Fatih Sultan Mehmet'in hocası, İstanbul'un Manevi Fatihi Göynük'te eşi ve evlatlarıyla birlikte Sultan Süleyman Camii bitişiğinde türbesinde yatan Akşemseddin Hazretleri, vefatının 561. Yıl dönümünde İstanbul- Tuzla'da anma günü etkinliği düzenlendi.

İstanbul Göynüklüler Derneği'nin düzenlemiş olduğu, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı'nın destekleriyle, İstanbul Tuzla Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen panele Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya, AKP MKYK Üyesi Tuğba Işık Ercan, Prof. Dr. Mustafa Koç, Prof. Dr. Haşim Şahin, Göynük Belediyesi Meclis Üyeleri, İstanbul Bolulular Platformu ve Tuzla Bolulular Dernek Başkanı Mustafa Keskin, Ümraniye Bolulular Dernek Başkanı Ramazan Çetinkaya, Gebze Göynüklüler Dernek Başkanı Sadettin Atalay, YEPAD Derneği Başkanı Sadullah Önal ve yönetim kurulu üyeleri, kurum müdürleri, çok sayıda Bolulu ve Göynüklüler ile vatandaşlar katıldı..

Programa Bolu-Göynük, Bölcekova Köyünden Mustafa Günkaya tarafından Kuran-ı Kerim okunarak başlandı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Göynüklüler Dernek Başkanı Recep Demir, günün anlam ve önemini belirtti. Demir konuşmasında; Fatihan ve Akşemseddin Hz. torunları olarak onların izinden gitmek, onların bıraktığı eserlere sahip çıkmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bu zorunluluk bize bu paneli yapmaya ve İstanbul'un fiziki fethinin yanında manevi fethinin de ne denli önemli olduğunu gelecek nesillere aktarılması gerektiğini, İstanbul fethinin kutlamalarının çok daha büyük bir organizasyonla Göynük'ten başlatılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Ardından söz alan Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya; Akşemseddin Hz. ile birlikte manevi dünyamıza değer katan Bıçakçı Ömer Dede, Debbağ Dede, Hacı Bayram Veli Hz. ve tüm velilerin Anadolu coğrafyamıza katmış olduğu değerlerinden bahsetti.

Kendisi de Göynüklü olan AKP MKYK Üyesi Tuğba Işık Ercan, kürsüde; manevi dünyamızın ve Göynük'ün mihmandarı Akşemseddin Hz. anlatıldığı bu tür programların çoğalarak artması gerektiğini ve bu organizasyonlarda alınacak kararlara ellerinden gelen desteği vereceklerini belirten konuşmasını yaptı.

Konuşmaların ardından panele Göynük Halk Eğitim Müdürüğü'nden İbrahim Keskin, Akşemseddin Hz. hayatı ile ilgili bilgi ve menkibelerle hayatından örnekler vererek başladı. Sakarya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haşim Şahin ise Akşemseddin Hz. ile Fatih Sultan Mehmet arasındaki bağın ne kadar kuvvetli olduğunu, İstanbul'un fetihi ile ilgili önemli detayları verdiği gibi Bayramilik tarikatı ve kolları ile ilgili bilgi paylaştı. İstinye Üniveristesi'nden Prof. Dr. Mustafa Koç; yakın zamanda Akşemseddin Hz. kaybolan Tacı Şerifini bulmak için harcadığı çabayı ve bu süreçteki yaşananları detaylı bir şekilde anlattı.

Panelin sonunda Akşemseddin Hz. ait onun kullandığı eşyaları, kitapları ve hayatı ile ilgili olarak Göynük'te bir müze kurulması noktasında temennilerini dile getirdi. Bu temenni ile ilgili olarak da Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya, AKP MKYK Üyesi Tuğba Işık Ercan ve İstanbul Göynüklüler Dernek Başkanı Recep Demir ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Haber: Fatma Marmara