Alerjik hastalıkların toplumda giderek fazlalaştığını söyleyen AİBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muharrem Dağlı, alerjik hastalıkların bir nezle ya da grip belirtileri göstermesi nedeniyle hastaların yanlış tedavilere yönlendiklerini belirtti. Dağlı, alerjik hastalıkların hedef organları olduğunu söyledi ve Eğer birisinin bünyesinde bir alerji varsa, mutlaka KBB doktoruna görünebilir” diye konuştu.
Bazen evdeki toz bazen çiçek polenleri bazen kedi ya da köpek tüyünün neden olduğu alerjiler… Alerjik hastalıklar toplumda hızla çoğalıyor. Ancak çoğu alerji hastası kendisini nezle ya da grip sanıyor ve yanlış tedavilere yöneliyor.
AİBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi KBB Anabilim Dalı Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Dağlı alerjinin bilinmeyen yönlerini anlattı.
ALERJİNİN HEDEFİ ORGANLAR…
“Toplumumuzda sıklığını giderek arttığını fark ettiğimiz alerjik hastalıklar gelişmiş toplumlarda bizden daha fazla görülmekle beraber bizim ülkemizde de giderek sıklığı artmakta. Bu bizim hekim olarak dikkatimizi çekmektedir. Toplumumuzda da bunun farkındalığı yavaş yavaş artıyor. Fakat bazen tanı karışıklığı hem hekimlerimiz arasında hem de hastalarımız arasında karışıklığa sebep olan bir hastalık. Bu hastalık eksik biliniyor. Hem klinik tablo olarak karışabiliyor. Bir nezle gibi ortaya çıkabiliyor, yıl boyu sürebiliyor ya da mevsimsel olabiliyor. İnsanlar bunu bir nezle ya da grip algılayıp yanlış tedavilere yönelebiliyor. O nedenle ben bu konuda dikkat çekmek istiyorum ve farkındalık yaratmak istiyorum. Burun tıkanıklığı kulak iltihabı, kulak şikayeti burun akıntısı uzun süreli şikayet oluşturuyorsa mutlaka alerji akla gelmesi lazım. Ve bunu hastaların daha çok dikkat etmesi lazım. Alerji sistemik bir hastalık. Yani kanda dolaşan medyatörler ve ya hastalığı yapan etkenlerle oluşan bir hastalık. Hedef organları var. Daha çoğunlukla burun hedef organ onun dışında akciğer hedef organ. Bizimle ilgili olan hedef organımız burun ve sinüsler bunun yanında kulak hedef organ. Diğer hedef organlardan birisi akciğer. Diğeri deri. Kandaki hastalık gelip bu hedef organları etkileyip nezle grip gibi bir hastalık oluşturuyor. Bu nedenle hastalar alerji olmadığını düşünerek yanlış tedaviler ve yanlış arayışlar içine girebiliyor. Bu nedenle hastalarımızın uzun süren bu tür şikayetleri mevcutsa mutlaka bende alerji var mı diye mutlaka gittiği hekime bir farkındalık oluşturması lazım.
AŞIRI DUYARLILIK VE ALERJİ
Bunla ilgili tetkikler var. Hem kanda yapılan tektiler var hem de ciltten. Ciltteki reaksiyonlara bakarak maddelerin, tabiattaki her şeye karşı alerji oluşabilir teorik olarak. Ama öyle değil pratikte en fazla görülen alerji etkenleri ev tozlar, çiçek polenleri, hayvanlarda bulunan bazı proteinler. Bunlar yanlış olarak kedi veya köpek tüyü deniyor ama aslında öyle değil. Bunlarda olan protein döküntüleri. Kedi alerjisi çok kuvvetli bir alerjisidir. Bu ortamda hiç kedi olmasa bile kedinin dolaştığı bir ortamsa burası alerjisi olan bir insan buraya girse çıksa alerji başlatabilir. Öyle bir kuvvetli alerji. Onun dışında besinlere karşı bir alerji olabilir. Genelde bu hayatın ilk iki yıllarında ortaya çıkıyor. Proteinlere karşı yumurta veya bazı balık, bal ve diğer besinlere karşı olabiliyor.
ALERJİ İÇİN KBB'YE GİDEBİLİRSİNİZ
Alerji sistemik bir hastalık. Kişide böyle bir hassasiyet varsa o hassasiyet o hastalık burnu da etkilemesi ihtimal dahilindedir. Bu nedenle belki uzun süren bir şikayet nedeni olduğu için insanlar buna alışabiliyor. Bunu bir şikayet gibi algılamıyor. Kanıtsıyor. Ve bu gözden kaçabiliyor. Hekime geldiğinde hasta şikayetini söylemezse hekimde atlamış oluyor. Eğer birisinin bünyesinde bir alerji varsa, mutlaka KBB doktoruna görünebil