalarını hem de anne adaylarını bilgilendirmek için bir açıklama yapan Özel Çağsu Hastanesi doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Emre Uysal, Son zamanlarda gerek poliklinik gerekse sosyal medya üzerinden yönelttiğiniz sorular nedeniyle gebelikte şeker yükleme testini gündeme alma zorunluluğu hissettim” dedi

Uysal, Gebelikte özellikle 24. haftadan sonra hormonal etkilere bağlı olarak vücutta kan şekerinin dengelenmesini sağlayan insülin hormonuna karşı bir direnç gelişir. Bu direnç neticesinde kan şekeri değerlerinde belirgin yükselmeler olur. Glukoz tolerans testinin amacı risk faktörü içeren gebelerde bu durumun ortaya konmasıdır. Son zamanlarda görsel ve yazılı basında yapılan açıklamalar maalesef sizleri olumsuz yönde etkilemekte ve testin bebeğinize zarar vereceği yönünde bir kanaat oluşmasına neden olmaktadır. Unutmayınız asıl bu riskin ortaya konulmamış olması bebeğinize ve size daha çok zarar verecektir. Sizi ve bebeğinizi bekleyen riskler; Bebekte düşük riski, iri bebek ihtimali, doğumsal anomaliler, akciğer gelişiminin olumsuz etkilenmesi, anne karnında maalesef ölüm ihtimali ve doğum sonrası hipoglisemi. Annede polihidramnios (amnion sıvısının fazla olması), preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), sık idrar yolu ve vajenenfeksiyonu, zor doğum, sezaryen oranında artış ve yara yerinde geç iyileşme. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Diyabet Birliği (ADA), Avrupa Diyabet Çalışma Birliği (EASD) gibi büyük çalışma topluluklarının yaptığı bilimsel değerlendirmeler kesinlikle yadsınamaz. Konuyla ilgili olarak Türk Perinatoloji Derneği Başkanlığı görevini yürütmüş ve halen yönetim kurulu üyesi olan değerli hocam Prof. Dr. Turgay Şener'in güzel bir örneğini ve TJOD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir'in yapmış olduğu açıklamayı sunmak istiyorum.

Sayın Prof.Dr. Turgay Şener'in konuyla ilgili hastalarına verdiği örnek şu şekildedir; ''Siz yemekte bir kase tatlı yediğiniz, gezinirken 1 külah dondurma yediğiniz ya da 1 paket çikolatayı yediğiniz zaman bu testi zaten yapmış oluyorsunuz sadece kan şekeriniz ölçülmüyor. Bu yüklemeyi de siz gebelikte 280x3 öğün (çoğu kez daha fazla) yapıyorsunuz. O zaman bu yüklemeleri de yapmayın, yani hiç tatlı yemeyin. Bana en az gebelikte 840 kez yaptığınız bir yüklemeyi neden 841. kez yapmak istemediğinizi açıklar mısınız diye soruyorum. Ayrıca test sonucunda insülin direnci saptanması ve diyet yapılması halinde bebeğinin bundan fayda göreceğini, akciğer gelişiminin artacağını, aksi takdirde kendisinin ve bebeğinin çeşitli sorunlarla karşılaşma olasılığının yüksek olacağını vurguluyorum.''

TJOD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, konuyla ilgili açıklama metni şu şekilde: Şeker yükleme testi uzun yıllardan bu yana güvenle yapılan ve hem anne adayı hem de bebek için hayati önem taşıyan bir testtir. Hamile bir kadın bir dilim pasta ya da tatlı yediği takdirde bile neredeyse şeker yükleme testindeki ile aynı miktarda şeker vücuduna girmektedir. Basında sık sık yer alan ünli bir diyetisyen, gebelikte yapılan şeker yükleme testi”nin bebeğe zarar verdiği iddialarında bulunmaktadır. Bu yayınları izleyen anne adaylarımızın bir kısmı kendilerini takip eden kadın doğum uzmanlarının şeker yükleme testi” taleplerine şüphe ile yaklaşabilmekte hatta kimi zaman bu testi yaptırmaktan çekinmektedirler. Başta diyetisyenler olmak üzere medyanın değerli çalışanlarını bu tür konularda sorumlu ve duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Söz konusu anne ve /veya bebek sağlığı olduğu takdirde Türkiye'nin en büyük ve çatı derneği olan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği ( TJOD)'nin görüşlerine itibar edilmesi gerektiğini önemle hatırlatırız.” Bebeğinizin ve kendinizin sağlığını tehlikeye atmamanız için test konusundaki fikirlerimi olumlu bir bakış açısıyla değerlendirmenizi rica ediyorum.”

Haber Merkezi