Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı ve Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay Mudurnu'ya hayran kaldı.

Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel ve belediye başkanı Mehmet İnegöl'ün daveti üzerine Mudurnu ilçesine gelen Ankara müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı ve Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay Mudurnu'ya hayran kaldı. Mudurnu ilçesini gezen müftüler,tarihin içinde kendilerini kaybetti.Osmanlı konakları cami ve hamamları ile kanuni zamanında yapılan cami,yıldırım beyazıt zamanında yapılan cami gezildi.Abdurrahim tirsi hz mezarlarının bulunduğu,fahrettini rumi tarikatı mensuplarının ,şeyhül ümran hz. karaaslan hz bulunduğu mezarlarda ,Armutcular konağında ilçe demirciler çarşısında incelemelerde bulunan müftüler tarih işte burada burası acilen dünyaya tanıtımı yapılmalı diyerek belediye başkanı Mehmet İnegöl makamında sohbet ederek belediyenin şeffaf olmasının her yere örnek olması gerektiğin söylediler.

Ankara müftüsü Prof. Dr.Mefail Hızlı; kanuni sultan süleyman camii bahçesindeki kabirleri ziyaret ettiler ve Mudurnu çok geç kalmış,kendisini şu zamana kadar sadece tavukçulukla bilirdik ben tarihçi olduğum için aslında osmanlının nema yerlerindeyiz yani yanlış anlaşılmasın Mudurnuluların tarihin kendi kültürlerine yaptıkları haksızlıktır.Bu eserleri bu binaları restore edilen ve edilmeyenler var insanların görmesi lazım buraya ekiplerle gelinmesi gerekiyor ama bu dert edinmeyle alakalı ümit ediyorumki şu an bu noktaya gelmiş görünüyorsunuz ümit ederim bu sonuçlanır bende elimden gelen yardımı göstereyim biz ekipler kuralım size katkıda bulunalım ama sadece Mudurnuyu sadece bir kaç şeyle tanınan yer olmaktan çıkaralım.Bunu bizden sonraki nesillere yani siz kalıcı olanını her hangi bir memur geliyo yapıyo hepimiz memuruz ama kalıcı işi yapan az sayıda insan var belediye başkanı Kaymakam Müfü olarak inşallah yapılır,geç kalınmış ama ben halen dönülebilecek uygun bir yerde olduğunuzu düşünüyorum bu kadar güzel yerler daha güzelleştirilmeli. Mudurnu için bir ekip kurularak burada düzenlenecek senpozyum ve sadece bu amaçla gelerek sizlerdeki duyarlılık ile birlikte bizlerle bürokrat kesim ve halkın istemesiyle duyarlı olalım bizler onları cezbedelim Mudurnu kesinlikle daha çok ilgi çekecek yer haline gelecek Tarihi ve kültürel anlamda bunu yapmamız gerekiyor dedi.

Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay; ”Mudurnu'ya ilk defa geldim.Tarihi özellikleri çok müstesna bir yerleşim yeri.Burada bize osmanlı ecdadımızdan tarihi güzel eserler miras kalmışş bununla birlikte tasavvuf tarihinin çok önemli simalarının burda kabirleri mevcut bir takım dergahlar tekkelerin olduğunu gördük bütün bu tarihi ve kültürel mirasımızın yurdumuzun bütün insanlarına tanıtılmasına gerekli olduğuna gönülden inanıyorum inşallah bu hususta idari ve mülküye erkanımızın yapacağı çalışma ile Mudurnunun hakettiği değeri alacak bir tanıtıma kavuşacağını ümit ediyorum burada bizlere ağırlanmamız hususunda tüm yetkililere gönülden şükranlarımı sunuyorum”dedi.

