İş Adamı Ali Sabancı, Bolu'da Kariyer Günleri'nde başarısını iş adamlarıyla paylaştı. İnsan motivasyonunun çok önemli olduğunu belirten Ali Sabancı, "Senden daha iyi düşünen biri varsa onun dediği geçerli olacak. Ben karar vermeyi sevmeyen bir insanım. Bana göre bu insan kaynağı yaklaşımı havacılıkta bir devrim yarattı" dedi.

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı ve Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı, Bolu İşkur Müdürlüğü'nce düzenlenen Kariyer Günleri etkinlikleri kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası'nda konferans verdi. Üç gün sürecek etkinliklerin açılışına Bolu Vali Vekili Mustafa Kemal Keskin, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ve bürokratların yanı sıra çok sayıda işadamı katıldı. Ali Sabancı ile Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Köseoğlu katılımcılara başarı hikayelerini anlattılar. Ali Sabancı'nın 'Mal Sahabı Olmamak' başlıklı sunumunu yaparken esprili anlatımı salonu dolduranları kahkahaya boğdu.

İNSAN KAYNAĞI YAKLAŞIMI HAVACILIKTA DEVRİM YARATTI

Pegasus Havayollarının yükseliş hikayesini anlatan Sabancı, "Bir mal sahabı var, bir de çalışanlar var. Bana göre bu düzenin değişmesi gerekiyor ve değişiyor yavaş yavaş. Değişmesi gerekiyor ve bunu kendi dünyamda uyguluyorum. Bunu birkaç karikatür ile anlatmaya çalışıyorum. En önemli kaldıraç olanağımız insan motivasyonudur. Eğer biz çalıştığımız insanları doğru motive edebilirsek onları evlerinde, banyoda, tuvalette, yolda bir dakika daha iş düşündürebilirsek o zaman en önemli kaldıraç ortamı oluşuyor. Birlikte çalıştığım insanları seçerken senden daha iyi bir insan seçebiliyor musun? En iyi bilmesi gereken kişi kim? mal sahabı. Ama bu dünya değişiyor. Eskiden patronların yemekhanede işçileriyle yemek yedikleri ortamlar prim yapardı. O eskidendi. Şimdi bizim farklı şekilde motive etmemiz gerekiyor. Bu benim adıma çok iyi işliyor. Artık aradaki farkın eşit olduğu bir ortam var. Tabi birinin son sözü söylemesi gerekiyorsa bunu sen söyleyeceksin. Ama senden daha iyi düşünen biri varsa onun dediği geçerli olacak. Ben karar vermeyi sevmeyen bir insanım. Bana göre bu insan kaynağı yaklaşımı havacılıkta bir devrim yarattı. Artık bu işler ucuz olmaya başladı. Ucuz otobüs gibi. Eskiden daha yüksek fiyatlar vardı. Türk filmlerinden biliriz, Ediz Hun zengin, Gülşen Bubikoğlu da fakir. Gülşen Bubikoğlu'na Ediz Hun, "Sen hiç uçağa bindin mi?" diyor. Çünkü uçak erişilmezdi. Şimdi artık bu erişilmez olmaktan çıktı" diye konuştu.

ÇALIŞMA ARKADAŞLARINIZI TARAF ETMENİZ LAZIM

Ali Sabancı çalışanlara kardan pay verildiğini belirterek, Pegasus Havayollarında çalışanlarla ilgili bir anısını ise şöyle anlattı: "Bilgiyi paylaşmadığın kişiden sorumluluk bekleyemezsin. Ama bilgiyi verirseniz o kişi sorumluluktan kaçamaz. Bugün biz de çalışan pilotların birçoğu yakıtın tonunun kaç para olduğunu öğreniyor. Çünkü en fazla yakıtı onlar yakıyor. Eskiden bu onlardan beklenmezdi. Ve insanlar bizde kardan pay alıyorlar. 2013 yılında aile fertlerini yüzde 71'i bu kardan pay aldılar. Adam artık yazıhaneye gidiyor mu? Hayır. Kendi ofisine gidiyor, kardan pay alıyor. Kuruçeşme diye bir yer var zenginlerin gittiği bir yer. Ben zenginim, karım da zengin bu arada. Onunla birlikte kokteyldeyiz. Telefona baktım ve Mete Batur yazıyor. Pilotların başı arıyor. Dedi ki "Ali bey Diyarbakır'dayım ve bir şey oldu" Pazarlamacı arasa, satış elemanı arasa, finansçı arasa parayı bir şekilde bulursun. Pilotlardan biri ararsa pek almak istemediğin bir telefondur. Abdurrahman Aligöz kaptan uçağı Diyarbakır'dan İstanbul'a götürecek. Orada başka bir havayolu rötar yapmış. Uçağa biniyor ve bakıyor 14 tane boş koltuk var. Anons ettiriyor ve İstanbul'a gitmek isteyen var mı diyor. Ben neredeyim? Kuruçeşme'de içkimi içiyorum ve Aligöz kaptan bunu yapıyor. Adam artık taraf. Madden taraf, manen taraf. Mutlaka çalışma arkadaşlarınızı olaya taraf etmeniz lazım."

BOLU'DAKİ AVM 2015 EYLÜL'DE TAMAMLANACAK

Esas Gayrimenkul tarafından Bolu Paşaköy mevkiinde yaptırılan, önümüzdeki yıl bitmesi planlanan alışveriş merkezi ilgili de bilgiler veren Ali Sabancı, "Eylül 2015'de yapacağımız açılışta 34 bin metrekarelik kiralanabilir bir alan var. Burada Türkiye'nin önde gelen perakende zincirleri buradan yer almak istiyorlar. Şimdiye kadar Bolu'ya bu büyüklükte bir yatırım yapılmamış. Eylül 2015'den sonra 2 bin metrekare büyüklüğünde yerler olacak. İstanbul'da yapacağın alışverişi burada yapacaksın. Bin 500 kişi burada çalışacak" dedi.