Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları Bolu'da kurulması planlanan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) hakkında açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde, herkes tarafından tanınan ve önüne gelenin yolunu keserek para isteyen Murat Eskicioğlu ile Aydın Arslan arasında meydana gelen darp ve gasp olayının ardından AMATEM meselesi bir daha gündeme geldi.

Bu konu ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan Zahteroğulları, bu tarz insanların topluma kazandırılması adına çok uzun soluklu bir mücadele gerektiğini anlattı.

Bu tarz insanların topluma kazandırılması noktasında AMATEM'in tek başına etkili olmayacağına vurgu yapan Zahteroğulları, Madde bağımlılığı ile ilgili olan konu farklı bir konu, şizofrenlikle ilgili konu farklı bir konu, ruh ve sinir hastalıklarıyla ilgili olan konu ise aynı bir konudur. Farklı farklı tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini izlememiz lazım” dedi.

AMATEM'de tedavi olduktan sonra toplumun içine geri dönen insanların büyük çoğunluğunun tekrar eski ortamına döndüğüne dikkat çeken Zahteroğulları, AMATEM maddeden arındırıyor. Bağımlılıktan kurtarıyor. Ama madde bağımlılığından kurtulan kimse, tedavisi bittikten sonra tekrar aynı ortamına dönmemesi gerekiyor. Bizim yaptığımız araştırmalar, AMATEM'den çıkan kişilerin yüzde 40'ının tekrar aynı yere döndüğü tespit edilmiştir. Ev yok, iş yok, gelir yok, kazanç yok. Onu o ortama sürükleyen şartların hepsi aynen duruyor. Böyle olduğu sürece onu bu işlerden arındırmanız mümkün değil. Kişinin üstünü başını değiştirip, pırıl pırıl giyindirip o çamurun içine gönderdiğimiz zaman yenine kirlenecektir” diye konuştu.

Zahteroğulları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda görev yaptığı dönemde, toplumdan uzak kalmış, insanların tekrar topluma kazandırılması adına bir proje geliştirdiklerini dile getirerek, Mesela Gaziantep'te bununla ilgili bir çalışma yaptık. Bolu'da da sadece AMATEM değil. Bizim İzzet Baysal Devlet Hastanesi'ndeki dönüşümle birlikte tamamen Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesine dönüştürmek ve bunun içine AMATEM'i de, şizofrenler ile ilgilenecek birimi de kurmaya çalışıyoruz. Çünkü üniversite de akademik olarak üzerinde çalışacak. Tedavi kısmını bir şekilde halledeceğiz ancak daha sonraki sosyal rehabilitasyon kısmı toplumsal bir olgudur. Bu konuda toplumunda duyarlı ve eğitimli olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.