Gerede'de köpeklerin kuduz teşhisi konularak öldürülmesi ve dere yataklarına atılması birçok hayvan severi üzmüş ve kızdırmıştı. Konuyla ilgili olay yerlerinde incelemelerde bulunan BBP Bolu Milletvekili Aday adayları Mahmut Alan ve Mehmet Tan, olayın çözüme kavuşana kadar peşinde olduklarını söylemişti. Olayı öğrenen HAYSEV Derneği Başkanı Defne Yazıcıoğlu, Başkan Yardımcısı Gülçin Karabağ ve HAYSEV Genel Sekreteri Banu Ersen Kırcı ilimizi ziyaret edip, BBP Bolu Milletvekili Aday adayları Mahmut Alan ve Mehmet Tan ile bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması düzenlediler.

İlimizde hizmet veren Tunalı Cafe'de düzenlenen basın toplantısında konuşan HAYSEV Derneği Başkanı Defne Yazıcıoğlu, Gerede'deki yaşanan katliam demek zorundayız buna. Bunu duyduğumuz zaman HAYSEV Derneği olarak çok üzüldük. Hemen kendi aramızda istişarelerini yapıp nasıl bir yol çizebiliriz ilk önce dernek üyelerimize haber verdik. Çok büyük bir kitleye hitap ediyoruz. Özellikle sosyal platformda çok ciddi tepki aldı belediye. Çünkü belediyelerin aslında esas amaçları sadece insana değil çevreye içindeki bütün canlılara hizmet vermesidir. Aynı zamanda eğitici olmasıdır. Ancak maalesef Türkiye'nin birçok yerinde ve maalesef Gerede'de aynı sıkıntının, yani hayvanların zincirin en zayıf halkası olarak görülüp katledilip bir nevi göz önünden kaldırılması mevzu bahis oldu. Bunlar çok acı bir şekilde gerçekleşti. Dere yatağından çıkan ölü hayvanlar, Aladağ'da donarak ölen hayvanlar bu bizi derinden yaraladı” dedi.

“BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Dolayısıyla kalkıp buraya bir gelmek hem de bu konuyla ilgili çok güzel çalışmalar yapan, sadece insan değil tüm canlılara saygı gösteren sayın Alan ve sayın Tan ile bizzat görüşmek istedik. Çünkü böyle insanlara çok ihtiyacı var bu ülkenin ve meclisimizin. Hem de biraz görmek, konuşmak tartışmak istedik. Sağ olsunlar Bolu Belediyesi'nin barınağına götürdüler bizi. Evet eksikleri olan bir barınak muhakkak ki dört dörtlük bir barına değil ama yine de Türkiye genelinde gördüğümüz bir çok barınaktan daha iyi şarttalar. En azından başındaki insanların iyi niyetli olduğunu gördük. Aladağ'dan gelen köpeklerin de en azından kurtarılabilenlerin de şuanda orada olduklarını ve iyileşme olduklarını öğrendik. Kendilerine de her türlü desteği ve yardımı sunmaya hazır olduğumuzu gerek tedavi gerek mama, ama bunlara ihtiyacı yok sağ olsun bunları karşılıyorlarmış etraftan tedavileri de yapılıyormuş. Yuvalandırmada da yardımcı olabileceğimizi kendilerine ilettik. Bizim HAYSEV Derneği olarak hiçbir zaman politikamız kavga çıkarmak ortalığı velveleye vermek değil. Biz hayvanlar ile insanların beraber yaşayabilmesini istiyoruz. Biz böyle toprakların evlatlarıyız. Bizim köpeğimiz atımız yanımızda atalarımız var. Ne oldu ne değişti de birden betonlaşınca bu bizim için çok değerli olan, zaman zaman bizim için hayatlarını hiç gözlerini kırpmadan feda eden bu hayvanlar çocuklarımızın bile gözleri önünde öldürülmeye başlandı. Bu insanlığa sığmaz. Dolayısıyla Bolu Belediyesi'nin gösterdiği hassasiyeti Gerede Belediyesi'nin de acilen göstermesini rica ediyoruz. Biz kendi dernek sayfamızda da bu işin peşini bırakmayacağımızı söyledik ve bırakmayacağız. Takip edeceğiz, ümit ediyoruz ki kendileri de en kısa sürede bu konuda önemli tedbirler alırlar. Çünkü duyduğumuza göre Gerede'de bir barınak var aslında şartlar uygun hayvanları alıp orada yaşatmak kısırlaştırmak, aşılamak ve hatta yuvalandırmak için ama bomboş duruyormuş. Bu çok soru işaretleri olan bir durum yani bir barınak niye boş durur. Bunun için bir bütçeniz var, niçin hayvanları öldürürsünüz. Bahane kuduz. Efendim kuduzu gözünden bakıp anlayacak bir veteriner hekimi lütfen gelsin bizimle çalışmaya başlasın acilen. Çünkü böyle bir şey yok. Karantinaya alınır hayvan bakılır hatta eğer gerçekten böyle bir şey varsa hemen tedbiri alınır insan sağlığı açısından önemlidir. Ama böyle bahanelerle katliamı geçerli kılmak ne insanlığa yakışır ne de vicdana yakışır. Biraz vicdan sahibi olmalarını rica ediyoruz. Halkın hayvan sever belediyeler beklediğini ve bunları takip ettiğini ve bu kitlenin de çok büyük bir kitle olduğunu unutmamalarını rica ediyoruz.”

