2 gün önce 87,50 liradan satılan altının gramı dün itibariyle 83,50 liraya düştü. Altındaki şok düşüşü Bolu'da uzun yıllar kuyumculuk sektöründe yer alan Hakan Doğan anlattı. Doğan, altının 1 buçuk günde 4 TL düşmesinin sebebini ise Amerikan merkez bankasının almış olduğu karar tutanaklarını açıklamasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Altın fiyatlarında son günlerde yaşanan düşüş, altın alıcılarının yüzünü güldürürken, yatırım amaçlı daha önce altın alanları düşündürmeye başladı. 1 buçuk günde yaklaşık 4 TL düşen gram altın, yatırımcıları endişelendiriyor. Peki altın fiyatlarında bu düşüş devam edecek mi? Altın son iki günde neden bu kadar düştü. İnmeye devam edecek mi? Bolu'da uzun yıllar kuyumculuk sektöründe çalışmalarını sürdüren Hakan Doğan altındaki düşüşle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Doğan yaptığı açıklamada altın fiyatlarında son 2 gündür ciddi bir düşüş yaşandığını söyleyerek, Bunun başlıca sebebi ise Amerikan merkez bankasının almış olduğu karar tutanaklarını açıklamasıyla ilgilidir. Dünya ekonomisinde yeni bir dönem başladığını söyleyebiliriz. Bundan önceki süreçte ciddi bir durgunluk süreci yaşandı. Tüm ülkeler de buna dahil olmak üzere. Avrupa Birliği ile Amerikan merkez bankaları bir takım uygulamalar ve planlarını açıkladılar. Bu planların uygulamasında ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de altın ve döviz fiyatlarına yansıdı. Amerikan Merkez Bankası ekonomik durgunluktan çıkabilmek için tahvil alımı programını açıkladı ve bu süreçte piyasaya para sürdü. Bu tabi piyasaya hareketlilik kazandırdı. Bunun uzun vadede yapılabilmesi ise iktisadi ve ekonomik olarak mümkün değil. Sürekli bu tür veriler takip edilerek Amerikan Merkez Bankası piyasa bu bilgileri paylaşarak, enflasyonist bir etki yaratmadan toparlanmaya bağlı olarak tahvil alımlarını yani piyasaya para sürüşünü azaltmaya başlamıştı. Bu son toplantı tutanağında bu tahvil alımının tamamen sonlandırıldığını piyasaya para sürülmeyeceğini deklare etmişlerdi. Tüm dünya ekonomisi açısından bu yeni bir sayfadır. Bunun yansımalarından bir tanesi de hızlı bir şekilde gerçekleşen altın ve döviz fiyatlarının geriye gelmesidir” dedi.

DÜŞÜŞ KAÇ GÜN SÜRECEK

Beklentimiz bu kararın 2 günlük süreçte piyasada çalkantıları yaşanıyor. Yatırımcılar ve tüketiciler nezdinde ekonominin bölümlerini bu kararın algılanması ve sindirilmesi buna yönelik politikaların oluşturulması bu çalkantı dönemini 1-2 hafta sürdürmesini sağlıyor. Bu süreçten daha sonra herkes bu kararlara göre sağlıklı pozisyonlar almaya başlıyor.

YATIRIMCILAR NE YAPMALI?

İlerleyen günler için ise düşüş süresinin bu şekilde devam etmesini beklemiyorum. Soluklanma ve birkaç günlük süreçten sonra toparlanma noktasında bir beklentimiz var. Uzun vade de ise altın fiyatlarının bir miktar da geriye gelmesini sonrasında da Amerikan Dolarının faizlerinin arttırılmasıyla birlikte doların fiyatında artma beklemekteyiz. Yatırımcılara tavsiyemiz, gerçekten birçok etkenin olduğu ciddi bir araştırma ve piyasa takibinin gerektirdiği bir yatırım süreci var. Küçük yatırımcıya iniş ve çıkışlarda çok fazla kulaktan dolam bilgilerle maalesef medyada yatırımcılar böyle durumlar tetikliyorlar alım ya da satım yönünde hareket etmemeleri yönünde altını her daim uzun vadeli yatırım amacı olarak söylüyoruz. Eğer büyük fonlar kullanıyorsanız bir yatırım danışmanına başvurmanız gerekmektedir. Uzmanlardan danışmanlık alarak yatırımlarınızı yapabilirsiniz.

DENGE YAKINDA KURULACAK

“Böyle bir düşüş olduğunda tüketici ve yatırımcılar iki çeşit davranış sergiliyor. Bunu fırsat olarak değerlendiren yüzdeler fazla olursa ticari anlamda hareketlilik oluyor. Yani satış başlıyor. Ama bunun tam tersi bir algılamada başlıyor. Fiyatlar daha da düşebilir bekleyin noktasındaki davranışlarda ise şuanda bu alışverişimi yapmayım derlerse durgunluk yaratıyor. Bu denge yaklaşık 1 hafta sonra kendini gösterecektir.

87,50 TL'DEN 83,50 TL'YE DÜŞTÜ

“Altının gram fiyatı Amerikan Merkez Bankası tutanaklarını açıklamadan önce 87,50 TL idi. Bunun açıklanmasının ardından 85,50 TL'ye düştü. Bugünde 83,50 TL'ye düştü. Bu karar açıklanmadan önce yaklaşık 1 buçuk günde 4 TL'lik bir düşüş yaşandı.”