MEB'in sağladığı burs programıyla ABD'de doktora eğitimini sürdüren Mustafa Ünal, kemik kırılganlığının sebepleri ve sağlamlığının ölçülmesi konusunda yaptığı çalışmayla, ABD genelinde sağlık alanında çığır açıcı nitelikte araştırmalar yapan ve metotlar geliştiren genç bilim adamlarına verilen Baxter Genç Araştırmacı Ödülü'nün sahibi oldu.

Ünal, 2006 yılında uygulanmaya başlanan ‘5 Yılda 5 Bin Öğrenci Projesi' kapsamında yurt dışına gönderilen binlerce Türk öğrenciden biri. Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde tamamlayan Ünal, bu proje kapsamında ‘biyomekanik' alanında master ve doktora eğitimi almak için 2009 yılında resmi burslu statüsünde ABD'ye gitti.

2010-2012 arasında San Antonio'dakiTeksas Üniversitesi'nde kemik biyomekaniği ve kemik kırılganlığının sebepleri üzerine çalışmalar yapan Ünal, 2012'nin eylül ayında Ohio eyaletine bağlı Cleveland kentindeki Case Western Reserve Üniversitesi'nde doktora programına kabul edildi.

Ünal, burada biyomekanik alanının uzman isimlerinden Prof. Dr. Ozan Akkuş gözetiminde geliştirdiği yeni bir yöntem sayesinde, ABD genelinde sağlık alanında çığır açıcı nitelikte araştırmalar yapan ve metotlar geliştiren genç bilim adamlarına verilen ‘Baxter Genç Araştırmacı Ödülü'nün (BaxterYoungInvestigatorAward) sahibi oldu.

Kemik erimesinin önlenmesinde yeni dönem

Yeni yöntemin kemik erimelerinin önlenmesi ve tedavi edilmesinde yeni bir dönemi başlatabileceğini anlatan Ünal, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği ve benzeri hastalıklarla birlikte yaşa bağlı olarak gerçekleşen kemik kırılmalarının yılda 6 milyondan fazla kişiyi etkilediğini belirtti. Haber Merkezi