HAYSEV Genel Başkan Yardımcısı Gülçin Karabağ ise şöyle konuştu: Evet, bizi çok üzdü bu Gerede'de yaşanan olaylar. Umuyorum Gerede Belediye Başkanı bazı şeyleri düzeltmeyi artık kafasına koyar. Bolu Belediyesi'ni örnek alsın. Bolu Belediyesi'nin son projesini de veteriner arkadaş bizimle paylaştı. Çok güzel projeleri var. Tebrik ediyorum Bolu Belediyesi'ni. Gerede Belediyesi'ni de lütfen göreve çağırıyorum bu konu hakkında.”

“ÖLDÜRMEK YERİNE BU HAYVANLARIN ÇOK FAZLA ÜREMESİNİ ENGELLEMEK GEREKİYOR”

HAYSEV Genel Sekreteri Banu Ersen Kırcı ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Belediyelerin tek görevi insanlarla ilgi değildir. Belediyelerin görevleri insanlar, hayvanlar, doğa bir bütün olarak ele alıp ona göre çalışmaktır. Özellikle çocukların gözü önünde hayvanları öldürmek bir kere çocukların psikolojisi açısından çok çok sakıncalı ve o çocukların şiddete eğilimli olarak büyümelerine neden olur. Özellikle öldürmek yerine bu hayvanların çok fazla üremesini engellemek gerekiyor. Onun içinde yapılacak şey çok basit. Kısırlaştırmaların bilinçli bir şekilde yapılması. Zaten aşırı üremeyi önlediğiniz zaman sokaklarda nüfusu çok fazla artmış hayvan da görülmeyecektir.

“HASSASİYET GÖSTERDİKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

BBP Bolu Milletvekili Aday adayı Mehmet Tan hassasiyetlerinden dolayı HAYSEV Derneği'ne teşekkür edip, Değerli HAYSEV Derneğimizin Başkanı ve çok değerli yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum bu konuda hassasiyet gösterdikleri için. Konuyu aslında çok güzel bir şekilde ifade ettiler kendileri ile birlikte amaçlarını ve nasıl ne yapılması gerektiğini. Bu konu hakkında her zaman istişare içerisinde olabileceğimizi değer ve önem verdiğimizi söylemek istiyorum” diye konuştu.

“VETERİNERİNİZE SAHİP ÇIKIN, VETERİNER VETERİNERLİĞİNİ YAPSIN”

‘Bolu'da güzel şeyler yapılıyor tebrik ediyoruz, Gerede'de katliam yapılıyor karşı duruyoruz olay bundan ibaret' diyen BBP Bolu Milletvekili Aday adayı Mahmut Alan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Değerli HAYSEV Başkanımız ve yönetimine çok teşekkür ediyoruz sağ olsunlar zahmet edip buraya kadar geldiler. Esasında çok sinir bozucu bir durum. Biliyorsunuz iki aydan beri bütün işi bıraktım kesinlikle başka hiçbir şeye bakmıyorum bu konuyla alakadar oluyorum. Bu konu bitene kadar da başka konuya bakmayacağım. Bu konu bitecek. Gerede Veterinerine buradan sesleniyorum. Eğer beni vazgeçecek zannediyorsa yanılıyor. O nerede ben oradayım. Bana istihbaratları da geliyor, orada bizi seven vatandaşlarımız da var. Hayvan sever insanlarımız da var. Bakın kendisine güzellikle söylüyorum kameralar aracılığıyla. Benim kendisiyle kişisel bir sıkıntım yok, benim herhangi bir belediye ile kişisel bir sıkıntım yok. Biz gördüğümüz yerde de elini de sıkarız. Ama bir belediye olarak Mustafa Allar Başkan'ın veterinere sen ne yapıyorsun demesi lazım. Lütfen Mustafa Başkanım bu veterinerin lütfen veterinerlik yapmasını sağlayın. Çünkü veterinerlikten başka her şeyi yapıyor. Gazetelere demeç veriyor, suç duyurusunda bulunuyor. Bulunsun ben onur ve gurur duyuyorum O'nun beni köpeklere sahip çıktığım için, hatta Büyük Birlik Partisi köpekçi olmuş lakap takmış bana kendisi çok sevindim ben. O'nun canlıya gösteremediği saygıyı biz gösteriyoruz. Allah O'ndan da razı olsun teşekkür ediyoruz veteriner hekimimize böyle bize bir lakap takmış. Kendisini hassasiyete davet ediyorum ensesindeyim. Eğer en ufak bir yanlışı olursa affetmem. Bizim Bolu Belediyesi ile Gerede Belediyesi'ni çarpıştırmak gibi bir durumumuz da yok bunu da iyi bir anlayalım. Tabi ki biz Bolu'da yaşadığımız için Bolu'yu örnek veriyoruz. Yani Bolu'da güzel şeyler yapılıyor tebrik ediyoruz, Gerede'de katliam yapılıyor karşı duruyoruz olay bundan ibaret. Yani doğru neyse doğrudur, yanlış neyse yanlıştır. Bolu Belediyesi'ne teşekkür ederiz doğru şeyler yapıyor ama Gerede Belediyesi'nin karşısında dikileceğiz. Mustafa Başkanı'ma tekrar sesleniyorum lütfen veterinerinize sahip çıkın, veteriner veterinerliğini yapsın, başka bir şeye karışmasın.” Haber Merkezi