Abant İzzet Baysal Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından ‘Tersine Beyin Göçü' ile ilgili ABD'de düzenlenen ‘Hedef Türkiye Çalıştayları'na katıldı. Türkiye'den 18 üniversitenin çağırıldığı çalıştaylarda AİBÜ, yurt dışında bilimsel çalışmalarını yürüten akademisyenlerden büyük ilgi gördü.
TÜBİTAK tarafından, 6-11 Nisan tarihleri arasında ABD'nin ‘Teksas, Georgia ve North Carolina' eyaletlerinde; bilim, teknoloji ve yenilik alanlarındaki gelişmeleri, fırsatları ve tersine beyin göçüyle ilgili ulusal ve uluslararası fonları ABD'deki Türk araştırmacılarla paylaşmak amacıyla ‘Hedef Türkiye Çalıştayları' düzenlendi. AİBÜ ile birlikte 18 üniversite, ASELSAN, Ford Otomotiv, GATE Elektronik, TEI-TUSAŞ Motor Sanayi ve TÜBİTAK'ın da katıldığı çalıştaylar, ABD'nin ‘Houston, Raleigh ve Atlanta' şehirlerinde yapıldı.
Çalıştaylara, AİBÜ'yü temsilen katılan Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahar, ülkemizde son yıllarda uygulanan politika ve stratejilerle bilim, teknoloji ve yenilik alanında büyük atılımlar yapıldığını ifade ederek, Bu kapsamda, son on yılda Ar-Ge ve yenilik için kaynak ve yatırımlar önemli derecede artmakta, destek programları çeşitlendirilmekte ve idari-yasal altyapılar iyileştirilmektedir. Son yıllarda oluşan fırsatları ve tersine beyin göçüyle ilgili ulusal ve uluslararası fonları,TÜBİTAK davetiyle düzenlenen çalıştaylarda ABD'de araştırma faaliyetleri yürüten Türkiye'den araştırmacılarla paylaştık” diye konuştu.
TÜBİTAK tarafından Türkiye Araştırma Alanı'ndaki (TARAL) son gelişmeler ile ABD'den Türkiye'ye dönmek isteyen araştırmacıların yararlanabilecekleri burs ve destek mekanizmaları hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı çalıştaylarda ayrıca Türkiye'den gelen üniversite-kurum temsilcileri ve araştırmacılarla bire bir görüşmeler gerçekleştirildi. Çalıştaylarda AİBÜ, yurt dışında bilimsel çalışmalarını yürüten akademisyenlerden büyük ilgi gördü.
“Mezunlarımız yurtdışında üniversitemizi başarıyla temsil ediyor”
Çalıştaylarda, AİBÜ'ye özellikle Mühendislik ve Fen alanlarında önemli başvurular oldu. Başvuruların, ihtiyaç duyulan alanlarda üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma kalitesini arttıracak şekilde değerlendirileceğini kaydeden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar, Çalıştay vesilesi ile Üniversitemizden mezun olan bazı öğrencilerimizin, Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek lisans ve doktora yaptıklarını ve üniversitemizi farklı platformlarda başarıyla temsil ettiklerini gördük ve büyük gurur duyduk” dedi.