Gebeliğin 20. Haftasından itibaren yapılması tavsiye edilen Fetal Anomali Tarama ile bebeğin görünümünü fiziksel olarak etkileyen ya da organ ve sistemlerinin işlevini bozan her türlü sakatlık ve bozukluk tespit edilerek önlem alınıyor. Yapılan işlemin ise anneye ya da bebeğe hiçbir yan etkisi bulunmuyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Emre Uysal, anne adaylarının gebeliklerinin 20 haftasından itibaren yaptıracakları Fetal Anomali Tarama ile bebeklerinin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının tespit edilebileceğini söyledi.

SAĞLIK TARAMALARI BEBEK İÇİN ÖNEMLİ

Gebelere çeşitli sağlık taramaları yapıldığını kaydeden Uysal, bu taramaların anne ve bebeğin sağlıklı gelişiminde önemli olduğunu belirtti. Uysal, Hastalarla ilk merhaba deyişimizde bebeği görüyoruz anne karnına yerleşmiş olduğunu, kalp atışlarını hissediyoruz. Onları aileye dinletiyoruz. Yeni bir canlının anne karnında yeşeriyor olması hayat buluyor olması bizim için çok önemli. Bizim de görevimizi burada onu tamamen sağlıklı bir şekilde aileye teslim edebilmek. Ailenin uyumu ile birlikte senkronize bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaptığımız bazı testimiz var. En önemli testimiz ikili tarama dediğimiz test. Down sendromu açısından 12. hafta 14. hafta arasında yapıyoruz. Üçlü tarama testinde bebeğin omurgasında herhangi bir problem var mı diye istiyor 16 – 18. hafta arasında” dedi.

BEBEĞİN TÜM ORGANLARI KONTROL EDİLİYOR

Halk arasında detaylı ultrason, 3 boyutlu ultrason olarak da bilinen Fetal Anomali Taramanın bebeğin iç organlarında, beyninde, omurgasında, kalbinde, böbreklerinde, mesanesinde, midesinde herhangi bir sıkıntı olup olmadığının tespit edilmesinde önemli rol oynadığını söyleyen Uysal, Bunları gözlemlemiş oluyoruz. Extramiteler dediğimiz kollar, bacaklar, onlarda herhangi bir sıkıntı var mı diye parmak sayılarında bir sıkıntı var mı diye. Düşündüğünüz zaman hayatınızdaki en büyük değer en büyük zenginlik çocuklarımız. Bunlarında tabi ki sorunsuz bir şekilde dünyaya gelmesini istiyoruz. Nasıl her yıl evimizin sigortasını yaptırıyorsak, arabamızın bakımı için belli bir ücret veriyorsak buda onun gibi bir şey aslında. Hayatımızda en değerli varlığımız tanımladığımız çocuklarımız için bu testlerin yapılması büyük önem teşkil ediyor. Hastanemiz bünyesinde murat hoca sayesinde detaylı ultrason hizmeti verilmekte. Yaptığımız iş bir ekip işi. Birlikte koordineli çalışıyoruz. Yoğun bir tempoda çalışıyor hocamız. Onun için bir ay öncesinde randevularını tanımlıyoruz. Bebeğinin iç organ taraması yapıldıktan sonrada hem aile hem bizde derin bir nefes alıyoruz. Ondan sonraki takipleri bebeğin gelişimi aşamasında oluyor” dedi. Radyoloji Uzmanı Murat Akfırat ise gebelik döneminde uygulanan bu işlemin anneye ya da bebeğe herhangi bir yan etkisi bulunmadığını söyleyerek, taramanın bebek için erken teşhiste önemli olduğunu belirtti.

ANNEYE YA DA BEBEĞE ZARARI YOK

Akfırat, Bu teknolojinin hamileye herhangi bir zararı yok. Ultrason zaten 1966'dan beri dünyada standart uygulanıyor. Ses dalgalarıyla tanıştığı için görüntünün anne veya bebek üzerinde olumsuz bir etkisi yok. Aksine anne karnındaki bebeğin hem gelişimini hem de mevcut ise istenmeyen durumları bizim görmemizi sağlayan çok değerli bir cihaz. Bu cihazların yanında da MR görüntülememiz var. Şüphelendiğimiz vakalarda anne adaylarına gerekli açıklamalar yapılarak gördüğümüz sorunun görüntülenmesini sağlıyoruz. Böylece hem anne adaylarının kafasında soru işareti kalmıyor hem de Kadın-Doğum servisimizle görüşmeleri pekiştirerek en doğru kararları almak için destek oluyoruz. Bir anne adayımızın böyle bir durumu vardı. Değerlendirmemizi yapınca MR'la da teyidini gerçekleştirdik. Günümüzde bu teknolojileri kullanmak bence bu kadar imkanlar gelmişken bunları kullanmak gerekir. Doğru tanı açısından bu çok önemli” diye konuştu. Haber Merkezi