Ankara müftüsü Prof. Dr.Mefail Hızlı; Bu gün Bursa müftümüzle Mudurnuyu ziyaret ediyoruz.Mudurnu biliyoruzki tarihi ve kültürel bir kent.ama yeterince Mudurnunun tanındığı bilindiği noktasında malesef aynı şeyi söyleyemeyiz.Bunun ortaya çıkarılması konusunda bir çok haklı gerekçelerimiz var.Özellikle osmanlı tarihi konusunda çok ilgi görmüş olan en az üç padişahın eserlerinin bolca bulunduğu Mudurnu ilçesi hakettiği bilimsel akademik çalışmaların yapılmamış olduğunu malesef görüyoruz. Bu ziyaretimizle kaymakam ve belediye başkanının isteklerini yerinde görme şansı bulduk bundan sonra oluşturacağımız akademisyen ekiplerle en kısa zamanda bir takım yollarla senpozyum ve panel düzenlemekle daha çok tanıtılması noktasında Mudurnunun hakettiğini düşünüyorum,ümit ediyorumki çok geciktirmeden kaymakam ve belediye başkanının istekleride bu doğrultuda zannediyorum oluşturacağımız ekiplerle bu konuda mesafe alacağız , Ben Mudurnuyu gezdikten sonra sadece bazı işletmeleri ile öne çıkan bir ilçe olduğunu zannederken bu gün gördükki Mudurnu hakettiği o tarihi ve belkide bütün Mudurnuluları grurlandıracak olan seviyeyi malesef yakalayamadığını ama eserleri ile birlikte bunu çok iyi gösterdiğini farkediyoruz.Kısa zamanda bu eksikliğin giderilmesini arzu ediyoruz elimizden gelen çabayı Bursa müftümüzle ben Ankara müftüsü olarak bendeniz katkı sadedinde inşallah bir takım çalışmalara öncü olmak istiyoruz bundan sonra Mudurnuyu her halde bolumuzun Mudurnumuzun ve ülkemizin daha iyi tanımasına vesile olacak bir noktaya taşırız. Mudurnu beypazarından ve safranboludan geri yeri olmadığı sivil mimarisi camileri hamamlarıyla böyle bir bir kentin süslenmesi böyle bir ilçenin tarihi dokusu bakımından çok daha iyi bir duruşu hakettiği kanaatindeyiz bununda çözülmesinin yolu ilginin ve cazibesinin artırılması ve burada ülkemizin belkide ülke dışından sivil mimari son derece ilginçtir ilgi çekiyor onların buraya getirilmesi yurt dışından bir takım bilim adamlarının buraya getirilmesi zannederim bir çok sıkıntıyı çözmeye bilimsel anlamda iyi bir noktaya taşımaya fırsat verecektir kanaatindeyim.

Mudurnu için ipek yolu güzergahı üzerinde olmak ayrı bir özelliktir ,Mudurnu Nallıhan Beypazarına kadar giden anadolumuzun çok önemli bir yolundan bahsediyoruz ipek yolunda olan Mudurnu niçin bu zamana kadar yeteri derecede ilgi görmedi bu hepimizin sorması gereken bir şey bu gün doğrusu aynı talebin ve isteğin idarecilerimizdede olduğunu gördüm son derece memnunum.Kendimizi Mudurnulu hissediyoruz inşallah bundan sonra Mudurnuyu hem gönlümüze yazdık hemde bundan sonra akademik çalışmalarada dahil ederiz diye ümit ediyorum”dedi.

Mudurnutarihi mekanları gezilerek demirciler çarşısındaki fındık kabuğu yanan özel sobaların imalatcısı İsmail Atlıdan sobalar hakkında bilgi aldılar.,sonra 2009 yılı ahi babası olan ve geçen ay vefat eden hacı Mehmet Şenkaya dükkanı gezilerek,Babas burju al inşaat alanı gezildi .Örnek binaya çıkılarak yapılmakta olan 2500 konut alanı incelendi ve işletme sahibi Emin Yerdelenden bilgi alındı. Haber Merkezi